slm arkadaşlar 3 mayıs 14 c.tesi günü motor yağını değiştirdi.biraz mecburiyetten oldu würth 10w40 sentetik yağ kullandı ustam alt tıpayı açtı 1 saat bekledi (tam boşaltsın) dedi ve varil depodan doldurdu 5 litre oldu dedi yaklaşık 50 km yaptım pazar günü eve geldim bıraktım pazartesi akşam ölçtüğümde üst çizgide olan yağ seviyesi orta çizgiye düşmüş.Normalmi diye aynı ustaya gittim hortumlar kanallar ve filtre çekmiştir dedi 250-300 cc daha ekledi.normalmi acaba acil yardım 10 mayısta yola çıkacağım saygılar....
1.9 jtd motorlara kullanılan yağ fabrika tarafından 10W40 olarak belirlenmiştir.würth gurubunun yağını hiç kullanmadım ama würth genel olarak kaliteli bir markadır.
ilk kontrolü yağ koyulduktan hemen sonra (motor çalıştırılmadan) yaptıysanız ustanız haklıdır.
normalde yağ seviyesi ölçümünde önce yağ koyulur,sonra 10 dakika kadar araç rolantide çalıştırılır,10 dakika sonra motor stop edilip,10 dakika yağın sızması ve soğuması beklenir,yağ tekrar ölçülür,gerekli görülürse tekrar yağ eklenir.
aracınızın bir gün içerisinde 300 cc civarı yağ eksiltmesi önemli bir arıza olduğunu gösterir ki bu arızayı sizinde açıkça farketmeniz gerekirdi.ama görüyorum ki yağ ölçümünde ki eksiklik dışında gözle görülür bir başka şikayetiniz yok.ben bunun ölçüm hatası olduğunu düşünüyorum.
ama aracınızla ilgili başka bir sıkıntınız varsa (egzostan mavi veya beyaz duman,hararet,radyatör taşma kabında kararma,motor dışında yağ birikintisi ve ya sızıntısı...v.s.)o zaman bir arıza olup olmadığını değerlendirebiliriz.şimdilik sorun sadece ölçüm hatası gibi görünüyor.