1.9 jtd 2004 6 vites şanzıman takılır mı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan bora1_
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

bora1_

Azimli Üye
1.9 jtd 2004 6 vites şanzıman takılır mı? Yakıt tüketimini düşürmeyi hedefliyorum. Yeni doblolardaki 6 vites uyar mı ?

hoşgeldiniz.uyacağını sanmam.

bende sanmam farklı bi platform.

d2 1.4 motorlara 6 vites şanzıman takılıyor ama 1.9 jtd motora takılırmı bilmiyorum

1.9 jtd 2004 6 vites şanzıman takılır mı? Yakıt tüketimini düşürmeyi hedefliyorum. Yeni doblolardaki 6 vites uyar mı ?
bora kardeş öncelikle siteye hoşgeldin. Bence takılmaz ama takılsa bile eğer normalde şanzımanla ilgili bir problem yoksa bu yaptığın masraf aşırı derecede fuzuli vede ağır olur..

yakıt tüketiminizi mevcut şanzımanızla en aşağıya indirdiniz de şanzıman değişikliğine mi geldi sıra. şu anda %kaç yakıyosunuz? değiştirince %kaç hedefliyosunuz?

hoşbulduk tşkler arkadaşlar şimdilik %70 şehirlerarası (bu yolunda %15i rampa) %30 da şehiriçi kullanımım var yazın %5,5 e kadar düşürdüm kışın şu aralar %5,9 - 6 civarlarında

bence yakıt tüketiminiz ideal, kaldıki 6 vites şanzıman taktınız diyelim, baya pahalıya mal olucak. ve yakıt tüketimi 3.0 a bile düşse kaç senede amorti edicek kendini bu masraflar?? bence çok gereksiz

bence yakıt tüketiminiz ideal, kaldıki 6 vites şanzıman taktınız diyelim, baya pahalıya mal olucak. ve yakıt tüketimi 3.0 a bile düşse kaç senede amorti edicek kendini bu masraflar?? bence çok gereksiz

*tup*

hanefi kardeşim son noktayı koymuş...

Olmaz diye birşey yok tabiiki ama yeni 6 ileri şanzuman sanıldığı kadar ekonomik ya da performanslı değil.
1. vites aşırı devirsiz.Resmen yarımla kalkış yapıp 1'e atıyorsunuz.Bunun sebebi de aracın full yüklü iken rahat etmesine bağlanabilir.Eğer 6 ileri bu manada ciddi bir yakıt farkı oluşturacak olsa Fiat bunu 1.3 doblo'ya koyar ve daha da düşük yakıtla rakiplerine ciddi fark atardı.İşin özü doblo'nun 6 ileri şanzumanında 6. vites zaten boş hızlanmada bir işe yaramıyor 1. vites ise çok düşük devirli.Adamlar bu aracı ticaret ve yüke göre dizayn etmiş.Bizim beklentilerimiz biraz fazla.Şahsen ben altımdaki araçta iyi bir şanzuman olsa idi çok çok daha seri ve yüksek sürate çıkan bir araç olacağından eminim.
En basit örnek kıyaslaması yapacak olursak;
Caddy sportline ile kendi aracımı kıyaslıyorum.
VW 140 hp 320 nm tork
Fiat 135 hp 320 nm tork.
Arada sadece 5 hp fark var ve doblo yürüyen aksamda tam bağımsız olması gibi bazı avantajlara sahip.
Doblo 11.3 saniye 0/100 verirken Caddy 10 sn veriyor.
o 1.3 sn fark başta gözünüze önemsiz gözükebilir ama Doblonun o verileri yakalaması için 160-170 hp güçlere çıkması gerekiyor.
VW hem düz 6 ileri, hem DSG şanzumanla aynı veriyi aşağı yukarı aynı güçle yakalamış.

Konuyu çok dağıtmış oldum ama anlatmak istediğim şey yeni doblonun 6 ilerisi senin istediğin olayı gerçekleştirmez.Hatta kalkışlarda 0-100 değerlerinde 5 ileri daha seri olur.Amaç yakıt düşürmekse aracını 1.3 ile değiştirmeni öneririm.

2.0 motorlarda BMW verileri :

Motor

Silindir hacmi (cm3) 1995

Güç (bg)/Güç devir (devir/dak) 218 / 4400

Tork (Nm)/Tork devir (devir/dak) 450 / 1500-2500

Yakıt tüketimi

Şehir içi (lt/100 km) 6

Şehir dışı (lt/100 km) 4,6

Ortalama (lt/100 km) 5,1

Depo hacmi (lt) 70

Co2 Emisyonu(gr/km) 134

5.25 xd nin üstündeki canavar bu....

bu kadar problemli bir olay olacağını hesaplamamıştım tşkler yorumlarınız için hergün 100-150 km yol yapıyorum 2000 d/dk 80 yerine 100 km/h yapmak daha iyi olmaz mı diye düşünmüştüm.**** traffic kullandım 6 vites bi hayli hoşuma gitmişti ordan esinlenmiştim.

