2011 Fiat Doblo Bakımları Scudoblo

7677865 parça kodlu kapı fitil klipsinin Ayhan markasını buldum. 100 adetliydi. Orijinaline çok benziyor. Aynı zamanda Doblonun panelvanında iç kapak ve bagaj kapısı kilit kapağı parçalarındaki 735471712 parça kodlu klipsin de yan sanayisi sayıldığını düşünüyorum. Bu iki klipsin de orijinali pahalı. Bu Ayhan marka klipsi motor kaputu ucundaki fitile taktım ve uydu. Daha önce Starklips marka takmıştım ve o düştü. Starklips olanın baş kısmındaki şişkin detayın boyutu orijinalinden daha büyük. Şekilleri biraz farklı. Ayhan olanın kenetlenen kısmı daha uçta gibi. Bence Starklips ve Ayhan rakip gibiler. Klips. 7677865 735471712
IMG_20251214_144202.webp

IMG_20251214_144315.webp

50504884 parça kodlu plastik davlumbaz somun klipsinin Ayhan markası varmış ve buldum. 50 adetliydi. Bu plastik somunun orijinali üçüncü kasa Doblo için fabrikasyon değil ama davlumbazlara uyumluydu ve kullandım. Orijinali artık pahalı. Ben bu tarz klipsleri ve küçük şeyleri servisten ilk aldığımda 17 lira civarıydı. Bu plastik davlumbaz somun klipsi birçok markanın klipslerine de benziyor. Audi Volkswagen Seat Skoda, BMW ve Mercedesin çok benzer klipsleri buna çok benziyor. Hatta Renault bile var. Fiatınkini de dahil edince hepsi aynı ve benzer gibi. Ayhan marka bu klipsin bazıları mat ve bazıları parlak duruyordu. Plastik davlumbaz somun klipsi. 50504884
IMG_20251214_143729.webp

IMG_20251214_143827.webp

Başka markaların Fiatın 50504884 parça kodlu plastik somun klipsine benzer klipsleri.
(link)
(link)
(link)
(link)

Bayağıdır aradığım ve bulmayı merak ettiğim 71719954 parça kodlu klipsin doğrudan yan sanayisi olduğunu düşündüğüm Ayhan marka Doblo kapı çıta klipsini de buldum. Bu en çok dikkatimi çeken ve bulmak istediğim Ayhan marka klipslerdendi. Özellikle Ayhan markayı uygun gördüğüm durumlarda artık tercih edeceğim. Daha pek bir şey kalmadı. Bu bence 71719954 parça kodlu klipsin doğrudan yan sanayisi sayılan bir üründü ama hiçbir yerde bu parça kodu yazmıyordu. Ürün resmi de farklı duruyordu ve orijinal mi yoksa yan sanayi bir klipse mi ait bilmiyorum. Ayhan marka klipsin kendisine ait değil bence. Biraz hayal kırıklığı oldu. O kadar zaman bulmak için araştırdım ve bekledim. Klipsin rengi maviymiş. Bu kötü oldu. Beyazı var mı bilmiyorum. Mavi renk olduğu hakkında bilgi verilmiyor. Ürün için kullanılan resimle alakasızmış. Beyaz olsaydı daha iyi olurdu bence ve beklentimi karşılardı. Esnek ve iyi. Biraz çapaklı ve pürüzlü. Baş kısmı da düz ve tırtıksız. Sadece renginin beyaz olmamasını beğenemedim diyebilirim. Kapı çıtaları ve kelebek cam iç trim döşemesi için lazım olunca kullanılabilir. Yine de beyaz olsaydı daha iyi dururdu ve beyazı yoksa üretilmeli bence. Doblo kapı çıta klipsi. 71719954
IMG_20251122_155430.webp

Ürün için bu resim kullanılıyor. Ayhan marka ürünlerin ve klipslerin resimleri biraz kalitesiz duruyor. Özellikle klips ürünlerinin resmi gizemli duruyor bence. Bir resme bak. Bir de gelen klipse bak.
IMG-20251022-WA0001.webp

Doblonun ön taban kaplamasının sağ ve sol kısımlarında cıvataya geçirilen bu klips oluyordu.
(link)
Bu bulunmuyordu diye Renault tarzı benzer bir klips alıp kullanmıştım. Bu Renault parça kodu yazıyordu. 7703081227 Bu parça koduna sahip Starklips yan sanayi de varmış. Hatta ürün başlığında Fiat Ducato yazıyor. Bundan sonra dikkat ederim.
(link)
Başka parça kodu.
(link)
(link)
İşin ilginç yanı 7703081227 parça kodlu klipse çok benzeyen bir Fiat klipsi varmış. Parça kodu 670003320
(link)

