yakıt tasarrufu ile ilgili bir kaç unsur...

mali_55

Onursal Danışman Yönetici
Yetkili Kişi
Onursal Danışman Yönetici
Başka Araç
Kayıt
4 Kasım 2011
Mesaj
5.136
Tepki
4.666
Adı
Mehmet Ali YALÇIN
Kan Grubu
A RH +
Şehir
Samsun
Meslek
memur (maliye)
Aracınız
Başka Araç
Araç Yılı
2011
Renk
gri
http://www.uzmantv.com/yakit-tasarrufu-icin-nasil-vites-degistirmek-gerekir
 

mali_55

Onursal Danışman Yönetici
Yetkili Kişi
Onursal Danışman Yönetici
Başka Araç
Kayıt
4 Kasım 2011
Mesaj
5.136
Tepki
4.666
Adı
Mehmet Ali YALÇIN
Kan Grubu
A RH +
Şehir
Samsun
Meslek
memur (maliye)
Aracınız
Başka Araç
Araç Yılı
2011
Renk
gri
Sürüş Akademisi A.Ş'nin genel müdürü Selçuk DEDEOĞLU ekonomik sürüş hakkında yazdı ...

Sürekli yükselen Akaryakıt, yedek parça ve bakım masraflarından hepimiz yakınıyoruzda, acaba aracımı daha ekonomik nasıl kullanırım diye düşünüyormuyuz? Eğer aşağıda yazdıklarımı uygulayarak araç kullanabilirseniz, araca herhangi bir cihaz da takmadan % 40 oranında daha ekonomik kullanacağınızı biliyormusunuz?

Benzinli, dizel ve Lpg'li araçlarda aracı çalıştırırken gazı pompalamadan çalıştırın. Pompalama işlemi aracınızın boğulmasına sebep olacak ve araç çalıştığında yanmayan fazla yakıt çiğ olarak egzozdan atılacaktır.

Araç tipi ne olursa olsun çalıştırma sırasında ve sonrasında ayak debriyaja basılı olmamalıdır. Bu işlem uzun vadede debriyajın arıza vermesine neden olacaktır.

Turbo sistemli araçları çalıştırırken veya stop ederken rölantide yüksek gaz vermek veya sürekli gazı arttırıp azaltmak Turbo sisteminin arıza vermesine neden olur. Arızalanan bir turboyu değiştirmenin maliyeti 3 ila 5 bin lira demektir.

Kalkışlarda gaz pedalına gereğinden fazla basmadan kalkışı debriyaj ve gaz pedalını senkronize bir şekilde kullanarak yapın. Kaygan zeminlerde kalkış yaparken gaza dengeli bir şekilde basarak aracı gereksiz yere patinaj yaptırmayın. Patinaj başladığı anda daha üst bir vitese geçerek gerekirse ayağınızı gazdan çekerek rölanti devri ile ilerlemeye çalışın.

Motoru ilk çalıştırmanız da ise motor soğuk olduğundan araca tam güç vererek haraket etmeyiniz. Bunun yerine yarım gazla ilerleyiniz.( hararet göstergesi en az 1/4 e gelene kadar) tam gaz verdiğinizde, performanslı bir yanma olmayacağından hem motorun çalışan aksamlarında aşınma veya arızalar meydana gelecek hemde aracınız fazla yakıt sarfedecektir.

Küçük vitesle yüksek devirde sürüş yapmayın veya tam tersi büyük viteste düşük hızla sürmeyin, hava yol ve aracınızın yüküne göre mümkün olan en yüksek vitesle ve sabit hızla gidin. Şehirlerarası yollarda sabit bir süratte gitmeniz durumunda daha az yakıt tüketirsiniz. Örneğin 70 km/h ile gidildiği takdirde 100 km/h’e göre yaklaşık %30 daha ekonomik araç kullanmış olursunuz. Hız sabitleyici sisteme sahip olan araçlarda uzun yolda diğer araçlara göre daha ekonomik yol almak mümkündür.

