2011 Fiat Doblo Bakımları Scudoblo

Farların berbat yenile bence mükemmel aydınlatma olur

Dobloların şu resimlerini de atayım. Beyaz panelvanlar yatıyor.
DSC_0071.webp

DSC_0076.webp

DSC_0073.webp

DSC_0077.webp

DSC_0075.webp

DSC_0079.webp

Bulunmayan panelvan tabanındaki klipsin yeri burası işte. Bunların resmini yükleyeyim. Sol tarafta eksik ve o kısımlar orijinalinde tamamen klipsle kapatılmış değil bence. Tamamen klipsli güzel olur ama bulamadık. Belki basit bir şikayetle halledilir. 2023 yılına kadar makyajlı kasa Doblo üretilmedi mi. Keşke buranın klipsi binek ve ticari olmayan modellerde kullanılsaydı.
DSC_0091.webp

DSC_0092.webp

Oraya uyumlu iki klips olduğunu fark ettim ve renkleri biraz farklı. İkisi de araçta var. Daha açık renk olan Doblo ve Fiorinoda kullanıldığı belirtilen bir parça. Asıl orijinal fabrikasyonu bu 1359762080
IMG_20240428_143828.webp

IMG_20240428_144039.webp

Bu da sadece Fiorinoda kullanılmış olarak gösteriliyor ve bu daha siyah. Bu daha güzel bence ve araçta var. Asıl orijinali önceki. Bu daha güzel duruyor ve nedense eklenmiş 1368638080
DSC_0114.webp

DSC_0115.webp

Servisin plakalıklarının da resmini zahmet edip çekmiştim. Bir Ducatonun arka plakalığı ve vidaları böyleydi. Orijinale benzeyen Fiat vidaları takılmış gibi. Bu servisin eski plakalığı. Fiat logosu da içeriyor. O servisin dizaynı çok iyi ve hizmeti süper. Parçalar için yararlandım.
IMG_20230809_164616.webp

Bu da servisin yeni plakalığı. Fiat logosu yok ama Facebook ve Instagram logoları güzel hava katmış. Kullandık.
IMG_20230314_172548.webp

Doblolardan bir tanesinin yan sanayi jant kapakları böyle ve güzel. Logoları da güzel duruyor. Doblonun bu kasasını şişkin ve cüsseli yapmışlar. Bu kasa 2005 yılında çıksaydı nasıl olurdu acaba.
DSC_0106.webp

Aracın bu arka tekerlek kısmı ve kaportasının şişkinliği bence sport bir görünüm oluşturuyor ve hoşuma gidiyor.
DSC_0109.webp

Son düzenleme:
Jant kapağı logolarını biraz araştırdım. Bunların yapışkanlısı ayrı olarak yok.
Maviler.
Bu en güzeli gibi. Puntoda kullanılmış ve Lineada da kullanılırsa bu en uygunu gibi. Hatta 2010 kasa Doblo için de en uygunu bu denk geliyor. 51716379
Bu 2000-2005 Doblolarda kullanılmış. 46746586
Croma 51795889
Ducatonun mavi jant logosu. 1352636080
Kırmızılar.
Bu çoğu modelde kullanılmış. Punto, Linea, Fiorino ve 2010 kasa Doblo. Aynı zamanda en üstteki mavi logo parça kodu kesinlikle buna denk geliyor. Kaliteleri de benziyor. 735448759
Croma 735471860
Ducatonun kırmızı jant logosu. 1358877080
Doblo bagaj yazı logosu için de yeni kasada iki farklı tip kullanılıyor. Yeni versiyon eski kasada da kullanılabilir. Scudo ve Ducatonun yazı tipine biraz benziyor.
51716379_grande.webp

735448759.webp

Son düzenleme:
Fiat parça kataloglarına ulaştığım ve merak ettiğim parçaların hangi modellerde kullanıldığını gösteren site artık eskisi gibi değildi. Site tamamen değişmiş ve artık bana kullanışlı gelmedi. O yüzden yeni bir link bulmayı denedim ve buldum. Aynı işlevi görüyor ve eskisi gibi. Arama kısmına yazılan parça kodunun hangi modellerde kullanıldığını göstermesi bence kullanışlı. En sonki jant logoları hakkında araştırmamı yapmamı sağladı. Arama motoruna Fiat eper yazınca çıkıyor.
(link)
Bana göre kullanışlı olan parça kataloğu da bu linkte.
(link)
Doblonun parça kataloğu.
(link)