Doblonun bagaj panjurundaki ayrı bulunmayan klipse benzer yan sanayi klipsler var. Bu orijinal klipsin yerine üretilmiş olabilirler belki. Ben Doblodaki klipse bagaj panjur klipsi diyorum. İnternette böyle denilmiyor. Orijinali esnek. Orijinal klipsle aynı duran klips resmine sahip ürünlerde marşpiyel klipsi olarak adlandırılıyor. Serkar marka Fiorino Bipper Nemo döşeme marşpiyel klipsi olarak geçen ürün orijinal klipsle aynı duran bir resim kullanıyor. Daha önce bulduğum Nurpar marka klips orijinal klipse çok benziyor ama sert ve kırılgan bence. Kullanım için pek uygun durmuyor. Özellikle aynısının siyahı var ve kapı döşemelerine takılsın diye üretilmiş gibi. Kullanıma pek uygun değiller bence. Sünger contaları da yok. Mavi bagaj panjur klipsinin yan sanayisinin üretilmiş olması ilginç. Nurpar marka olanların resmini atmıştım. Daha önce resmini attığım sivri uçlu beyaz kapı çıta klipsi de büyük ihtimalle Serkar marka. Serkar ve Yılmaz aynı mılar belirsiz. Serkar marka mavi klips hakkındaki bir link bu.
(link)
Ben bu klipsten bulmuştum. Kalitesi iyi. Çok sert değil. Biraz esnek. Güvenilir duruyor. Sünger contası yok. Bagaj panjurunda klips lazım olursa belki takılabilir. Bu da düşük bir ihtimal bence. Sünger conta takıp kullanmak lazım bence. Orijinal klipsin şekline benzemiyor. Kapı döşeme klipsine daha çok benziyor.
IMG_20251228_103951.webp

Neredeyse bununla aynı duran siyah bir renkli klips bulmuştum. Bu da Serkar marka belki de ama internette bunu satan bir link göremedim. Mavi olan marşpiyel klipsi sayılır bence. Döşeme klipsi bu sayılır bence. Bunun sünger contası var. Daha önce bundan takmıştım. Daha sonra kırılıp gittiler. Birdaha takmam. Orijinale yakın durmuyor. Bu mavi olanla aynı duruyor ve benzer klipsler için tek bir şekil yapmış gibiler.
IMG_20251228_104329.webp

Bu da yılmaz marka bir klipsmiş. Bunun siyah versiyonu da var gibi. İnternette linkler var. Bu linkte bunun resmi var.
(link)
Bu mavi klips Serkar marka olana benziyor. Aynı değiller. Rengi daha koyu. Çok esnek ve yumuşak. Yanlardan bastırınca bükülüp kalıyor. Sünger contası yok. Bu da kullanıma uygun gibi ama orijinale yakın değil. Bagaj panjuru için belki kullanılabilir. Serkar marka klips bagaj panjuru klipsine daha yakın duruyor. Bu Yılmaz mavi klips için marşpiyel klipsi demek ve siyahı varsa onun için döşeme klipsi demek en uygunu olur bence. Bu öncekilere göre döşeme klipsine daha çok benziyor gibi.
IMG_20251228_110035.webp

İnternette Serkar marka için kullanılan resim bu. Doblonun bagaj panjurundaki orijinal mavi klipsle aynı duruyor. Resimdeki klips orijinal mi yan sanayi mi belirsiz. Bu resim gizemli. Ürün buna benzemiyor. Aynı resmin daha kalitesiz bir versiyonunda Nurpar yazısı var ve o da Nurpar marka için kullanılıyor olmalı. Nurpar marka olan klips orijinal bagaj panjur klipsine benziyor ama sert ve kullanmak için pek uygun değil bence. Şekil olarak en çok benzeyen bulduğum o.
SERKAR-SR00_4910_pup-SERKAR-SR00-4910_01-500x500.webp

Bu sitede de bu resim dahil bulduğum üç farklı Nurpar marka klipslere ait resim ve isim örnekleri gösteriliyor. Resimler çok kalitesiz ve kötü duruyor. Bagaj panjur klipsinin mavisi ve siyahı için resim var. Bir de kapı çıta klipsi için resim var.
(link)
(link)
(link)

46835626 parça kodlu siyah kapı döşemesi için kullandığım en iyi üç tane yan sanayi klips var. Starklips ve Ayhan. Bir de tam olarak ne marka olduğunu bilmediğim Barutçu diye bir marka olabilecek klips. Resmini tekrar atıyorum. Bu Ayhan marka değil. Aldığım site bunun Barutçu marka olabileceğini söyledi. Öncesinde Ayhan marka olabileceği de söylenmişti. Normalde ben Doblonun mavi bagaj panjur klipsinin resmine sahip Ayhan marka klipsten bulmak istiyordum ve ona göre almıştım. Yine de bu da işimi gördü ve çok iyi bir klipsti. Biraz esnek. Bu üç yan sanayi klips de harika. Aralarından en çok orijinale benzeyen bu gibi. Barutçu marka olup olmadığından emin değilim. Kapı döşeme klipsi. 46835626
IMG_20250823_141057.webp

