2011 Fiat Doblo Bakımları Scudoblo

Scudoblo

Azimli Üye
Doblo
Adı
Celal
Kan Grubu
A RH +
Aracınız
Doblo
Herkese merhaba. Uzun zamandır kullanabileceğim bir Fiat forumu bulmak aklımdaydı. Özellikle Doblo hakkında. Bu konuyu kendi uğraşlarımı paylaşabilmek için açıyorum. Bakım günlükleri gibi bir başlığa en uygun garaj başlığı gibiydi. Bulabileceğim en uygun forum gibi geldi bana ve sitenin kullanımını beğendim. Kolay kullanımı var. Yeterince aktif mi bilemedim. Daha önce Team Doblonun Facebook grubunu kullanmıştım ve bir başka benzer grup da kullandım. Yaptığım masrafları, bakımları, araştırmalarımı ve tüyolarımı neden uygun bir forumda azar azar paylaşmayayım diye düşündüm ve burada bunlar hakkında tartışırım. Burayı renklendirip doldururum. Daha çok aracın kozmetik parçalarıyla ilgilendim. Orijinal ve yan sanayi parçalar aldım, servisten yardım aldım. Az bir şey deneyim sahibi oldum. Burada paylaşacaklarımın disiplinli ve güvenli bir platformda olması iyi olacaktır ve bildiklerimden başkaları yararlanıp fikir elde etsin isterim. Arama kısmında yaptıklarımla ilgili bir şey bulamadım. Zar zor gaz pedalı takozu hakkında bir konu tartışması buldum. O da detaylı araştırdığım bir şey. Arama kısmına ilk yazdığımda çıkmamıştı. Doblolar benim için önemli. Uğraştım. Gerçek ve nostaljik araçlar. Dobloda neyin nereye takılacağı bellidir. Bu 2010-2015 D3 kasa Doblolara mavi logo bile uyuyor ve Fiat gerçekten çeşitli ve kapsamlı. Fiatların alternatif parçaları, 2005 yılından beri benzer tasarımlar kullanmasını seviyorum. 2005 yılından sonra benzer tasarımlar çıkmaya başlıyor ve 2007 Fiorino ve D3 Doblonun mavi logosu fabrikasyon olarak hiç olmadı.

2005 Punto, 2005 Ducato, 2006 Scudo, 2007 Linea, 2007 Fiorino, 2010 Doblo.

Merhabalar hocam, öncelikle foruma hoş geldiniz. Aracınızda yaptığınız işlemleri ve sonuçları güzel bir rehber halinde paylaşıp ilgi alanına giren herkese çok güzel bilgi ve tecrübe aktarmış olursunuz. Paylaşacağınız konuları mümkün mertebe takipçisi olmaya çalışacağım. Çünkü benim için araç fark etmeksizin arabaları ve teknolojilerini takip etmeyi çok seven bir insanım, dolayısıyla siz ve sizin gibi meraklı, tecrübeli insanların paylaşacağı bilgileri hem kendi aracım hem de merakım için ilgi çekici olacaktır.

Tekrardan foruma hoş geldiniz, iyi forumlar dilerim.

Öyleyse ilk olarak efsane Dobloların resimlerini buraya koyayım.
Eski resimleri.
IMG-20231218-WA0012.jpg
IMG-20231218-WA0013.jpg
IMG-20231218-WA0002.jpg
IMG-20231218-WA0004.jpg
IMG-20231218-WA0007.jpg
IMG-20231218-WA0011.jpg
IMG-20231218-WA0009.jpg
IMG-20231218-WA0005.jpg

53 BA 135 ile arabamın (araç babamın ama benimmiş gibi söyledim) kasası aynı kasa. Benimkisi Çöl Grisi rengi ama bu renge galiba balköpüğü de diyorlar. 1.6 MJetleri gerçekten çok güzel diyorlar ama maalesef bizimkisi 1.3 Mjet. Şu araçların her sene muayenesi ve yüksek sigorta maliyetleri olmasa gerçekten binilecek araçlar. Sırf bu yüzden elimize maddi açıdan bir imkan geçerse aracı satıp otomobil sınıfı araç almayı düşünüyoruz. Bakalım hayırlısı diyelim. İlk aracımız olduğundan ufak modifiye hayallerim vardı aracı elimden geldiğince doldurmayı düşünüyordum, kısmet değilmiş.

Bir de şunu merak ettim hep. Attığınız fotoğrafların içinde bir tane tampon var başka araçlarda aynı kasalarda gördüm ama bendeki farklı, bendeki full siyah tampon. Merak ettim bu 2011 model D3'lerin hepsinde mi böyle full siyah tampon yoksa araçlar arası paket farklılıklarında mı geliyor ya da üretildiği dönemden dolayı mı? Mesela 2011'in 3. çeyreğinden sonra mı böyle üretildi araçlar?

