Virajlarda dikkat!

DobloM

Fenomen Üye
Kayıt
7 Mart 2010
Mesaj
1.774
Adı
Hilmi
Kan Grubu
B RH +
Şehir
Muğla
Meslek
Elektronik Müh.
Modeli
Araç Yılı
2008
Renk
Füme
Bir virajı güvenli bir şekilde dönmek için özellikle bilmediğimiz yollarda, viraj öncesi direksiyon ve tekerlekler düz bir şekildeyken frene basarız, hızımızı düşürürüz, gerekiyorsa vitesimizi ufalttıktan sonra güvenli bir şekilde viraja gireriz.

Viraj içinde kesinlikle frene basma ihtiyacı hissetmeyecek bir hıza inmemizde büyük yarar var. Virajı döndükten ve direksiyonumuzu düzelttikten sonra tekrar gaza basmamız o virajı güvenli dönmemiz anlamına gelir.

Hızınızı mutlaka düşürün
Aksi hâlde mi? Buyrun devam edelim.

Virajı sağa veya sola dönerken diye değerlendirmek diye bir şey yok. Her ikisi de aynıdır. Dolayısıyla hızımıza bağlı olarak bir ağırlık transferi vardır. Bu ağırlık transferi aracın kontrolden çıkmasına neden olan bir fizik kuralıdır.

Hızımız düşükse bu fizik kuralına karşı gelmemiz daha kolay. Hızımız fazlaysa ağırlık transferi fazla olacağı için sağa veya sola viraj fark etmez, her iki virajda da aracımız savrulabilir.
 

DobloM

Fenomen Üye
Kayıt
7 Mart 2010
Mesaj
1.774
Adı
Hilmi
Kan Grubu
B RH +
Şehir
Muğla
Meslek
Elektronik Müh.
Modeli
Araç Yılı
2008
Renk
Füme
Darısı daha iyilerinin başına inşallah :)
 

bunyas288

Daimi Üye
Kayıt
18 Şubat 2010
Mesaj
148
Virajda savrulma kayma deyince aklıma geldi.. Bir çok lastik firmasının sitesinde okudum diyorki bilinen yanlış bir kanı vardır.Yeni lastikler önlere takılmalı daha yıpranmış olan eski lastikler ise arkaya takılmalı bu kanı yanlış diyor. *tdown*Bu durum ispatlanmıştır araç kaymaya arkadan başlar bu yüzden yeni lastikler daima arka tekerlere takılmalıdır diyor. Bunada dikkat etmek gerekir..*yes*
 

geremy

Onursal Kurucu
Kayıt
10 Kasım 2009
Mesaj
4.905
çekiş olan tekerlere yeni lastik takılıyor genelde.
ama önler önemli her zaman.
 

bunyas288

Daimi Üye
Kayıt
18 Şubat 2010
Mesaj
148
Neden yeni veya daha az kullanılmış lastikler aracın arka tarafına takılır?
Aracınız ister arkadan çekişli, ister önden çekişli olsun, beklenmedik zor durumlarda (ani fren, sert viraj) ve özellikle ıslak zeminde daha fazla güvenlik için daha yeni lastikleri arka tarafa takmanızı tavsiye ederiz.
Çok sayıda test, aracın ön tarafının kontrolünün, arka tarafın kontrolünden daha kolay olduğunu kanıtlamıştır.
Özellikle günümüz araçlarının çoğunluğunun önden çekişli araçlar olması sebebiyle, genellikle ön lastikler arka lastiklere oranla daha çabuk aşınır.

Yeni lastikler aracın ön tarafına takıldığında:
Aracın yol tutuşu değişecektir çünkü ÖN / ARKA dengesi tersine çevrilmiş olacaktır. Aracın ön tarafında daha az yol tutuş hakimiyetine alışmış olan sürücü bu durumda şaşıracaktır.
Kaygan yolda, arka taraf, aracın ön tarafına göre daha az yol tutuşa sahip olacaktır.
Bu durumda sürücünün arka tarafı kontrol etme şansı kalmayacak ve hızlanmaya çalışacaktır ki, bu da aracın arka tarafının savrulmasına yol açacaktır. Yalnızca deneyimli bir sürücü bu kötü durumla başa çıkabilir...

Arka tarafa takılmış yeni lastikler :

Aracın yol tutuşu, sürücünün lastik değişiminden önceki, bildiği yol tutuşuyla aynı olacaktır; çünkü yol tutuş dengesi aynı olacaktır.
Arka lastiklerin yol tutuşu daha iyi olacak ve sürücü, direksiyonu viraj yönünde çevirerek ve yavaşlayarak, tamamen sorunsuz bir şekilde aracı kontrol edecek ve yönlendirecektir.

İşte bu nedenle Michelin, yeni veya daha az kullanılmış lastikleri arka tarafa takarak riski azaltmanızı tavsiye eder :
-Virajda daha yüksek yol tutuş
-Arttırılmış bir güvenlik
 

kokplot

Onursal Üye
Kayıt
4 Mart 2010
Mesaj
936
varsa kuvvetiniz iki lastikte kalmayın dört lastik birden değiştirin çözümü kendiniz baştan yaratın. yazın mevsimlik kışın kar lastikleri ülkeiz geneline tavsiye ederim.
 

RAPTOR

Fenomen Üye
Kayıt
18 Aralık 2009
Mesaj
4.136
Modeli
Renk
Beyaz
lastiklerinizi düzenli olarak ön arka va iç dış çevirirseniz.düzensiz lastik aşınmalarından kurtulursunuz.böylece 4 lastiğide en ekonomik şekilde kullanırsınız.
 

geremy

Onursal Kurucu
Kayıt
10 Kasım 2009
Mesaj
4.905
ben arasıra 4 lastiğide aşınmalara karşı kontrol ediyorum.
seneye arkayla önleri değiştirecem.