motorda tekleme ve çekişte düşme var.

aykut016

Yeni Üye
arkadaşlar merhaba.2002 model 1.9d(sanırım düz dizel deniyor)arabam var.son 3 aydır arabamın çekişinde düşme oldu.seyir halinde giderken de 4. viteste daha çok anlaşılan bir tekleme oluyor.sanki mazot yetmiyor.biraz devir alınca tekleme azayor.mazot ve hava filtresini değiştirdim.tamirci depodaki emiş ucundaki filtreden olabilir deyip orayı söktü,temizledi.sorun düzelmedi. diesel araç kullanan arkadaşlar sorunun mazot pompası yada enjektörlerden olabileceğini söylediler.ben de konuyu bu ortamda paylaşarak tecrübeli arkadaşlardan yardım almak istedim.ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum...

Sevgili kardesim evvela hosgeldiniz......ancak forum kurallari geregi ilk mesajinda soru soran uyelerimizin sorulari cevaplanmiyor......lutfen tanisma bolumunde kendinizi tanitiniz.....

aykut016 tarafından yazılan metin:
özür diliyorum...

Ozure gerek yok kardesim......bu konunun uzmani raptor ustadir.....birazdan gelir ve soruna son noktayi koyar merak etme.....o varken benim cevap vermem etik olmaz....

bakiergul tarafından yazılan metin:
özür diliyorum...

Ozure gerek yok kardesim......bu konunun uzmani raptor ustadir.....birazdan gelir ve soruna son noktayi koyar merak etme.....o varken benim cevap vermem etik olmaz....

Ben yazdım ama kusura bakma abi 🙂

FireExit tarafından yazılan metin:
özür diliyorum...

Benim icin sikinti yok......raptor ustam bu konuda doktora vermistir......ama baski balata ile konunun uzaktan yakindan alakasi yok...bilgine....

FireExit tarafından yazılan metin:
özür diliyorum...

Benim icin sikinti yok......raptor ustam bu konuda doktora vermistir......ama baski balata ile konunun uzaktan yakindan alakasi yok...bilgine....

Baki abi bende tam anlamadım aslında... Raptor ustayı bekleyelim...

bencede baskı balata ile teklemenin alkası yoktur ama pompada bi problem olbilir

doblo vip premio tarafından yazılan metin:
bencede baskı balata ile teklemenin alkası yoktur ama pompada bi problem olbilir

Evet benimde agirlik noktam pompa ve elemanlari...

o zaman abi otomatikman yakıttan kaynaklnan sorun bu... Eğer pompayla ilgisi varsa... Ki böyle bir şey bizim başımıza gelmişti... yakıttan dolayı pompa tıkanıyordu... Ama bizim düşük devirde stop ediyordu yada çok devirde... pompayı değiştirmiştik hallolmuştu...

insanın ilk aklına gelen pompa ve parçaları elemanları ilk bunları kontrol etmek gerekir bakalım sorun ne çıkacak

sonucu inşalla paylaşırsınız:?

rölantide ve gaza basıldığında hiç bir sorun olmuyor.1,2,3,4 yapıyorsun,düz yolda tahminen 60-80 km arasında mutlaka bir kaç silkeleme yapıyor,biraz gaza yükleniyorsun düzelir gibi oluyor,sanırım çekişteki sorun da bununla ilgi olabilir.

rölantide ve gaza basıldığında hiç bir sorun olmuyor.1,2,3,4 yapıyorsun,düz yolda tahminen 60-80 km arasında mutlaka bir kaç silkeleme yapıyor,biraz gaza yükleniyorsun düzelir gibi oluyor,sanırım çekişteki sorun da bununla ilgi olabilir.

Bence pompayla ilgisi yok ama sen istersen Raptor abiyi bekle... Yada bir ustaya göster...

baki abim tevazu göstermiş...kendisinin motor bilgisi kimseyi aratmaz...

mesele besleme pompasına benziyor...izah edeyim...

bu tekleme/sirkeleme olayı enjektörlere yakıtın kesintili gittiğini gösteriyor.

yüksek basınç pompasına yakıtın kesintisiz olarak gönderilmesi besleme pompasının işidir.eğer besleme pompası görevini yerine tam olarak getiremiyorsa yüksek basınç pompasına ve dolaysıyla commonrail ve enjektörlere giden yakıtta kesilmeler olur.

bunu rolanti devrinde hissedemeyebilirsiniz.çünkü araç rolanti devrinde çok fazla yakıta gereksinim duymaz.ancak yüksek basınç pompasının fazla yakıt çektiği üst devirlerde besleme pompası gerekli mazotu yetiştiremediği için tekleme problemi görülebilir.

basitçe rolantide bir süre sabit gaz yükleyin (tercihen 3000 devirde 3-4 dakika kadar)...sirkeleme geliyor yada araç stop ediyorsa.sorunun besleme pompasından kaynaklanıyor olması kuvvetle muhtemeldir.

ancak bu sorun diğer viteslerde olmuyorda sadece 4. viteste oluyorsa o zaman şanzımanda bir sıkıntı olabilir.meslea 4. vites dişlisi ve şanzıman rulmanlarında,şanzımanı sıkacak bir arıza varsa,şanzıman aracı zorladığı için bir çekiş düşmesi olabilir.şanzımanın sesli çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz.debriyaja basılı iken yine uğultulu bir çalışma söz konusu ise debriyaj rulmanında da bir sıkıntı olabilir.

ayrıca bu sirkeleme sırasında pompa/enjektör kaynaklı bir sorun varsa aracın arıza lambasının yanması gerekiyor.

RAPTOR tarafından yazılan metin:
baki abim tevazu göstermiş...kendisinin motor bilgisi kimseyi aratmaz...

mesele besleme pompasına benziyor...izah edeyim...

bu tekleme/sirkeleme olayı enjektörlere yakıtın kesintili gittiğini gösteriyor.

yüksek basınç pompasına yakıtın kesintisiz olarak gönderilmesi besleme pompasının işidir.eğer besleme pompası görevini yerine tam olarak getiremiyorsa yüksek basınç pompasına ve dolaysıyla commonrail ve enjektörlere giden yakıtta kesilmeler olur.

bunu rolanti devrinde hissedemeyebilirsiniz.çünkü araç rolanti devrinde çok fazla yakıta gereksinim duymaz.ancak yüksek basınç pompasının fazla yakıt çektiği üst devirlerde besleme pompası gerekli mazotu yetiştiremediği için tekleme problemi görülebilir.

basitçe rolantide bir süre sabit gaz yükleyin (tercihen 3000 devirde 3-4 dakika kadar)...sirkeleme geliyor yada araç stop ediyorsa.sorunun besleme pompasından kaynaklanıyor olması kuvvetle muhtemeldir.

ancak bu sorun diğer viteslerde olmuyorda sadece 4. viteste oluyorsa o zaman şanzımanda bir sıkıntı olabilir.meslea 4. vites dişlisi ve şanzıman rulmanlarında,şanzımanı sıkacak bir arıza varsa,şanzıman aracı zorladığı için bir çekiş düşmesi olabilir.şanzımanın sesli çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz.debriyaja basılı iken yine uğultulu bir çalışma söz konusu ise debriyaj rulmanında da bir sıkıntı olabilir.

ayrıca bu sirkeleme sırasında pompa/enjektör kaynaklı bir sorun varsa aracın arıza lambasının yanması gerekiyor.

*clap*

Tebrikler raptor ustam herzamanki engin bilgin ve akici uslubunla konuyu ozetlemissin.....

Back