Dosyalar

• 451481193_7769369989765308_6810269070991918554_n.jpg
    451481193_7769369989765308_6810269070991918554_n.jpg
    318,5 KB · Okunma: 31
Bir de şunu merak ettim hep. Attığınız fotoğrafların içinde bir tane tampon var başka araçlarda aynı kasalarda gördüm ama bendeki farklı, bendeki full siyah tampon. Merak ettim bu 2011 model D3'lerin hepsinde mi böyle full siyah tampon yoksa araçlar arası paket farklılıklarında mı geliyor ya da üretildiği dönemden dolayı mı? Mesela 2011'in 3. çeyreğinden sonra mı böyle üretildi araçlar?
Tamponlar genelde tasarım olarak tek tip ama farklı özelliklere ve detaylara sahip tamponlar var. Gri Doblonun tamponu sonradan boyandı ama farın biraz aşağısındaki çizgi kapatılmadı. Komple boyalı tamponda çizgi olmaması gerekir ve boyalı tamponun donanıma göre olduğunu düşünüyorum. Sis farı yeri olan ve olmayan tamponlar var. Farın aşağısı çizgili ve çizgisiz var. Çizgi varsa üstü fabrikasyon olarak boyalı olmalı. Bir de far yıkama delikli ve deliksiz var ve tamponun altında bir kauçuk lip olabiliyor. Bana göre en iyisi çizgisiz tampon ve bir de far yıkama deliği varsa en iyisi odur bence. 53 DV 510 efsanesinin tamponu değişirken komple boyasız ve çizgisizdi. Öyle takılması daha iyi olurdu ama yukarı kısımları boyandı ve bir zaman sonra boya biraz soyuldu.

Tamponlar genelde tasarım olarak tek tip ama farklı özelliklere ve detaylara sahip tamponlar var. Gri Doblonun tamponu sonradan boyandı ama farın biraz aşağısındaki çizgi kapatılmadı. Komple boyalı tamponda çizgi olmaması gerekir ve boyalı tamponun donanıma göre olduğunu düşünüyorum. Sis farı yeri olan ve olmayan tamponlar var. Farın aşağısı çizgili ve çizgisiz var. Çizgi varsa üstü fabrikasyon olarak boyalı olmalı. Bir de far yıkama delikli ve deliksiz var ve tamponun altında bir kauçuk lip olabiliyor. Bana göre en iyisi çizgisiz tampon ve bir de far yıkama deliği varsa en iyisi odur bence. 53 DV 510 efsanesinin tamponu değişirken komple boyasız ve çizgisizdi. Öyle takılması daha iyi olurdu ama yukarı kısımları boyandı ve bir zaman sonra boya biraz soyuldu.
Anladım hocam sağ olun teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. 👍

Yaptığım masrafları ve araştırmaları paylaşmaya başlayayım. Doblonun gaz pedalının altındaki plastik takozu araştırmıştım. Bu parça bulunmuyordu. Orijinalini de gördüm ve tamamen plastikti ve zemindeki cıvataya sıkışarak takılı duruyordu. Forumda bundan bahsedilmiş. Bence o parça gaz pedalının zemindeki döşemeyi yıpratmasını engellemek için olabilir. Bence hiç ellenmemeli. O parça olmayınca gaz pedalı oradaki cıvataya takılabilir. Bu parçanın eksikliğini çözdüm. İnternetten Doblo gaz pedal takozu yazdığımda çıkan ürünü kullandım. Serkar yazan ambalajda biraz geldi ve uyumsuzdu. Üstündeki logo baskıları başka orijinal Fiat parçalarındakiyle aynı. Buna çok benzeyen nadir büyük bir klips biliyorum ve onda da aynı logo baskısı var. İçi çok genişti. İçine uyumlu bir somunu siyah silikonla yapıştırınca uyum sağlıyor. Fena olmadı. Bence çok özgün olmadı ama olsun. Orijinali bulunmuyordu. Dıştan güzel görünüyor. Silikon somunu tutuyor ve kurumasını bekledim. Bu şekilde taktım ve artık güvenli ve harika. Gaz pedalına rahatça basılabilir.
Orijinal parça.
FB_IMG_1723136428335.webp

Benim bulduğum.
FB_IMG_1723136421043.webp
FB_IMG_1723136424049.webp
FB_IMG_1723136414525.webp
FB_IMG_1723136395103.webp