Son düzenleme:
Orijinal Fiat parçaları hakkında dikkatimi çeken bir detay var. Bunun da bilgisini paylaşayım. Bazı parçalar ricambi originali yazılı ambalajlı oluyor. Çoğunlukla İtalyada üretilmiş olan parçalar. Ambalajında Lancia, Fiat logosu olabiliyor ve extradan Alfa Romeo logosu da olabiliyor. Genelde üç logonun mevcut olduğu yeni Fiat logosu ve diğer iki Lancia ve Alfa Romeo logosu olan gri bir etiket oluyor. Benim gördüklerim böyle. Gri etiketli ambalajda sadece Lancia ve yeni Fiat logosu da gördüm. Bazı parçalar da opar logolu ambalaljı oluyor. Bunlar da Türkiyede üretilmiş parçalar oluyor. Opar ambalajları veya kutuları sarı olabiliyor. Opar olanlar bence Türkiyede ambalajlanmış oluyor. Ricambi originali ambalajlı olanlar da bence başka ülkelerde ambajlanmış olanlar. Ricambi originali ambalajlı Türkiyede üretilmiş parça oluyor. Ricambi originali ambalajı üstünde opar etiketi olan İtalyada üretilmiş parça da görmüştüm. Opar etiketinde tarih yazıyordu. Orijinal ambalajda tarih yazmıyordu. Lacivert bir etiket üstünde Lancia ve Fiatın eski logosu vardı ve eski bir ambalajdı.
48854.webp

opar.webp

Son düzenleme:
Bana servisten debriyaj ile ilgili parçalar ve alt üst merkez gelmişti. Gri kutu üzerinde ricambi originali yazıyor du. Sanırım bazı önemli parçalar o şekilde üretiliyor olabilir.

Opar genelde basit plastik vb parça üretiyor olabilir. Devirdaim da galiba gri kutuydu.

Birde magneti marelli var o da orj. Debriyaj musuru de ondan di.
Screenshot_20210718-211411_Chrome.webp
20211118_101207.webp
20210715_115141.webp

Bana servisten debriyaj ile ilgili parçalar ve alt üst merkez gelmişti. Gri kutu üzerinde ricambi originali yazıyor du. Sanırım bazı önemli parçalar o şekilde üretiliyor olabilir.

Opar genelde basit plastik vb parça üretiyor olabilir. Devirdaim da galiba gri kutuydu.

Birde magneti marelli var o da orj. Debriyaj musuru de ondan di. 43542 dosyayı görüntüle43543 dosyayı görüntüle43544 dosyayı görüntüle
Bana göre orijinal parçalar servisten kolay bulunuyor. Öyle her parçayı bulamadım ama çoğunlukla plastik ve trim parçaları aldım. Aldığım emniyet kemeri üst cıvata kapakları çok iyiydi. Yeni tasarımlı ve esnekti. Çok da siyahtı ve Türkiyede üretilmişti. Doblolarda bu parça eksik olabiliyor. Bazı parçalar çok pahalı oluyor bence. Küçük parçaların bazıları pahalı. Bazı büyük parçaların fiyatı daha uygun gibi oluyor. Opar e katalog sitesinde parça kodunu yazınca anlık fiyatını göstermesi çok iyi bence. Fiat eper sitelerinde parça katalogları var. Egea ve dördüncü kasa Doblonun yok. Fiat eper sitesinin bir tanesinde de parça kodunu girince kullanıldığı modelleri sıralıyor. Bunların hepsi Fiat için iyi bir olanak bence ve Fiatlara olan bağlılığımı destekliyor.