siz siz olun aracın sürekli sabit devrini 2500 devirin altında seyir ettirmeyin. uzun vadede canınızı sıkar. hem deneyin daha ekonomik oluyor. bende 2100 devir civarı kullanıyordum sürekli. ş.dışı 6,2 litre civarı yakıyodu. artık 2500 deviri sabit tutuyorum aracın yüküne göre 5,0-5,5 arası değişiyo. 5,6ya çıktığını hesaplamadım hiç.

bence yanlış bir uygulama 2500 devir çünkü ben yaklaşık 3 yıldır bu aracı kullanıyorum hergün yoldayim günlük 100-150 km yapıyorum en az yakıt ve en yüksek performans 1900 devirdir.Bildiğim devir artarsa doğru orantılı yakıtta artar deneyin isterseniz rampada gaz pedalına sabit bir basınç uygula 2500 devirden 2000 e doğru düşüş hızlı olur ama 1850-2000 arasında devir daha geç düşer 🙂

maksimum torklarına bakmak lazım.fethininki düz ve en iyi tork 2500 devir.turboların kini bilen yazarsa anlaşılır.

maksimum torklarına bakmak lazım.fethininki düz ve en iyi tork 2500 devir.turboların kini bilen yazarsa anlaşılır.

1.9jtd nin max tork vermeye başladığı devir 1800 civarı abi.

bence yanlış bir uygulama 2500 devir çünkü ben yaklaşık 3 yıldır bu aracı kullanıyorum hergün yoldayim günlük 100-150 km yapıyorum en az yakıt ve en yüksek performans 1900 devirdir.Bildiğim devir artarsa doğru orantılı yakıtta artar deneyin isterseniz rampada gaz pedalına sabit bir basınç uygula 2500 devirden 2000 e doğru düşüş hızlı olur ama 1850-2000 arasında devir daha geç düşer 🙂

ben de yaklaşık 9. sene bitiyo abi. hergün kullanıyorum senin gibi. aracım 248 bin kmde. gelelim senin devir mantığına.
yakıt değeri olarak en düşük değeri bahsettiğin ölüm devirlerinde alabilirsin. fekat 1850 devirle atıyorum 80le 4 saatte gideceğin yolu 2500 devir 110-120 km hızla 2,5 saatte alırsın. arada 0,5 litre fark oynar. ama motor 1,5 saat daha az çalışır. yani sen 5 litre yaksan 100 kmde 1850 devirle de 1,5 saatta 100 km yaparsın. bu da seni 5-0,5 = 4,5 litre gibi bir avantaja sokar.
tercih paşa gönlünün abi. biz burda kimsenin kötülüğünü istemiyoruz. ben çok biliyordum. herkesin dediklerine he he deyip bildiğimden şaşmıyodum. 500 bin km boyunca kapak açmayan motoru 225 bin km de komple yaptırmak zorunda kaldım. akıllandım.
gelelim ikinci söylediğin devir arası düşmeye. tamamiyle olağanın tersini söylemişsin. motor yüksek devirde daha fazla beygir gücü üretir (bkz. kullanım klavuzu). böylelikle karşılaştığın rampalarda gaza abanmadan küçük dokunuşlarla aracın hızını koruyabilirsin. senin bahsettiğin değerlerde araç tork değerini vermeye başlasa da beygir gücü üretmediği için daha çabuk bayılır.
bunlar test edilip onaylamış tecrübelerdir. tercih senin ister 5-6 binlira harcayıp 6 vites şansızman taktırırsın 100 kmde 1 litre bile düşmeyecek tüketim için. onu da kaba taslak bir hesapla yaklaşık 20 senede amorti edersin (en iyi ihtimalle). ister şimdiye kadar olağan şeklinle kullanırsın. ister söylediklerime az da olsa kulak asarsın. tamamiyle senin tercihin. o arabanın parasını sen verdin. herhangi bir arızada da sen verceksin. tercih paşa gönlünün abi.
saygılar.

En az yakıt ve en iyi devir diye birşey yoktur.Araçtan araca, yoldan yola hatta bulunduğunuz ilin iklim şartlarına göre bile değişir.Önemli olan az yakmakla beraber aracın titretilmeyecek kadar devir çevirmesidir.Kısacası gaz pedalına bastığınızda araç titremeden hızlanabilecek konumda olmalıdır.Bu aracına göre 1900 devir iken aracına göre 3500 rpm de olabilir.pedala ayağınızın ucuyla dokunarak gitme tabiri doğrudur ama o dokunuşta araç hızlanma yetisine sahip olmalıdır.Gaza bastığınızda araç hızlanamıyorsa titriyorsa o yakıttan yaptığınız tasarruf motor rektefiyesi olarak geri dönecektir.

Back