denedim ama gene sökemedim. ama sökememem de hayırlı oldu sanırım sanayiye motor yağı ve filitre değişimi için gittiğim de almış olduğum opar marka motor yağımın ve bosh marka yağ filitremin sahte olduğunu ve montajını yapamayacaklarını söylediler. Halbur ki güvendiğim bir yerden almıştım.
Şimdi benim için asıl sorun motor yağı ve filitre setinin orijinalini nereden bulabilirim. 🙁
Selam bu noktada kelimeleri dikkatli şeçmek lazım !
Kültür olarak bizde aracınızın bakımını kendinizin yapması yadırgandığını , ayıplandığını düşünüyorum . Buna rağmen ben yapıcam diyorsanız başınıza geleçeklere hazır olmanız gerekiyor
🙂
Şimdi bu otomotiv sektörüne bi sözlük gerekirse
'' SAHTE '' ne demek ? - bir şeyin aslına benzetilerek yapılan, gerçek olmayan.
'' Orjinal '' ne demek ? - (araç, gereç için) sahte olmayan, taklit olmayan, fabrikasınca yapılmış olan.
'' Muadili'' ne demek ? - denk, eş, eşdeğer, eşit.
'' Yan sanayi '' ne demek ? - hiç bir üreticisine ürün üretmeyen , kendi kalite prosedürlerine göre üretim yapan yedek parça üreticileridir.
'' Çin Malı '' ne demek ? - : )
Şimdi bence bu söktörde bizim gibi sektörün dışından biri olarak bir şeyler almak zor, bir takım kelime bombardımına maruz kalıyorsunuz , sizin başınıza gelen olayda siz aracınıza uygun olan parçaları doğru bir şekilde aldınız ! fakat bunlar opar ve Bosch markasının sahtesi i miş. Bu durum kısmen iyi en azından doğru parçaları almışsınız.
Hani kelimelere dikkat edelim dedik-ya acaba sahte değildi de yan sanayimiydi ? yada muadilimiydi ? Aynı malzemeye bu kelimeleri kullanınca durum çok değişiyor.
Ben başka bir meslekle meşkulum ve o işi yapıyorum , yaklaşık 8 senedir kendi aracımın bakımını yapıyorum bu vesile ile parçaçılara gidiyorum . Bu süreçte İlk tespitim bir yerden malzeme almak imkansız , denedim şunu anladım bu otomotiv parçası pazarı nasıl örnek vermeli , borsa gibi . O ay veya O yıl hangisi uygunsa o marka ürünü satıyorlar bu sebebden tek bir noktadan ben alamıyorum . Ortalama 3 farklı yer geziyorum adeta parçaları topluyorum .
Bizim Anadoluda bi laf var '' azının işiyse '' - bi marka söyle , iste bakalım ne ler oluyor ?
Genelde o marka yoktur ; bu marka vardır ve o marka ' orjinal dir .
Yada bahsetiğiniz marka vardır ; çok pahalıdır veya muadili vardır ve fiyatı uygundur.
Yada ' orjinal ' parça vardır ; çok pahalıdır ve yan sanayisi vardır ve fiyatı uygundur.
veya ' Orjinal ' yoksa ' Yan sanayi ' yoksa eee '' muadili ' yok ; o zaman derler ki ' çin malı var veya '' sahtesi '' var .
Hülasa beynin yanar , çok zor bir süreçtir , ikna edemessin .
- Ben şahsen Polen ve Hava filtresinde pes ettim : ) hangi marka ürünü verirlerse alıyorum .
- Mazot filtresi orjinali çok pahalı varsa sahtesini ( ki benzeri diyorum ben ) alıyorum , yoksa uyumlusunu ( muadili ) alıyorum başka markaların.
Tabi bir de 1.6 lar için olan piyasada pipetli dediklerini alıçaksın yanlış olanı almayacaksın her seferinde karıştırıyorlar tek seferde doğru ürünü verene bir iki kere denk geldim .
- Yağ Filitresi tam bir hikaye doğru parçayı bulmam iki yılımı aldı . Bakın orjinal parça demiyorum bir parçanın orjinal olması doğru olduğu anlamına gelmiyor bu durumu izah edemedim .
Tuhaf lığı farkettikden sonra araştırmaya başladım her bakımda başka kod larda ürün veriyorlardı nedenini sorduğumda bu da oluyor diyorlardı ve bu bana saçma geliyordu bir motorun bir ürünü olmalıydı.
Doblonun Yağ filitresi ufi markaydı ufi nin internet sitesine girdim motor numarasına göre ürünüde buldum farklı olanıda da buldum.
Start - stoplu doblolarda kullanılan yağ filitresi ile start - stop olmayan doblonun yağ filitresi-ni ben ziyor diye , aynı diye , oluyor diye veriyorlar dı .
Aslında çok fark vardı,start - stop olmayan doblonun yağ filitresi tek oring li , arkası açık , boyu kısa ( 5mm) idi ve sen bunlardan bahsedince sanki sen mi biliyorsun benmi edası oluyor.
Bana; Bosch marka vereyim orjinal , kaliteli ürün diyor , abi ben orjinal demiyorum muadili. Orjinali Ufi çünkü, evet bosch kaliteli bir şey demiyorum fakat bu motor a uygun değil - o kadar basit .
Bu kelimeler beni öfkelendiriyor
🙂 orjinal abiiii .
- Motor Yağ : Bu konuda biraz uğraştık sonunda dediğim gibi borsa o dönem yağ borsası hangi marka yağ varsa piyasa onu buluyorsun .
Bizim araçların yağı Selenıa , ya bulamassın , ya 5 lt yoktur , ya pahalıdır , ya önermez , ya vermez . Dedim hepsi sentetik standart ları karşılıyorsa alıyorum .
Çok Teşekkür ediyorum kolay gelsin