Yokuş aşağı inerken vitesi asla boşa almayınız. Ayrıca vites boşta yokuş aşağı inerken sürekli fren yaparak aracınızı yavaşlatmanız gerekeceğinden, fren diskleri ile balatalarınız aşırı derecede ısınacak ve frenleriniz eskisi gibi tutmayacaktır. Bunun yanı sıra balata ve disklerinizde zamanından önce aşınacak, ekstra tamir ve yedek parça masrafı çıkacaktır. Yokuş aşağı inişlerde aracınız viteste olmasına rağmen yinede hızlanıyorsa aracınızı bir alt vitese alıp, motor kompresyonundan faydalanmalısınız.

Trafik ışıklarına yaklaştığınızda ikaz yanıp sönüyorsa veya duracağınız noktaya gelmek üzere iseniz ayağınızı gazdan çekerek aracı kompresyon freni ile yavaşlatarak durdurmanız daha doğru olacaktır. Çünkü, ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde enjektörler motora yakıt sevkini yok denecek kadar azaltacaktır. Aynı işlemi şehir dışı yollarda yokuş aşağı inerken veya fazla hızlanmaya başladığınızda da yapabilirsiniz.

Yakıt ekonomisinde en önemli faktör mümkün olduğunca az fren yaparak araç kullanmaktır. Çünkü fren yapmak demek tekrar hızlanmak için gaza basmak demektir. Örneğin: Trafik ışıklarının sarıyı gösterdiğini ne kadar uzaktan fark eder ve ayağımızı gazdan çekerek ışıklara doğru akarsak belkide ışıklara geldiğimizde bize yeşil yanacak ve aracı durdurmadan tekrar hızlanıp yola devam edeceğiz.

Sıkışık trafikte motoru durdurup çalıştırmak yakıt sarfiyatını rölantide çalıştığından daha fazla artırır, böyle bir durumda duruş ve kalkışlar arasındaki bekleme süreleri 2 dakika ve üzerinde gerçekleşiyorsa motor stop edilebilirsiniz.

Araç kullanırken trafiğin yoğun olmadığı saatleri, trafiğin yoğun olmadığı alternatif yolları tercih etmeniz gerekir.

Araç kullanırken trafiği gözlemlemek ve önünüzdeki araç ile bırakılacak güvenli mesafeyi korumakta çok önemlidir. Önünüzdeki aracı yakın takip ettiğiniz durumlarda, onun her frenlemesinde sizinde fren yapmanız gerekecek, sonra tekrar hızlanmak için de yine gaza basmanız gerekecektir.

Ani gaz artırımı, aniden hızlanmak, gereksiz yere gaza ve frene fazla basmak, sürekli yüksek hızlarda gidilmesi %50'ye kadar varan fazla yakıt tüketimine neden olur.

Yokuş çıkarken aracınızı aşırı şekilde hızlandırmaya çalışmayınız. Özellikle aracınız yüklü ise gaza bastığınız kadar hızlanmayacak ve yakıt sarfiyatı iki katına çıkarken hızınız sadece 3 - 5 Km. artacaktır. Bunun yerine bir inişten sonra gelen yokuşlarda aşağı inerken hızınızı yasal limitlerde arttırıp, yokuş çıkarken inişte elde ettiğiniz ivmeyi kullanırsanız yokuşu daha ekonomik çıkabilirsiniz.

Yazın kış lastiği veya kışın yaz lastiği kullanmanız, aracın üreticisi tarafından belirlenmiş olan lastik ve jant ebatlarından farklı lastik ve jantları kullanıyor olmanız da yakıt tüketimini arttırmaktadır. Aracınızda lastik havalarının az olması durumunda sürtünme katsayısı artacağından araç aynı yolu daha fazla yakarak yapacaktır. Lastiğe fazla hava basılması durumunda ise sadece sırt bölümü vaktinden önce aşınacak ve lastiğin ömrü kısalacaktır. Yazın kış lastiği kullanmak sürtünmeyi arttıracağından yakıt sarfiyatı yükseldiği gibi lastikte erken aşınacaktır.

Aracın toplam ağırlığı arttıkça sarfettiğiniz yakıt da fazlalaşacaktır. Aracınızdaki ekstra her 100 kilogram yük 100 kilometrede fazladan 1 litre yakıt harcanmasına neden olacaktır. Bu sebeble aracınızın bagajındaki gereksiz eşyaları boşaltmanızda yarar var.