Orijinal parçaların fiyatlarına opar e katalog sitesinden bakmayı öğrenmek çok işime yaramıştı. Sıkıntı yoksa burada paylaşıyorum. Parçanın servisteki fiyatını gösteriyor. Hatta o parça için konulmuş Türkçe ismini bile görebiliyorsun. Parçanın kodunun yazılması yeterli. Çok kullanışlı.http://www.opar.com/urun-gruplari/e-katalog

Dobloların paspas işi çok hoşuma gitmişti. Bu kadar kaslı, cüsseli ve gerçek araçlar için paspas şarttı ve zemin deforme oluyordu. Camlı Dobloda halı paspas vardı ve çok yıpranmışlardı. Halı paspasın parça kodu aksesuar kitapçığında vardı. Onların da resmini atacağım. Parça kodu gösterilmeyen farklı bir halı paspas da o kitapçıkta görülebiliyordu. Kauçuk olan paspas bana daha iyi gibi geldi ama tek sıkıntısı paketini açınca çok kötü yoğun bir koku gelmesiydi. Bol bol yıkayıp açık havada gerektiği kadar gün bırakınca kokusu azaldı ve öyle araca koydum. Bence tüm bu kasa ve makyajlı kasa Doblolara fabrikasyon olarak paspas koyulmuyor ama gerçekten önemli ve araca eklenecek iyi bir şey. Servislerden bulunabilir.
FB_IMG_1723150757006.webp
FB_IMG_1723150760898.webp
IMG-20230924-WA0000.webp

Dobloların aksesuar kitapçığındaki aksesuarlar bana çok ilginç gelmişti. O kadar fazla aksesuar olması. Dobloda sınır yok gibi. Krom ayna kapakları ve krom bagaj çıtası hoşuma gitti. Böyle aksesuarlar makyajlı kasa için var mı bilmiyorum ve uyumluluğu hakkında emin değilim. Bu aksesuar kitapçığında gösterilmeyen kalın tavan çıtaları bana çok güzel geliyor. Bazıları tam ortadaki sabitleme yerini kapatmıyor. Bence en güzel aksesuarlardan biri o. Doblolar bana göre nazik araçlar. Doblolar hayatımın bir parçası olmuştur ve Doblolara severim. Bu resimler gayet işe yarar resimler bence. Kendim resimlerini çektim. İnternette çıkıyor mu bilmiyorum. Başkaları için yararlı olabilir. Pedal aksesuarlarında farklı bir halı paspas görünüyor. Paçalıklar da çok ilginç ve hiç görmedim. Parça kataloglarında ön paçalık da var. Arka paçalık için bir vida daha gerekecektir. Tüm paçalıkların hepsi tam takılsa daha iyi olur bence. Dobloların bunlar yüzünden tam üretilmediğini düşünürüm.
IMG_20240321_173656.webp
IMG_20240321_173705.webp
IMG_20240321_173756.webp
IMG_20240321_173806.webp
IMG_20240321_173812.webp
IMG_20240321_173820.webp
IMG_20240321_173834.webp
IMG_20240321_174020.webp
IMG_20240321_173952.webp

Şu paspaslar keşke aylar öncesinden karşıma çıksaydı direkt Opar marka alırdım. Arabadakiler aldığımızdan beri uyumsuz olduklarından hep gözüme batmıştı. Bende internetten Wollex marka araç içi + bagaj havuzu paspas alıp yerleştirdim. Aldığım paspasların bana göre eksi yanı, eski kauçuk paspaslara nazaran daha inceydi ama yine de memnunum. Bir de ön yolcu kısmında zeminde paspas sabitleyici olsaydı çok güzel olurdu. Çin'den paspas sabitleyici sipariş edecektim Türkiye'de satılanlar pahalıydı ama gümrük vergisi artışından sonra o da yalan oldu.

Kafama eserse bulabilirsem diğer aksesuar parçaları da bulup almayı düşünüyorum.

Teşekkürler hocam paylaşımların için...

Şu paspaslar keşke aylar öncesinden karşıma çıksaydı direkt Opar marka alırdım. Arabadakiler aldığımızdan beri uyumsuz olduklarından hep gözüme batmıştı. Bende internetten Wollex marka araç içi + bagaj havuzu paspas alıp yerleştirdim. Aldığım paspasların bana göre eksi yanı, eski kauçuk paspaslara nazaran daha inceydi ama yine de memnunum. Bir de ön yolcu kısmında zeminde paspas sabitleyici olsaydı çok güzel olurdu. Çin'den paspas sabitleyici sipariş edecektim Türkiye'de satılanlar pahalıydı ama gümrük vergisi artışından sonra o da yalan oldu.

Kafama eserse bulabilirsem diğer aksesuar parçaları da bulup almayı düşünüyorum.

