YABANCI TAŞITLAR GEÇİCİ GİRİŞ KARNESİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

mus55

SAMSUN YÖNETİCİSİ
Yetkili Kişi
İl Yöneticisi
Doblo
Kayıt
2 Şubat 2011
Mesaj
2.498
Tepki
1.205
Adı
MUSTAFA
Kan Grubu
0 +
Şehir
Samsun
Meslek
Mobilya
Aracınız
Doblo
Modeli
Premio Plus
Motor
1.6 Multijet
Araç Yılı
2015
Renk
Koyu gri
YABANCI TAŞITLAR GEÇİCİ GİRİŞ KARNESİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR



1- Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi nedir, kimler alabilir?

Çift uyruklu Türk vatandaşları hariç, belirli bir süre görev yapmak veya öğrenimde bulunmak üzere gelenler ile Türkiyede geçici olarak oturma iznini haiz emekli yabancıların yerleşim yerlerinde üzerlerine kayıtlı bulunan taşıtları için yetkili kefil kuruluş tarafından (Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunca-TURİNG) düzenlenen belgeye yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi denilmektedir. Yukarıda sayılan kişiler kefil kuruluşa başvurarak bu belgeyi alabilirler.

Başka bir kefil kuruluşun belirlenmesi halinde ayrıca duyurulacaktır.

2- Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi alabilmek için gerekli olan belgeler nelerdir?

Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi alabilmek için, yabancı uyruklu olmak gerekmektedir.


Bu kişilerden, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan ikamet tezkeresi belgesi ile birlikte durumlarına uygun olan;


Çalışmak üzere Türkiyede bulunanlar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından alınacak çalışma izin belgesi,


Öğrenimde bulunmak için Türkiyede bulunanlar için kayıtlı olduğu okul idaresi tarafından düzenlenen öğrenim belgesi,


Emekliler için, emekli olduğunu gösterir emeklilik belgesi,

istenilmektedir.

3- Yurtdışından yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getireceğim arabanın yaşı ile ilgili bir kısıtlama bulunmakta mıdır?

Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getireceğiniz taşıtınız ile ilgili bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır.

4- MA MZ plaka ne demektir?

Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında geçici olarak ithal edilen taşıtlara İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünce bu harf serisini taşıyan plakalar verilmektedir.


5- Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında girişi yapılacak taşıtlara ne kadar süre verilmektedir?


Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında girişi yapılacak taşıtlara kişinin ikamet tezkeresi göz önünde bulundurularak 2 yılı geçememek süre verilmektedir.


6- Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında girişini yaptığım taşıtın süre uzatımını nasıl yaparım?

Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında girişini yaptığınız taşıtın süresinin uzatılabilmesi için çalışma izin belgesi, ikamet tezkeresi gibi belgelerin süre uzatımlarının yapılmış olması gerekmektedir. Süreleri uzatılmış söz konusu belgeler ve gerekli diğer belgeler ile birlikte en yakın kefil kuruluş bürosuna başvuru yapmanız gerekmektedir. Daha sonra ilgili gümrük idaresine başvurarak karneniz üzerine süre uzatımına ilişkin bilgilerinizin kayıt edilmesi gerekmektedir.


7- Çalışma izin belgesi/ikamet tezkeresi süre uzatımı için başvurdum ancak henüz sonuçlanmadı, taşıtıma verilen süre bitmek üzere ne yapmam gerekiyor?


Çalışma izin belgesi/ikamet tezkeresi süre uzatımı için yapılan başvuruların sonuçlanmaması halinde en yakın kefil kuruluş bürosuna ilgili süre uzatımına ilişkin belgeler ile birlikte başvurmanız gerekmektedir. İlgili kefil kuruluş bürosu gümrük idaresini bu konuda bilgilendirmekle yükümlüdür.

8- Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında işlem yapmak için ne kadar ücret ödemem gerekiyor?


Bu işlemler için Gümrük Müsteşarlığınca bir ücret alınmamaktadır. Ancak bu işlemler için kefil kuruluş tarafından ücret alınmakta olup, bu ücretler hakkında kefil kuruluştan (TURİNG web sitesinden www.turing.org.tr) bilgi edinebilirsiniz.