Aracınız aerodinamik özelliklere sahip olmalıdır. Aynaları gövde ile uyumlu ve aşırı büyük olmamalıdır.

Otomobillerde tavana konan port bagajlarda rüzgar tutması nedeniyle yakıt sarfiyatını arttırmaktadır.

Hareket halinde iken camlar açık yol almak içeri giren havanın basınç etkisi nedeniyle aracın ilerlemesini zorlaştıracak ve araç ilerlemek için daha fazla güce, dolayısı ile daha fazla yakıta ihtiyaç duyacaktır.

Karbüratörlü araçlar enjektörlü araçlara göre daha fazla yakıt sarf etmektedir. Enjektörlü araçlarda da tek noktadan değil çok noktadan enjektörlü araçları tercih etmeniz gerekir. Aracın enjektörlerinin ayarsız, bozuk ve eski oluşu her 10 litrede 1 litre fazla yakıt tüketimine sebep olacaktır. Benzin veya mazot filtrelerinin eski ve pis oluşu daha fazla yakıt sarf etmenize neden olacaktır. Filtreleri belirli sürelerde değiştirmeyi ihmal etmemelisiniz.

Debriyajın arızalı oluşu kalkışlarda ve aracın ivmelenmesi sırasında motor gücünün önemli bir kısmının kaybolmasına neden olarak yakıt tüketimini artırır.

Fren sistemindeki arızalar, balataların fazla sıkı olduğu fren ayarları da tüketimi arttırmaktadır.

Araç klimasının gereksiz yere ve sürekli çalıştırılması da % 25’e varan ek yakıt tüketimine neden olmaktadır. Bu hususlara dikkat ederek araç kullandığınız sürece hem yakıt tasarrufu yaparak ekonominize katkıda bulunacak, hem de aracınızın atmosfere salgıladığı zararlı egzoz emisyonunu önemli ölçüde azaltarak hava kirliliğinin azaltılmasına katkıda bulunacaksınız.


ALINTIDIR....
 

