Panelvan Doblonun şoför koltuğunun altında emniyet kemeri soketi boştaydı. Ben de elimi taban döşenesinin içine soktuğumda ilk soldaki soketi bulmuştum. Daha sonra sağdaki soketi buldum. Sağdaki emniyet kemeri içindi ve birbirine taktım. Emniyet kemeri ötmedi. O beyaz plastiklere de soketi geçiremedim. Kablolar çarpı şeklinde kesilmiş döşeme yerlerinden geçiyor. Soldaki soket boş durdu ama döşemenin altında durmasından iyidir bence.
1 Eylül 2023 yılında bazı ihtiyacım olacak Fiat parçalarını WhatsAppta linklerle listelemiştim. İyi duruyorlardı. Bu şekilde neye benzediklerini rahatça bakabiliyordum ve serviste sormak için işe arayacaktı. Hepsi de bulunmuyordu. Bunlar biraz olsun nostalji gelir bana. Buraya birkaç linki koymak istiyorum.
Panelvan büyük tavan döşeme klipsi. Fiorinoya özgü ama Dobloda vardı.
(link)
Plaka için olan kullanılmış bazı vidalar.
(link)
(link)
(link)
Emniyet kemeri için cıvata kapakları. Ducatodan.
(link)
Yuvarlak emniyet kemeri kapağı.
(link)
Doblo emniyet kemeri cıvata kapağı. Ducato dahil üç parça kodu var gibi.
(link)
(link)
Kullanıldığını görmediğim ve Dobloda hiç görmediğim plastik vidalı klips. Tampon cıvatası yerine uyabilir.
(link)
Paçalık. Dobloda sınır yok. Dördüncü kasalar için de bagaj panjur altı krom çıta gösteriliyor mu ve aksesuar kitapçıkları varsa nasıldır merak ettim. Paçalık üçüncü Dobloda nadir gibi. Orijinal bir Fiat vidasıyla takılabilir bence.
(link)
Panelvandaki sürgülü kapı eşiğinin vida klipsi. Beyaz olanlar buna benziyor ama şekiller farklı. Bu siyah.
(link)
Tampon braketi perçini.
(link)
Logo klipsi.
(link)
Yeşil klips. Siyah kapı döşeme klipsine benziyor. Bunu da not almıştım. Bunun yan sanayi sini kullandım. Orijinali bulunmuyordu. Fiat için gibi olsa da sadece Lanciada kullanıldığı gösteriliyordu.
(link)
Siyah kapı döşeme klipsi için de aynı yerden link var. Bunu daha sonraları bulmuştum ama ekleyelim.
(link)
Bir de bu var.
(link)
Scudo için de yuvarlak emniyet kemeri cıvata kapağı kodu bulmuştum. Bu da bulunmuyordu ve daha çok Citroen Peugeota özgü gibi. Fiyatına da bakılmıyordu. 9467104889
(link)
Eski Dobloların ve Fiorinonun fitil klipsi bu.
(link)
2010 kasa Doblonun parça kataloğunda yok. O yüzden hangisi kullanıldı bilmiyorum. Keşke fitiller için bir tane parça kataloğuna ekleseydiler. Neredeyse aynı görünen bir klips 2010 kasa Doblonun parça kataloğunda var. Panelvanda sürgülü kapı yanındaki plastik kapaklarda ve iki kapılı bagaj kapısının üst kilit yerlerindeki kapakta var.
(link)
Sürgülü kapı kilit karşılıkları için farklı tapalar var ve demirleri de farklı.
Biri tanesi bu. Görünüm olarak daha iyi gibi ve daha eskilerde var gibi. Yan sanayisi de çok var. Araçtakinin iç kısmı tüylü siyah bantlıydı. 51712540
(link)
Bir de bu var. Bu daha yeni versiyon gibi ve yenilerde de var. Şekli bir ilginç ve girdiği yeri daha iyi kapatıyor gibi. Karşısındaki demir parçaya ve cıvatalarına karşı boyayı daha iyi korur gibi duruyor. Bunlar takılı oldukça boyayı da soyuyor bence ve iz yapıyor gibi. Pabelvanda yoktu ve boya atmaları bunun izini gösteriyordu. 51921500
(link)
2010 kasa Doblonun ön tampon parça kataloğunda gösterilen böyle plastik vidalı bir klips var. Sanırım bu boyutuna göre en pahalı Fiat parçası olabilir. 487 lira fiyatı varmış. Opar e katalog sitesinde parça kodunu yazıp baktım. Bu parça bence kullanılmıyor ve araçta yok. Kullanıldığı yeri gördüyseniz resmini göstermenizi çok isterim. Merak etmiştim. Sanırım tampon cıvatası için bir alternatif. Belki metal segmanlı davlumbaz vida yerlerine de hiçbir şey takılı değilken uyabilir. Yine de tampon için somun yuvalarına tampon cıvatası ve davlumbazlara vida en iyisi bence. Güzele benziyor ama Fiat parçalarının pahalı olduğunu kanıtlıyor. Yan sanayisi de yok gibi ama benzerleri var. En pahalı Fiat klipsi.