9- Eşim yabancı uyruklu, yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi alabilir mi?


Öncelikli olarak İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünden alınacak ikamet tezkeresi ile birlikte kişi Türkiyede çalışıyor ise (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından alınacak çalışma izin belgesi kapsamında) ya da bir öğrenim kurumunda öğrenci ise (okulundan alacağı öğrenim belgesi) ya da emekli ise (emekli olduğuna dair konsolosluktan onaylı belge) en yakın kefil kuruluş bürosuna başvurarak yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi alabilir.


10- Türkiyeye yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında otomobilim ile giriş yaptım, aracımı burada bırakarak yurtdışına çıkabilir miyim?

Türkiyeye yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirerek taşıtsız olarak yurtdışına çıkış yapılmak istenilmesi halinde, taşıtın bir gümrük idaresine teslim edilmesi gerekmektedir. Bulunduğunuz yere en yakın gümrük idaresine taşıtınızı teslim ederek, yurtdışına taşıtsız çıkış yapabilirsiniz. (Taşıtlar için ambarda bekleme süreleri bulunmakta olup, ambar bekleme sürelerinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.)

Ancak, taşıt getirenlerden, kamu ve özel sektörde çalışmak üzere gelen kişilerin, taşıtlarını gümrük idaresine teslim etmeden taşıtsız olarak yurtdışına çıkmak istemeleri halinde, taşıtın kendilerinde muhafaza edildiğine ilişkin çalıştıkları kuruluşlarca verilecek taahhütnameyi, taşıtın yurtta kalma süresi içerisinde olmak koşulu ile gümrük idaresine ibraz etmeleri gerekir.

11- Ambara bıraktığım aracım burada ne kadar süre kalabilir?



Ambara bırakılan taşıtlar, geçici bırakma dilekçesinde belirtildiği şekilde taşıtın yurtta kalma süresinin bitim tarihinden itibaren 1 (bir) ay kalabilir.

12- Aracımı gümrük ambarına geçici olarak bıraktığımda ne kadar ücret ödemem gerekiyor?


Söz konusu ambarlar işletici kuruluşlarca çalıştırıldığından bu konuda bilgi verememekteyiz. İlgili gümrük idaresinin işletici kuruluşu kim ise oradan bilgi almanız gerekmektedir.


13- Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getirdiğim otomobilimi Türkiyede benden başka kimler kullanabilir?


Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getirilen taşıtlar Türkiyede taşıt sahibinin eşi veya usul ya da füruu olan kişilerce (ana, baba, eş ve çocuklar), özel bir hizmet akdi ile taşıt sürücüsü olarak istihdam edilen Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik kişi tarafından ve yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıt sahiplerinin de araçta bulunması koşuluyla seyahat süresince üçüncü şahıslarca kullanılabilir.

14- Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getirdiğim otomobilimi Türkiyede birine satabilir miyim?

Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesine kayden ithal edilen taşıtların yine bu belgeye kayden taşıt getirme hakkı bulunan bir başkasına devir işleminin yapılabilmesi, kişilerin asıl yerleşim yerinin bulunduğu ülkede ya da o ülke toprağı sayılan elçilik veya konsolosluklarda mülkiyet devrinin yapıldığının belgelendirilmesi ve taşıtın gümrük idaresi denetimine alınması hâlinde mümkündür.

15- Çifte uyrukluyum yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirebilir miyim?



Hayır. Kişisel ve Ticari Kullanıma Mahsus Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1) gereğince çifte uyruklu vatandaşların yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirme hakkı bulunmamaktadır.



16- Türk vatandaşlığından çıktım yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirebilir miyim?


İçişleri Bakanlığından alınacak ikamet tezkeresi ile birlikte, Türkiyede bulunma nedeninize göre; çalışma izin belgesi, eğitim gördüğünüze ilişkin belge ya da emekli olduğunuza ilişkin belge ibraz etmeniz halinde getirebilirsiniz.

17- Konu ile ilgili mevzuata nereden ulaşabilirim?



www.gumruk.gov.tr adresinde, mevzuat/tebliğler başlığı altında bulunan Kişisel ve Ticari Kullanıma Mahsus Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1)