mali_55

Onursal Danışman Yönetici
Yetkili Kişi
Onursal Danışman Yönetici
Başka Araç
Kayıt
4 Kasım 2011
Mesaj
5.136
Tepki
4.666
Adı
Mehmet Ali YALÇIN
Kan Grubu
A RH +
Şehir
Samsun
Meslek
memur (maliye)
Aracınız
Başka Araç
Araç Yılı
2011
Renk
gri
Öncelikle sürücü koltuğuna oturduğunuzda yarış pistinde değil de trafikte olduğunuzu ve çevrenizde sizden başka insanların ve araçlarında olduğunu hatırlamanız gerekir şayet trafikte sadece araçlarla değil yayalar, çocuklar, yaşlılar ve yer yer hayvanlarla da karşılaşabileceğinizi unutmayınız. Yakıt fiyatlarının dünyada en pahalı olduğu ülkelerden birinde yaşamamız münasebeti ile sadece iyi araba kullanmak değil kullandığınız arabaya mümkün olan en az yakıtı yaktırmak marifet sayılabiliyor. Yakıt tasarrufuna başlamak isteyenler işe bir serviste başlamalıdırlar ve aracın nefes alışını ve motorun sürtünmesini olumsuz yönde etkileyecek parçaları yenisi mümkünse daha iyisi ile değiştirmelidirler. Bu işlemlerin sonunda tasarruf bunun neresinde daha çok harcama yaptım diye düşünenlerdenseniz olaya daha uzun vadeli bakmalı ve uzun vadede sadece yakıt değil aynı zamanda ileride doğacak yedek parça masraflarından da kurtulacağınızı söyleyebilirim. Aracınızı daha uzun ömürlü kullanmanız ve cabası.
Bahsettiğim parçaları aşağıdaki gibi sıralayabilirim:
YAĞ ve YAĞ FİLTRESİ
Aracınızda kullandığınız yağların eskimiş ya da kalitesiz oluşu aracınızın motorundaki sürtünmeyi arttıracak ve aşırı yakıt tüketiminin yanında aracınıza zarar verecek aşınmalara neden olacaktır. Aracınızın yağını zamanında ve kaliteli yağlarla değiştirerek yakıt ve yedek parça masraflarınızı azaltabilirsiniz.
HAVA FİLTRESİ
Eskimiş ve tıkanmış hava filtresi aracınızın hava alışını olumsuz yönde etkileyecek ve fazla yakıt tüketiminin yanında performans düşüşüne de neden olacaktır. Hava filtrenizi zamanında değiştirmenizin yanında orijinal olanı tercih etmenizde lehinizde bir karar olacaktır.
YAKIT FİLTRESİ
BUJİLER
Bujilerden herhangi birisinin arızalı olması da yakıt tüketimini artırırken performansı düşüren etkenlerdendir.
KARBURATOR VE ENJEKTÖR AYARLARI
Motorunuzun ayarsız olması hava ve yakıt karışımını doğru bir şekilde yapılamaması sonucu yakıt tüketimini artıracaktır ve soğuk hava şartlarında da çalışmasını zorlaştıracaktır.
KURUM TEMİZLEYİCİ ÜRÜNLER
40.000 km de bir aracın motorunda oluşan pislikleri ve kurumları temizlemek de yakıt tüketimini azaltacak uygulamalardandır. Bunun için yakıta katılan sıvılar ekonomik ve pratiktir.
Servis bakımlarının yanında sizinde dikkat etmeniz gereken hususlar var elbette yukarıda saydıklarım az yakıt yakmanıza yardımcı olacak hususlarda elbette sizin de yardımınızla.
Ekonomik araç kullanımındaki ikinci husus aracınızdaki gereksiz ağırlıkları ve parçaları çıkarmaktır. Bagajınızda taşıdığınız gereksiz yükler, portbagaj, araca uygulanan body kitler ve aksesuarlar, büyük lastikler ve jantlar (düşük hava),performansa yönelik kitler aracınızın yakıt tüketimini artıracaktır. Bütün bu hususlara dikkat ediyor olmanız aracınıza ve düşük yakıt tüketimine dikkat ediyor olduğunuzu gösterir ki çok ileri düzeyde olmayan bazı ekonomik ve güvenli sürüş tekniklerine de dikkat etmeniz %30 a varan ekonomi sağlayacak ve üzerinizdeki yükü azaltacaktır.
ARACI ÇALIŞTIRMA: Eski araç sürücülerinden kalan bir alışkanlık olan motoru ısıtma fazla abartılmadığı takdirde gerekli bir davranış olmakla birlikte yeni araçlarda 15 saniyeden fazla beklemek gereksiz yakıt tüketimine girmektedir. Çünkü yeni araçlar 15 saniye gibi kısa bir sürede harekete hazır duruma gelebilmektedirler.
KALKIŞ ve HIZLANMA: Ani kalkışlar ve hızlanmalar yakıt tüketimini aşırı derecede artıran unsurlardandır ve ekonomik sürüş çerçevesine sığmayan bir davranış olması yanında kalabalık çevrelerde yapılması da her türlü tehlikeye davetiye çıkarmaktadır.
DOĞRU VİTES VE DEVİR : Motorumuzu ısıttık ve kalkışta da dikkat ederek yola çıktık ancak yeterlimidir diye soracak olursanız seyahatinizde doğru vites ve doğru devirde gitmeniz gerektiği konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ederim çünkü küçük vitesler ve yüksek devirlerde ya da yüksek vites düşük devirlerde aracınızı kullanmanız yakıt tüketimini had safhada artıracak yanlış kullanım şekillerinden biridir. Uygun devirler aracınızın gücüne ve motor özelliklerine göre değişmekle birlikte 2500-3000 devir aralığıdır. Uygun devri aracınızın tork/devir grafiğine bakarak ya da üretici firmanın önerilerine dayanarak bulursanız daha düşük devirde daha yüksek performanslı ve daha az yakıtla yol alabilirsiniz. Yüksek devirli araç kullanımıyla fazla yakıt tüketmeniz sadece sizin cebinize değil zaten hızla azalan petrolün daha çabuk bitmesine, yakıt fiyatlarının daha da artmasına ve eksoz gazlarının çevreye zarar vermesine neden olacaktır.
YAVAŞLAMA ve DURMA: Sadece ani kalkış ve hızlanmalar değil yavaşlama ve durmakta yakıt tüketimini artıracak faktörlerden birisidir. Trafiğe göre uygun hızda seyretmeniz ve tedbirinizi önceden almak, doğru şeridi kullanarak doğru pozisyonda ilerlemeniz hem kaza yapma riskinizi hem de yakıt sarfiyatınızı azaltacaktır. Ayrıca fren yerine gaz keserek yavaşlamak fren balatası ömrünü uzatarak paranızın daha uzun süre cebinizde kalmasını sağlayacaktır.
YOĞUN TRAFİK-ALTERNATİF GÜZERGÂH: Mümkün olduğunca az yavaşlamak ve duraklamak her zaman olmasa da çoğunlukla sizin elinizde olan bir şeydir. Sabahları işe giderken biraz erken çıkmak yoğun trafiğe yakalanma riskinizi azaltırken kalabalık olan yollar yerine daha az kalabalık olan tali yolları kullanmak zaman ve yakıt kaybınızı azaltacaktır.
VİTES BOŞTA SEYİR ETMEK: Bu da eskilerden kalma ve yanlış bilinen bir uygulamadır. Yakıt tüketimini azaltmaz aksine artırırken can ve mal güvenliğinizi de tehlikeye sokmaktadır. Yeni nesil araçlar zaten ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde ekonomik olarak seyrine devam edebilmektedirler.
CAM AÇMAK: Uzun yolda cam açık gitmek sürtünmeyi artıracağından yakıt tüketimini de artıracaktır. Bunun dışında aracınızdan enerji alan farlar, tavan lambaları, radyo, klima gibi her şeyin az ya da çok yakıt tüketimini artırdığını unutmayın.
HIZ: 80km ile 100km arasında ekonomik ve güvenli bir seyahat edebilmeniz mümkündür ancak 50 km hızın altında ya da 100 üzerinde yakıt tüketiminiz bir hayli artacaktır.