Benimde bulamadığım parça olmadı. İyi kötü aradık bulduk. Fiat'ın zaten en büyük avantajı bu. Bazı önemli parçalari servisten istediler. 1.9jtd özellikle kıl bir araç. Usta da tecrübeli. Mesela 3 tane üst merkez takıldı hep boyları farklı uyum sorunları oldu. En sonunda takılan uymuştu. Dediğin gibi yan sanayi seçeneği de bul. Azıcık durum iyiyse en kötü opar almak lazım.

Örnek sağ ön cam motoru sistemi gidik benim. Yan sanayi 750-850-1000degisiyor. Orj 1750 imkan varsa orj almakta fayda var.

Geçenlerde sağ ön kapı gergisini değiştim yan sanayi taktım. Çok uğraşı var. Orj taksam iyiymiş. 1 seneye dağılacak gibi.

Benimde bulamadığım parça olmadı. İyi kötü aradık bulduk. Fiat'ın zaten en büyük avantajı bu. Bazı önemli parçalari servisten istediler. 1.9jtd özellikle kıl bir araç. Usta da tecrübeli. Mesela 3 tane üst merkez takıldı hep boyları farklı uyum sorunları oldu. En sonunda takılan uymuştu. Dediğin gibi yan sanayi seçeneği de bul. Azıcık durum iyiyse en kötü opar almak lazım.

Örnek sağ ön cam motoru sistemi gidik benim. Yan sanayi 750-850-1000degisiyor. Orj 1750 imkan varsa orj almakta fayda var.

Geçenlerde sağ ön kapı gergisini değiştim yan sanayi taktım. Çok uğraşı var. Orj taksam iyiymiş. 1 seneye dağılacak gibi.
Yan sanayi trim parçaları ve kapı kolu aldığım olmuştu. Kapı gergisi ve sürgülü kapı rayı da aldık. Klips konusunda Starklipsin yan sanayi klipsleri bence çok iyi. Çoğunun kalitesine güvenebilirim. Bazıları orijinale en çok benzeyen yan sanayi bence. En son kapı döşemesi ve kapı çıtası için yedek klips aldım. Bir gün paylaşacağım tekrar. Bizim Doblonun kapı çıta klipsinin nasıl olduğunu ancak kapı döşemelerini söküp kırıkları görünce anlamıştım. Eksik klipsler vardı. Sağlam bir tane görünce iyice öğrendim. Parça kataloglarında olmaması kötü bir eksikti ve beni oyaladı. Orijinalinin birkaç kodu var ve hepsi aynı gibi. Araştırmıştım. Pahalıydılar. 2001 yılına ait Stiloda öyle bir klips kullanılmış. İki farklı tasarımlısını Dobloda gördüm. Eski tasarımlı daha esnekti. 2000-2001 yıllarında çıkan ilk Dobloya orijinal yeni kırmızı logolar eklenip eklenmediğini merak ediyorum. Görmek istedim. Bagaja kesin olur bence. Düz bir kaporta ve yeni kasanın yapışkanlı kırmızı logosu olur. Ben Dobloya yan sanayi kırmızı logo bulmuştum. Yeşil olmadı ve solmadı. Özar diye geçiyor olabilir. Orijinale benziyor. Belki yan sanayi iyi logolar ilk Dobloya kullanılabilir. Orijinal daha iyi olur gibi ve o zaman tam anlamıyla yeni logolu durur. Direksiyon logosu belki değiştirilir. Çelik jant için orijinal logolar var. Jant kapağı için ayrı orijinal logo yok. Çelik jant logoları için orijinal kırmızı logo uyabilir. Ön panjurdaki logo çok küçük ve oraya Albeanın sedanının bagaj logosu belki uyar diye düşünüyorum. Tıpkı Puntonun Linea gibi benzer logolara sahip olması ve uyum sağlayabiliceği gibi. Ducato veya Scudonun mavi logolarının üçüncü kasa Dobloya uyabileceği gibi. İnternette mavi logolu Linea resmi bulmuştum ve burada paylaştım. Multijet logosu yoktu ve ilginç duruyordu.

soğuk havalarda dizel aracı hiç çalıştırmamak mantıklı mı sizce ?

