Şöyle bir olay var.Kampana demek illaki kötü bir fren sistemi demek değildir.Günümüzde çok tercih edilmese de bu araçların üstündeki kampanalar 10 sene öncesinin disklerine göre daha iyi diyebiliriz.Adamlar dünyaya sattığı araçta belli standartları tutturmak zorundalar.Başarısız sıradan bir kampana olsa idi bu aracı avrupaya satamazdı zaten.
Önemli olan frenin kampana mı disk mi olduğu değil fren merkezinin ABS ve okuyucularından gelen hız bilgilerine ne kadar çabuk tepki verdiğidir.Disk fren biraz da işin psikolojik rahatlama kısmıdır.Şuan piyasadaki rakiplerinin tümü disk frenli.Ama halen bir caddy veya connect yeni doblo gibi iyi yol tutamuyor yada viraj alamıyor.Çünkü arkada hala dingil sistemi var.Tamamen pürüssüz bir zeminde belki Caddy iyi dönebilir ama testine gittiğimde de gözüme ilk çarpan şey zorladığınızda ESP'yi çok çabuk devreye alıyor olması idi.Dobloda ise ciddi manada zorlamadan ESP devreye girme ihtiyacı hissetmiyor.Yol tutuşu çoğu binek otomobili bile kıskandıracak kadar iyi.
Gelelim soruyu soran arkadaşın aracında esp olup olmadığına.Bunu en basit şekilde fazla tehlikeye girmeden ıslak yada mıcırlı bir zeminde sert bir dreksiyon hamlesi ile öğrenebilirsin.Zaten devreye girdiğinde kayma eğiliminden toplama eğilimine geçer.O anda da kadranda ESP nin ışığı yanıp sönmeye başlar.bunu denerken gaza abanma.ASR ışığı ile karıştırmaman için gaza basmadan savrulmasını bekle.Zaten toplamaya çalıştığını anlayacaksın.
Ben araçta ABS hill holder varsa ESP zaten vardır diyorum ama en iyisi denemek.Trafik olmayan bir yerde tehlikeye girmeden denemeni bekliyorum.Kolay gelsin şimdiden.
Saygılar.