(link)
Karter muhafazalarının nasıl takılı olduğunu bilmiyorum. Parça kataloğunda da çok karışık duruyor. Sol tarafınki karışık durmuyor. Onun için bir vida gösteriliyor. Sadece orada kullanılıyor gibi duruyor. Sağ taraf karışık. Dobloda sağ tarafınki duruyor ama alt kısmı yok ve gitmiş. Bunun üstte sağ tarafta kare bir deliği var ve dikkatimi çekti. Sağ altta da var. Kataloğu da incelerken biraz anladım. Oraya gelen parçayı gösteren bir resim de buldum. Beyaz kare plastik vida klipsleri oluyormuş. Bulursam takabilirim ama diğer delikleri bilmiyorum ve bakmam lazım. Bu klips araçta bir tane alt delikte vidalı şekilde duruyor. Onu da daha önce davlumbazların arka tarafının dibindeki yuvarlak başlı vida klipsi sanıyordum. Orada ondan bir tane oluyor ve yanındaki kare delik boş.
Resimde iki tane beyaz klips görünüyor. Klips bu.
(link)
(link)
Benzer bir tane. Bunun parça kodu içermeyen benzer yan sanayisi de internette karşıma çıktı.
(link)
Evet. Yan karter muhafazası dedik dedik parçalanıp gitmiş. Geriye kalan kısmı matkap uçlu vida tutuyor. Söküp atarım. Kare plastik vida klipsini merak etmiştim. Uyumlu olanı görmüş oldum. Araçtaki katalogtakiyle aynı değildi. Ön davlumbazların altındaki klipsle aynı olanı takmışlar. Bu da yuvarlak başlı. O tekerleğin arka tarafında kullanılan çamurlukta iki klips yeri olmasına rağmen bir tane kullanılıyor. Çıkardığım boşta duran beyaz klipsin üstünde T 910 yazıyor. Bence bu orijinal parçalarda yazabilen bir şey. Bilmediğim logoyu da tekrar görmüş oldum. Bu küçücük parçaya bile eklemişler. İnternette farklı duranları da var ama bununla aynı gibi duran klipsi gösteren iki link buldum. 14115980
(link)
(link)
Bu klipse takılı olan vida yaygın kullanılan bir vidaydı. Rastgele eklenmiş olabilir ve parça kataloğunun davlumbazları gösteren kısmında bu vida gösterilmiyor. Bu ilginç. Yine de uyumlu. Makyajlı kasa Dobloda bile bundan var. Serviste de satılıyor. Bu vidaların çok benzeri bulunmuyor ve aldığım orijinal olmayan vidalar çok kötü paslandı. Orijinal vida iyi. Ona çok benzeyen kaliteli bulmak zor gibi. Davlumbaz için gösterilen vidalardan bir tanesini arka davlumbazda gördüm. Daha küçük bir baş kısmı var. Arka davlumbazda paçalık için de boşta duran vida segmanı duruyor. Parça kataloğunda gösterilen ve gördüğüm vida bu.
(link)
Parça kataloğunda davlumbazların olduğu kısımda gösterilmeyen uyumlu vidalar da bu. Bu daha güzel duruyor. Yeni tasarımlısı da serviste satılıyor. Baş kısmının ortası daha dar ve daha şişkin. Eskilerin aynısı bu linkte gösteriliyor. Sanki boyası daha siyah ve daha parlak duruyor. Paçalık için boşta duran vida segmanı da davlumbazın altında duruyor.
(link)
Bizim somun. Ön kapı içlerinden bu somun çıkmıştı. Bu da araçta kullanılan biraz farklı bir somun.
(link)
Arka sol yan kelebek camı pervazı triminin bir kısmı oturmuş durmuyordu. Nasıl bir klipsi olduğuna baktım ve klipsi çıkardım. Çok esnek bir klips ve yamulmuş. Parça kodu da yok gibi. Parça kataloğu burası için bir klips göstermiyor. İlginç bir detay. Kapı çıtalarının klipsine çok benziyor ve o tarz aldığım Starklips marka klipsten taktım. Benzer bir klipsin siyahı ve beyazı da var ama baş kısmı farklı.
Bu sitede de arama kısmında parça numarası kısmına parça numarası yazılınca kullanıldığı modeller gösteriliyor. Parça kataloğundan da parça numaralarına tıklayınca oluyor. Drawings kısmına tıklamak gerekiyor.
Kapı eşiklerinin klipsi parça kataloğunda yok. Bu da küçük bir eksik. Bu detayı önceden fark etmiştim. Koltuklularda arka eşikte de oluyor. Bir parça kodu da var. Benim bulduklarım da açık mavi renkliydi. Orijinalinin resmini çektim. 55174188