ALINTIDIR...
 

mali_55

Onursal Danışman Yönetici
Yetkili Kişi
Onursal Danışman Yönetici
Başka Araç
Kayıt
4 Kasım 2011
Mesaj
5.136
Tepki
4.666
Adı
Mehmet Ali YALÇIN
Kan Grubu
A RH +
Şehir
Samsun
Meslek
memur (maliye)
Aracınız
Başka Araç
Araç Yılı
2011
Renk
gri
Aşağı yukarı benzer açıklamalar ve çoğu bilindik şeyler ama bir iki farklı konuya değinilimiş bu nedenle ayrı ayrı paylaşmak istedim... Buda sonuncusu olsun....


Az yakmak için,
doğru zamanda vites değiştirin

UZMANLAR, yakıt tasarrufu için taşıt sürücülerinin ne yapması gerektiğini sıralarken, ‘ Otomobili kullanma biçiminiz, yakıt tüketiminin artmasına veya azalmasına da neden olabiliyor.’ diye uyarıyor.

OTOMOBİL sürücüleri ‘ Az yakıtla neden çok alamıyorum’ diye sitem ederken, yaptıkları yanlışları göz ardı ediyor. Çok benzinle az kilometre yapan sürücülere sürüş tekniği uzmanları şu öneride bulunuyor:

Taşıtları kullanma biçimimiz, aslında yakıt tüketiminde en önemli etkenlerden birisidir. Otomobili yanlış kullananların yakıt tüketimide fazla olur.
Yakıt tüketimini azaltmak sizin elinizde. Bunun nasıl olacağı konusunda şu önerilere uyun:

Otomobili rölantide ısıtmayın. Motoru rolantide ısıtmak motora verdiği zarar yanında yakıt tüketimini de arttıran önemli noktalardan biri.
Motoru çalıştırıp yala çıktığınızda yaptığınız birinci kilometre sonunda otomobilin yaktığı benzin üç dakika rölantide çalışmış kadardır. Yani otomobili üç dakika ısıtmak için harcanan benzinle 1 kilometre yol yapabilirsiniz. Bu nedenle uzun süreli durmada motoru da durdurun.
Kısa mesafeler için otomobil kullanmak lükstür. Yapılan bir test sonucunda 0 derece hava sıcaklığında 1,6 litrelik orta sınıf bir otomobil motoru marşa basıldığı andan itibaren 100 km.de 40 litreye eş bir tüketim değeri veriyor. Ancak 4 kilometre katledildikten sonra otomobil normal ısısına kavuşuyor ve tüketim normalleşiyor. Bu nedenle kısa mesafeler için otomobil kullanmak yerine yürümek daha sağlıklı ve ucuz oluyor.
Doğru zamanda vites değiştirin, ekonomik viteste sürün… Birinci vitesi sadece otomobili hareket ettirmek için kullanın ve hemen ikinci, üçüncü ve dördüncü viteslere geçin. Vitesler değiştirildiğinde motor devride değişir.
Otomobili sakin, yol ve trafik koşullarına uygun kullanın. Ne kadar kararlı ve uyumlu otomobil kullanırsanız o denli az benzin tüketir ve o denli az sinirlenirsiniz. Otomobiliniz o denli az yıpranır. Akan trafiğin ritmine adapte olmak ve otomobilin hemen önüne değil daha ileriye bakarak gelişmeleri izlemek sakin ve trafiğe uygun sürüşün bir parçasıdır.
6-Tabii bu arada dikiz aynalarına bakmayı da ihmal etmemek gerekiyor. Önünüzdeki araçla aranıza yeterli bir mesafe bırakın. Sık sık hız değiştirmekten kaçının. Yavaşlamak gerektiğinde ayağınızı gazdan zamanında çekin. Böylece hem balatalar hem de sinirleriniz daha az yıpranır. Önünüzde akan trafiği izlemek bu açıdan size yardımcı olacak ve panik fren yapmayacağı gibi yakıt tasarrufuda sağlayacaktır.



Motor
devri nedir?

MOTOR devri, krank milinin bir dakikada yaptığı devir sayısıdır. 6000 d/d’lik maksimum krank milinin saniyede 100 devir yaptığı anlamına gelir. Her motorun maksimum devir sayısı olduğu gibi en verimli çalıştığı bir devir de vardır. Bu devir otomobilden otomobile değiştiği için teknik verilere bakıp ya da servislere danışılarak öğrenilebilir. Teknik verilerde Maksimum tork adı altında görülen değer genellikle motorun en verimli çalıştığı ve az tükettiği devirdir.Bu devirde kalacak biçimde vitesler değiştirildiğinde gereksiz benzin savurganlığı önemli ölçüde azalır. Örnek vermek gerekirse: Test edilen otomobilin birinde 100 km. uzunluğundaki düz bir yolda 4’üncü vitesle 60 km/s sabit hızla gidildiğinde 5.8 litre/100 km. tüketilmiş. Aynı koşullarda 3’üncü viteste 9 litre/100 km. tüketim saptanmış. Görüldüğü gibi aynı uzunluktaki mesafeyi bir vites küçülterek katletmek 3.2 litre, yani yüzde 55 daha fazla tüketime yol açabiliyor. Hangi hızda hangi viteste gidilmesi gerektiğini bilmek iyi gerekiyor
 

doblo vip premio

Onursal Yönetici
Kayıt
16 Ekim 2009
Mesaj
11.568
Tepki
3.146
Adı
OĞUZ
Kan Grubu
A RH +
Şehir
İstanbul
Modeli
Araç Yılı
2015
Renk
BRONZ KAHVE
paylaşım için teşekkürler
 

cAn 3436

Onursal Danışman Yönetici
Yetkili Kişi
Onursal Danışman Yönetici
Başka Araç
Kayıt
13 Mayıs 2010
Mesaj
6.426
Tepki
3.193
Adı
Can TANRIVERDİLER
Kan Grubu
A RH -
Şehir
İstanbul
Meslek
Uçak Teknisyeni
Aracınız
Başka Araç
Modeli
Active
Motor
1.3 Multijet
Araç Yılı
2007
Renk
Crono Gri
paylaşım için teşekkürler......
 

mus55

SAMSUN YÖNETİCİSİ
Yetkili Kişi
İl Yöneticisi
Doblo
Kayıt
2 Şubat 2011
Mesaj
2.498
Tepki
1.205
Adı
MUSTAFA
Kan Grubu
0 +
Şehir
Samsun
Meslek
Mobilya
Aracınız
Doblo
Modeli
Premio Plus
Motor
1.6 Multijet
Araç Yılı
2015
Renk
Koyu gri
paylaşım için teşekkürler.
 