aşırı soğuyup ısındığı için sıkıntı yaratır diye düşündüm

Sanmıyorum öyle bir problem olacağını. Sadece kısa mesafe kullanacaksan 1 km altı gibi kullanmazsanız daha iyi olabilir. Bana sorarsanız ben 100 metre bile gideceksem çalıştırır 1 dk bekler giderim. Özellikle soğuk havalarda hasta olmaktansa kullanmayı tercih ederim.

bide bu parcayi bulabilsek varya edilen hayir duasiyla cennetlik olursunuz 🙂
1000014095.webp
1000014096.webp

Arka klima ızgarası parçasına değinelim.
Bence koltuk katlanınca oraya değiyor ve zamanla kırılıyor. Bence kronik ve koltuk katlanınca oraya değiyordu. İki parçadan oluşuyor. Altında ayrı duran plastik bir bakalit vidalı oluyor. Fiatın bazı parçaları çok pahalı ve bunu serviste bulamamıştım. Hava kanalı olmayanlarda tek parça komple kapatan kapak oluyor. Yeni kasada farklı bir versiyonu da var.
735498692-op.webp

Servisten aldığım vidaların parça kodu tahmin ettiğim gibiymiş. 15534509
Bu vidalar Doblo için parça kataloğunda sol karter muhafazası yanında gösteriliyor. Ben bu vidayı arka ve ön davlumbazlarda da görüyorum. Arka davlumbazda katalogta gördüğüm başka bir vida var ve o vidanın başı biraz daha küçük. Vidaların rastgele eklenmiş olduğunu düşünüyorum ve ilginç bence. Karter muhafazalarının nasıl takıldığını görmek isterim. Araçta sağdaki duruyor. Kare deliklerden biri boştu. Oraya vida segmanı ve aldığım vidayı taktım. Belki kare plastik bir klipsi oluyordur. Çünkü aşağı kısımda bir tane vidayla duran klips var. Aracın üstündeki gördüğüm vidalarla aldığım vida arasındaki ufak fark var. Eskisi daha iyi görünüyor bence ve internetye detaylı gösteren iki link var. Eskisinin başı daha düz. Bir tane boşta duranı söküp almıştım. Aldığım yeni vidalar kapı döşemeleri, tampon ve başka yerler için kullanıma uygun. Paslı vidaları değiştirmek için de iş görüyor. Hırdavatçıdan benzer vida alırsam hemen çürüyebilir. Klips yerleri kırık olan bagaj döşemesindeki açılmış vida deliğine taktım. Sağlam olsun çünkü o döşeme çok yerinden çıktı.
IMG_20241016_161135.webp

Eskisi.
IMG_20250209_170025.webp

DSC_0532_edit_5551963736651.webp

Bagaj arasında ne olduğunu bilmediğim o logonun şekli görünüyor.
DSC_0555_edit_5538681726758.webp

(link)

(link)

Son düzenleme:
İki farklı klipsten yedekte dursun diye aldım. Yan sanayi Starklips marka. Siyah kapı döşeme klipsi lazım olabiliyor ve bu aldığımın kalitesi hala iyi bence. Orijinale çok benziyor. Orijinali pahalı ve serviste bulunuyor. Parça kodu. 46835626 İki tane farklı parça kodu daha var ama bunların orijinali serviste bulunmuyordu. 71738386 71769495 Siyah olanı renk olarak yeşile göre daha uyumlu duruyor. İnternette benim yaptığım gibi bu tarz Fiat parçaları hakkındaki paylaşımları bir arada hiç görmedim. Size de fikir olsun ve bir anlamı olsun diye paylaşmam bence iyi. Zahmet edip resimlerini de güzelce çekiyorum.
IMG_20250209_165945.webp

IMG_20250208_152425.webp

Kapı çıtası için klips. Bu da orijinal gibi duruyor. Orijinal bir tanesi pahalı olur. O yüzden yan sanayi aldım. Biraz çapaklı ve sertti. Dobloda kullanılan orijinalinin parça kodu belli değil. 0071737918 Başındaki sıfırlar olmayınca orijinal parça fiyatına bakılıyordu ve pahalıydı. 71737918
IMG_20250209_165842.webp

IMG_20250208_151848.webp

Ucu sivri değil ve iyi duruyor.

Teşekkürler. Arşiv niteliğinde paylaşım

Back