Tecrübelerinize ihtiyacım var

doblosuzeniste

Yeni Üye
Doblo
Adı
enes
Kan Grubu
A RH +
Aracınız
Doblo
Herkese merhaba abilerim. Geçtiğimiz şubat ayında babamı kaybettim. Kendisi 2003 model 1.9 JTD AC model arabayı bıraktı gerisinde. Ben arabadan pek anlamadığım için nelere dikkat etmem gerekiyor bilmiyorum.

Arabanın şuan kilometresi 390 bin civarında ancak bildiğim kadarıyla aldığı kişi kilometresini düşürmüş ve birde aracın arka koltuğu ruhsata işli değil. Ticari ruhsatlı. Bildiğim kadarıyla yağ yakıyor. Geçen gün yağ ve filtre değişimine götürdüm motorun yenilenmesi gerektiğini ve ortalama 15 bin liraya yakın masrafı olduğunu söylediler. Ama turbo yüzünden de yakabilir dediler. Babamda eksilen yağı tamamlayarak kullanıyordu açıkçası. Fark ettiğim kadarıyla yolda giderken arada bir kendi kendine gaz kesip bırakıyor ama 2-3 saniyede bu sorun geçiyor.

Arabayı bu haliyle satmak mı yoksa yaptırıp kullanmak mı daha mantıklı olur bilemedim. İkinci el araba piyasası malumunuz her şeyimi satsam elime 70 bin tl para geçiyor. Daha iyi bir model almak yada yaptırıp kullanmak arasında kaldım.

En azından yaptırana kadar dikkat etmem gereken şeyler neler? Eksilen yağı hangi marka yağ ile tamamlamam sağlıklı olur? Vites geçişlerinin yumuşaması için neler yaptırmam gerekir?

Öncelikle başınız sağolsun. Eski araçlarda yağ kaçakları normaldir. Turbonun bağlantı yerinden de yağ kaçağı yapabilir, motor aşındığı içinde yağ yakabilir. Fakat her tamirci de usta değildir. senin paranı alıp, motoru yaptım der, sonra motor bir arıza çıkardığında kendinde suç bulmaz ve suçu arabanın eski olduğuna bağlar. motor yapılırken sadece motorun içi değil dışındaki parçalarında elden geçmesi lazım. örneğin; eskiyen hortumlardan birinin delinmesi bile seni tekrardan bir sürü masrafa sokar. yine muhtemelen enjektörlerin de bakımdan geçmesi gerekir ki, eğer enjektörlerde sorun varsa, hem yakıtın artar, hem çekişin düşer, hemde duman atmaya devam eder. yine egr denen bir parça var, arızalandığında ustalar onun önüne bir metal parça koyarak iptal ederler, 500 tllik bir parça olmasına rağmen ustalar nedense değişmekle uğraşmazlar, çünkü 2 civatayı gevşetip metalle önünü kapatıp, 300 tl almak daha çok işlerine gelir. benimde 1.9 2003 doblo aracım vardı. ustaya bıraktım ve acele etmemesini söyledim, 20 gün sonra aracı yaptım deyip teslim etti, fakat motorun sesini beğenmedim deyip subap ayarlarını bozmuş, 1000 km dolmadan değişen triger kayışı koptu ve eksantrik mili, subap ayarları bozuk olduğu için komple bitmişti ve bana yaptığım masrafı tekrar yapmama sebep oldu. bu yüzden öncelikle seçeceğin ustan çok önemli. motor sökülünce üst kapak ve alt blok olarak 2 parçadan oluşuyor. senin ustanın yaptığı, sadece motoru sökmek ve bu iki parçanın arasında contayı koyup birleştirerek geri takmak. geri kalan herşeyi subap ayarlarına kadar zaten rektefiyeci yapıyor. piyasada öyle ustalar varki; başıma geleni söyleyeyim, üst kapağı teste sokturayım mı deyip benden ayrıca 250 tl alan başka bir usta, kapağı teste sokmadan taktırdı ve araç eski halinden daha kötü oldu. yani yapmadığı masrafları bile hesaba yazarak kabartabilir. daha öce motor yaptırıp, memnun kalan tanıdıkların varsa, onların ustasına yönelmeni tavsiye ederim. bende şuanda doblo 3 var ve satmaya korkuyorum, çünkü şuanda sattığım an, elime geçen parayla aynı araçtan alamam. piyasalar zaten kötü. öncelikle ne kadar yağ eksilttiğine bak, eğer aracı çok kullanmıyorsan ve 1000 km de yarım yada 1 litre yağ eksiltiyorsa, öncelikle yağ kaçakları varsa onları yaptır, eğer yağ kaçakları yoksa, durumunu düzeltene kadar bu şekilde kullan. Saygılarımla

Öncelikle başınız sağolsun,
Bence o arabayla uğraşmayın satın,ama satarken herşeyini anlatın alıcı ne aldığını ne yapması gerektiğini bilsin,sattıktan sonra çok acele etmeden temiz bir araç araştırın denk geldiğinde alırsınız,şuanda o aracı yaptırsanızda pek düzen tutmaz ve 15 den fazla gider turbo,enjektörler ve pompa komple elden geçmesi lazım.

Öncelikle başiniz sagolsun araciniz çok yuksek ihtimalle motor segmanlarinin aşinmasindan dolayi yag yakiyor arac komple rektefiye olcak turbo enjektor derken 20 bini bulur ki bide iyi bir ustaya denk gelmediginizi dusunursek bu masraf tekrar edebilir benim sahsi fikrim araci elinizden cikarip en azindan motoru iyi durumda daha dusuk kmde arac almaniz elinizdeki araca 20 bin baglayip maks 1 2 yil kullandiktan sonra tekrar sorun cikaricak ayni sekilde 310 bin kmde bipper vardi bende nereyi yaptirsan baska yeri masraf aciyodu sattim kafam rahat etti elinizdeki nakite biraz daha ekleyip veya ufak taksite girerek d2 alinabilir 200 bin km uzerine bakmayin derim hem satarken zorlanirsiniz hemde yorgun olur arac umarim yardimci olabilmisizdir azda olsa

Back