Teşekkürler hocam paylaşımların için...
Sponsorumuzda satışı var tedarik eder
Evren yedek parça

Son düzenleme:
Emniyet kemeri cıvata kapağından bahsedeyim. Emniyet kemeri üstü için en iyisi üçgen olan bu tatlı görünen kapaklardır. Olmadığı için alıp takmıştım ve eskiye göre tasarımı biraz farklıydı ve daha renkli ve iyi görünüyordu. Aldığım parça yeni üretilmişti ve eski tasarımlıya göre çok daha iyi bence. İç kısmındaki sürtünen gereksiz çıkıntı yok. Yukarıdan aşağı takılıyor. Tırnaklar zarar görmemesi için yukarı doğru sökülebilir. Çoğu Fiat modelinde böyle bir kapak oluyor. Farklı parça kodlarına sahip olabilirler. Bazı modellerde yanlış olan yuvarlak kapak oluyor. Fiorinoda arka emniyet kemerleri için fabrikasyon olarak yuvarlak kapak var. Bence bu kapaktan eklenmeli ve bu kapak olursa daha iyi olur. Yuvarlak kapak varsa ya da hiç kapak yoksa bu kapaktan takılmasını tavsiye ederim. Fiat emniyet kemeri cıvata kapağı konusunda iyi. Servisten istenilen adet kadar alınabileceğini düşünüyorum. Ben önceden sorduğumda yoktu ve başka yerden bulmuştum. Fiat emniyet kemeri üst cıvata kapağı 735378432 En iyi parça.
FB_IMG_1724314940378.webp
FB_IMG_1724314944259.webp
FB_IMG_1724314947511.webp
FB_IMG_1724314982188.webp
FB_IMG_1724314986263.webp
FB_IMG_1724314847797.webp
FB_IMG_1724314853798.webp
FB_IMG_1724314843038.webp

Daha önce bir tane link paylaşmayı denedim ama link çalışmıyordu. Faydalı olan ve yararlandığım dört tane linki burada paylaşabilirsem paylaşımlara devam edeceğim. Direkt link paylaşamamam kötü oldu. Foruma ilk üye olduktan bir zaman sonra biraz değişiklik fark ettim. Konuyu kimlerin okuduğu ve takip ettiği gösteriliyordu. Güzeldi. Bir de üye girişi yapmadan kullanıcıları resimleriyle ve konu başlıklarını en yukarıda görmek iyiydi. Hiç değilse konunun en sağında en son hangi kullanıcının yazı yazdığı da gösterilebilir.

Daha önce bir tane link paylaşmayı denedim ama link çalışmıyordu. Faydalı olan ve yararlandığım dört tane linki burada paylaşabilirsem paylaşımlara devam edeceğim. Direkt link paylaşamamam kötü oldu. Foruma ilk üye olduktan bir zaman sonra biraz değişiklik fark ettim. Konuyu kimlerin okuduğu ve takip ettiği gösteriliyordu. Güzeldi. Bir de üye girişi yapmadan kullanıcıları resimleriyle ve konu başlıklarını en yukarıda görmek iyiydi. Hiç değilse konunun en sağında en son hangi kullanıcının yazı yazdığı da gösterilebilir.
Anladım farkedilmek istiyoruz

Kapı çıtalarının çoğu yapıştırılmıştı ve ben de çıkartıp yan sanayi benzer klipsler eklemiştim. Eski kırık klipsler kapının içinden çıkmıştı. Hala bunlarla biraz işim var. Doblonun ön sağ kapı çıtasının bir klipsi kaportaya saplanmış ama klips çıtaya takılı değil ve çıta çıkık duruyor. Başka modellerin klipsleri de belki uyum sağlayabilir. İnternette Fiat door strip clip yazınca kapı çıta klipsleri çıkıyor. Neye benzediklerini gördüm. Ben sanayide yan sanayi uygun klipsler buldum. Eski bir klipsi de kırmadan söküp baktım. Tasarımı biraz daha eski. Esnekliği iyiydi. Yan sanayiler çok sert ve hiç çıkmayacak gibi. Kapı çıtası klipsleri için iki farklı parça kodu buldum. Keşke parça kataloğunda da gösterilseydi. Parça kataloğunda çıtaların klipsi gösterilmemiş ve benzer hatalar ve eksiklikler bulunduruyor. 71775718 0071737918
IMG_20240510_190119.webp

IMG_20240518_175337.webp

AFDFAE6103037195ADB357FDDBB8B61F.webp

IMG_20240506_191258.webp

Orijinal klips.
IMG_20240612_224510.webp

IMG_20240612_224423.webp

Back