MEHMET78

KARABÜK YÖNETİCİSİ
Yetkili Kişi
İl Yöneticisi
Başka Araç
Kayıt
14 Aralık 2011
Mesaj
10.864
Tepki
13.367
Adı
MEHMET
Kan Grubu
B RH +
Şehir
Karabük
Aracınız
Başka Araç
Motor
1.3 Multijet
Araç Yılı
2016
Renk
BEYAZ
teşekkürler
 

Fethi KORKUT

Onursal Bursa Yöneticisi
Onursal Danışman Yönetici
Başka Araç
Kayıt
21 Kasım 2011
Mesaj
1.484
Tepki
4.454
Adı
Fethi
Kan Grubu
0 -
Şehir
Bursa
Meslek
Serbest
Aracınız
Başka Araç
Modeli
Diğer Model
Araç Yılı
2013
Renk
Beyaz
paylaşım için teşekkürler.
 

mali_55

Onursal Danışman Yönetici
Yetkili Kişi
Onursal Danışman Yönetici
Başka Araç
Kayıt
4 Kasım 2011
Mesaj
5.136
Tepki
4.666
Adı
Mehmet Ali YALÇIN
Kan Grubu
A RH +
Şehir
Samsun
Meslek
memur (maliye)
Aracınız
Başka Araç
Araç Yılı
2011
Renk
gri
rica ederim arkadaşlar...
 

kral_37

Aktif Üye
Kayıt
20 Aralık 2011
Mesaj
92
Tepki
0
paylaşım için teşekkürler.Ben devamlı anlık tüketimi kontrol ediyorum kalkışlarda 25 litre gösteriyor. boşa attığımda 2 litre gösteriyor.beylikdüzü bayırından boşa bi salıyorum ooh bedava gidiyoruz diyodum ama zararlıymış yapmamak lazım demekki.bide geçenlerde tepeüstü yokuşunda trafik wardı boşta dur kalk yaptım 8 litre gösterdi şaşırdım sonucta boşta değil mi neden öyle yapıyor acaba.birde boşta gitmenin baskı balataya zararı olur mu bi arkadaşım öyle bişey dedide
 

mali_55

Onursal Danışman Yönetici
Yetkili Kişi
Onursal Danışman Yönetici
Başka Araç
Kayıt
4 Kasım 2011
Mesaj
5.136
Tepki
4.666
Adı
Mehmet Ali YALÇIN
Kan Grubu
A RH +
Şehir
Samsun
Meslek
memur (maliye)
Aracınız
Başka Araç
Araç Yılı
2011
Renk
gri
paylaşım için teşekkürler.Ben devamlı anlık tüketimi kontrol ediyorum kalkışlarda 25 litre gösteriyor. boşa attığımda 2 litre gösteriyor.beylikdüzü bayırından boşa bi salıyorum ooh bedava gidiyoruz diyodum ama zararlıymış yapmamak lazım demekki.bide geçenlerde tepeüstü yokuşunda trafik wardı boşta dur kalk yaptım 8 litre gösterdi şaşırdım sonucta boşta değil mi neden öyle yapıyor acaba.birde boşta gitmenin baskı balataya zararı olur mu bi arkadaşım öyle bişey dedide

kardeş bu konu forumda çok kere açıklandı... yokuşu uygun vitesle gaza basmadan salarak inersen 2,0 li iner ve minimum yakıt sarfiyatı olur... boşta inersen ise hem daha fazla yakıt yakar hemde tehlikelidir fren kullanmak zorundasın sürekli... bu konuyu forumdan öğrendik ve uyguluyoruz...
 

mus55

SAMSUN YÖNETİCİSİ
Yetkili Kişi
İl Yöneticisi
Doblo
Kayıt
2 Şubat 2011
Mesaj
2.498
Tepki
1.205
Adı
MUSTAFA
Kan Grubu
0 +
Şehir
Samsun
Meslek
Mobilya
Aracınız
Doblo
Modeli
Premio Plus
Motor
1.6 Multijet
Araç Yılı
2015
Renk
Koyu gri
bende geçenlerde ladik yolculuğu yaptım.bayır aşağı saldım arabayı ortalama yakıt tüketimi 2.4 oldu.anlık tüketime pek bakmıyorum artık.çünkü kalkışlarda yüksek gösteriyor.
 