Koltuklu Doblonun sürgülü kapı iç açma kollarındaki küçük vidalar parça kataloğunda yokmuş. Ufak bir detay. Çok benzeri hırdavatçılardan bulunabilir gibi. Bayağı küçük bir vida.
IMG_20251228_110315.webp

4 numarayla gösterilen açma kolu.
C27EC46B09AB45C353F7520EF42D6D85.webp

Sağ sürgülü kapı döşemesini söküp kontrol ettim. Koltuklu Doblonun döşemesi panelvandan daha uğraştırıcı. İç kapı kolunu alyan ve torx cıvatalar tutuyor. Plastik kolun dışında küçük yıldız vidalar da var. Bunları söktükten sonra kapı döşemesine üstten asılmam yetti. Kırılan klipslerin yerine Starklips ve Ayhan marka taktım. Kapı içinden beklediğim gibi büyük düşmüş parçalar çıkmadı. Kopmuş süngerler vardı. Yine de sökmek verimli oldu. Kırılmış kapı çıta klipsleri vardı. Hepsini kapı içinden çıkardım. Kapı çıtasının bir tane eksik klipsi vardı. Kapı çıtasının içeriden ulaşabildiğim klipslerini penseyle bastırıp ittim. Kapı çıtasını çıkardım. Geri kalan klipsler kırıldı ve çıkarıldı. Sağlam klipsleri sakladım. Bir tanesinin de dokusu biraz bozuktu. Neden kapı çıtası düzgünce tam klipsli takılı değildi bilmiyorum. Kullanılan klipsler yan sanayi gibi ve Peugeot Citroen 856540 parça kodlu klipsine benziyor bence. Özellikle baş kısmının tırtıklı olması. Ön sağ kapıda da bunlar vardı. Orijinal Doblo klipsinin başı tırtıklı değil bence. Bu sefer kapı çıtası için hiç kullanmadığım benzer Starklips marka yan sanayi 717337918 parça kodlu klipsi kullandım. Uyumlu oldu.
IMG_20260108_164548.webp

IMG_20260108_164535_edit_694663884293998.webp

Bu beyaz vida klipsinin Türkiyede satılan yan sanayisi yok gibi. Servisten buluyordum. Tekrar birkaç şeye değineceğim. Beyaz vida klipsi. 7754387
IMG_20260107_125631.webp

IMG_20260107_125702.webp

Bu klips de biraz çapaklı ve iç kapı kolu için doğrusu bu. İç kapı kolu kilit klipsi. 7739382
IMG_20260115_150108.webp

Bazı yuvarlak emniyet kemeri cıvata kapaklarının bir listesini yapacağım. Özellikle 2010-2015 Doblonun yuvarlak emniyet kemeri cıvata kapağı çok pahalı diye başka kapakları araştırdım. Bunlar 2010-2015 Dobloya uyabilir gibi. Bazılarının fiyatı da ucuz.
İlk Doblo emniyet kemeri cıvata kapağı. 735270216
(link)
İkinci Doblo ve Linea emniyet kemeri cıvata kapağı. 712697080
(link)
2010-2015 Doblo emniyet kemeri cıvata kapağı. 735378430
Ducato emniyet kemeri cıvata kapağı. 735429779
(link)
Farklı bir Ducato emniyet kemeri cıvata kapağı. Şekli biraz farklı. 1395390080
(link)
Scudo emniyet kemeri cıvata kapağı. Bu pahalıydı ve önceden bulunmuyordu. Pahalı diye alamamıştım. Bence Dobloya uyabilir gibi ve güzel durabilir. 9467104889
Tempra emniyet kemeri cıvata kapağı. 12797887
(link)

Emniyet kemeri üst cıvata kapağı için de birsürü benzer kapak var. Bunun bir listesini yapalım. Fiyatları farklı. 2010-2015 Doblonunkini bulamazsam Ducatonunkini bulmaya çalışırım diye önceden düşünmüştüm ama doğrusunu bulabilmiştim.
İlk Doblo emniyet kemeri üst cıvata kapağı. 156029650
(link)
2010-2015 Doblo emniyet kemeri üst cıvata kapağı. 735378432
(link)
Ducato emniyet kemeri üst cıvata kapağı. 735430321
(link)
İç kısmı çıkıntısız duranı.
(link)
Idea emniyet kemeri üst cıvata kapağı. 735313682
(link)
Palio emniyet kemeri üst cıvata kapağı. 735307328
(link)