Start&stop Ve Akü Ve Motor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan senged
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

senged

Aktif Üye
Adı
celal
Modeli
Renk
Beyaz
Start-stop'u sürekli kullanıyor musunuz arkadaşlar?

Makine Müh. arkadaşlarım tartıştı geçen gün bu konuyu. Start stop araç yüksek devirlerde ya da uzun süre çalıştığında, önünüze kırmızı ışık gelip durduğunuzda motoru durduruyor. Bu esnada turbo kendini soğutamamış oluyor (motor durmuşken turbo hızını kesemiyor dönmeye devam ediyor) ve turboya zarar veriyorsunuz diye konuşan bir grup var. Diğer grup ise koskoca Fiat mühendisleri bunu düşünmemiş olabilir mi, hiç bir zararı yok diyorlar. Öte yandan start stop (atıyorum) 2 litre benzin tasarrufu sağlıyor ama akünün ömrünü bitiriyor diyorlar.

Akü ömrünü azalttığını ben de düşünüyorum açıkçası start stop devamlı kullanan bir arkadaşım aracında 2 yıla varmadan akü değişimi yaptı (gerçi araç doblo değildi ama süre yine de kısa geldi akü değişimi için).

Start stop kullanımı motora zarar veriyor mu sizce?

Not: Umarım konuyu doğru başlığa açmışımdır.

@senged
sadece fiat değil neredeyse tüm firmalar kullanmaya başladı.o yüzden daha kaliteli yağlar ve referans numaralarıda kullanılıyor.motora kısa vadede zarar vereceğini sanmıyorum. aküleride genelde farklı oluyor ama akü birazda şans işi.zaten 2 sene garantileri var.arkadaşta 2012 doblo var.geçen sene akü değiştirdi. benm ki 2011 ben bu sene değiştirdim. cep telefonu bataryam 5 yıl oldu hâlâ kullanıyorum.

Start stop çok akıllı bir sistemdir , kullanın kullandırın derim ben , performanslı kullanım esnasında zaten durduğunuzda eğer ki yorulmuşsa parçalar zaten start stop devreye girmiyor , marş motoru daha güçlü bir araç kullanıyorsunuz bunu da unutmamak lazım , bir artısı ise çevre duyarlılığının yanı sıra yakıt ekonomisinde bu sınıfa dahil edelim , start stop akülere de değinmek istersek ömrü normal akülerden daha uzundur buda elbette bir gerçek 👍

Örnek bir videoda eklemek isterim daha iyi anlaşılır yakıt tasarrufu ;

Cevaplarınız için teşekkür ederim .

Bi motorda değişiklik yapılırken senin benim çoğu kişinin düşünemediği tüm senaryolar düşünülür üretilirken. Turboya zararı olacağını hiç zannetmiyorum sonuçta tekrar çalışıyor ve yağlamaya devam ediyor o duraksama sırasında yağ viskozitesi yeterli gelir çok çok sıkmadığınız sürece zararı olmaz. Yeni stop startlarda yelken modlu dsg ler güç istenmiyorsa vitesi boşa alıp start stopu yolda giderken devreye sokuyor araç seyir ahlinde iken vs vs bir sürü start stop daha gelişmiş vesiyonu var sadece fiat için konuşmak yanlış olur fiatınkiaralarındaki en basitidir. Ford start stop devredeyken araç duruyorsa çek anahtarı hiç çalıştırmıyor bile kitle git.
İşin sonu sıkıntı olmaz.

13 aydır start stopu sureklı acık kı 12 aydırda aracımda cıft anfı kullanıyorum. Aku anlamında bı sıkıntı yasamadım devreye gırerken farlardakı hafıf kısılmayı saymazsak. Ayrıca soylekı ecojettekı aku multıjete gore daha buyuk.

Cevaplarınız için teşekkürler aksini düşünen olmadığına göre stop-start kullanmaya devam 🙂

Arkadaslar benimki konuyla ilgili farkli bir sorun ama hazir sizleri bulmusken soyliyim.benim arac 2011 dikkat ettim hava sicakkende sogukkende start stop devreye girince kimi zaman 3-5 saniye kimi zaman 30 saniye sonra calisiyor (isiklarda) sizce bu neden olabilir?

@generalmurat55
motor sıcakkende soğukkende aynısını yapıyor muhtemelen aküdür dediğin

@dumanmurat
Eğer kalorifer ya da klima açıksa bazen hiç devreye girmiyor bazen de dediğiniz gibi 3-5 sn sonra devreden çıkıyor ya da akü yolcu 🙂

hepsinde denedim ama tahminlere göre aküdür.

@dumanmurat

Kontrol ettirin diyemiyorum okuduklarıma göre bence bütçeyi ayarlayıp değiştirin bu arada start-stop akü alırken 70A değerine değilde CCA değine bakın 600-620 CCA değeri standart değerdir doblolar da yanlışım olamasında 🙂 CCA değerini karşılayan 62 64 bile olsa işinizi görecektir.

cca değerini bilmiyordum da bildiğim start stoplu aküler 72 amperliktir.Yanlış mıyım yoksa?

@dumanmurat

60A bile CCA değerini karşılayabiliyor , demek istediğim bütçe zorunluluğu kısmına dem vurmak , şartlandırmayın demek istiyorum kendinizi A konusunda zaten STOP-START yada START-STOP bir akü alıyorsunuz diğer akülerden ömrü daha uzundur ki akü aracınızın ilk çalışmasında yoruluyor o yüzden CCA değerini karşıladıktan sonra üstüne gerek duymayacaktır araç 🙂

Back