doblo vip premio

Onursal Yönetici
Kayıt
16 Ekim 2009
Mesaj
11.568
Tepki
3.146
Adı
OĞUZ
Kan Grubu
A RH +
Şehir
İstanbul
Modeli
Araç Yılı
2015
Renk
BRONZ KAHVE
bende geçenlerde ladik yolculuğu yaptım.bayır aşağı saldım arabayı ortalama yakıt tüketimi 2.4 oldu.anlık tüketime pek bakmıyorum artık.çünkü kalkışlarda yüksek gösteriyor.

abi inişlerdede 2,0 gösteriyor ama
 

kral_37

Aktif Üye
Kayıt
20 Aralık 2011
Mesaj
92
Tepki
0
Abi birde burda debriyaja basmadan çalıştırın demiş yakıt tasarrufu için yazılan yazıda.ama kitapçıkta debriyaja basarak çalıştırın yazıyor dizel araçlarda.hangisi dogru birşey birde vites boşta çalştırıyoruz zaten neden debriyaja basıyoruz ki ?
 

mali_55

Onursal Danışman Yönetici
Yetkili Kişi
Onursal Danışman Yönetici
Başka Araç
Kayıt
4 Kasım 2011
Mesaj
5.136
Tepki
4.666
Adı
Mehmet Ali YALÇIN
Kan Grubu
A RH +
Şehir
Samsun
Meslek
memur (maliye)
Aracınız
Başka Araç
Araç Yılı
2011
Renk
gri
bende geçenlerde ladik yolculuğu yaptım.bayır aşağı saldım arabayı ortalama yakıt tüketimi 2.4 oldu.anlık tüketime pek bakmıyorum artık.çünkü kalkışlarda yüksek gösteriyor.

mustafa saldım derken boşa alıp yapmadın dimi o işi... uygun vitesle arabayı akışına bırakırsan 2,0 a sabitleniyor anlık tüketim 2,4 olmaması lazım...
 

mus55

SAMSUN YÖNETİCİSİ
Yetkili Kişi
İl Yöneticisi
Doblo
Kayıt
2 Şubat 2011
Mesaj
2.498
Tepki
1.205
Adı
MUSTAFA
Kan Grubu
0 +
Şehir
Samsun
Meslek
Mobilya
Aracınız
Doblo
Modeli
Premio Plus
Motor
1.6 Multijet
Araç Yılı
2015
Renk
Koyu gri
bende geçenlerde ladik yolculuğu yaptım.bayır aşağı saldım arabayı ortalama yakıt tüketimi 2.4 oldu.anlık tüketime pek bakmıyorum artık.çünkü kalkışlarda yüksek gösteriyor.

mustafa saldım derken boşa alıp yapmadın dimi o işi... uygun vitesle arabayı akışına bırakırsan 2,0 a sabitleniyor anlık tüketim 2,4 olmaması lazım...


yok dostum ben hiç boşa almam bayır aşağı arabayı.tabiki 5.viteste saldım arabayı.bayır yukarı çıktım ondan sonra aşağı saldım.2.4 oldu.dahada düşerdi yalnız tekrar bayı yukarı çıkınca dahada denemedim.
 

doblo vip premio

Onursal Yönetici
Kayıt
16 Ekim 2009
Mesaj
11.568
Tepki
3.146
Adı
OĞUZ
Kan Grubu
A RH +
Şehir
İstanbul
Modeli
Araç Yılı
2015
Renk
BRONZ KAHVE
Abi birde burda debriyaja basmadan çalıştırın demiş yakıt tasarrufu için yazılan yazıda.ama kitapçıkta debriyaja basarak çalıştırın yazıyor dizel araçlarda.hangisi dogru birşey birde vites boşta çalştırıyoruz zaten neden debriyaja basıyoruz ki ?

arabayı herzaman çalıştırırken boşta olsa dahi debriyaja basın ki tüm yük marş motoruna vermeyin yani marş motorunun yükünü azaltın