Sıkıştırma oranı

yunushan444

Daimi Üye
Selamlar.. bir motorda sıkıştırma oranı nedir ? motor performansına etkisi nedir ? 1,6 (1598cc) dizel motor için 16,5: 1 verilen bu değer ne demek ?sıkıştırma oranı ideal yüksek düşük gibi hesaplar nasıl yapılır? teşekkürler..

Sıkıştırma oranı pistonların en alt ve en tepe konumlarının oranıdır.
Şöyle örneklersek, silğinirin hareket mesafesi olarak 10 cm diyelim.Silindir en yukarıda iken kapak ile arasında 1 cm var ise en alta indiğinde de 10 cm var ise o pistonun sıkıştırma oranı 10:1 olarak söylenir.
Dizeller ile benzinlilerin oranlarında büyk fark vardır.Bunun sebebi ise dizellerde ateşleme için buji gibi bir mekanıizma olmadığı için patlamayı daha yüksek basınçlarla elde ediyorlar bu yüzden sıkıştırma oranları daha farklıdır.
1.6 olması ile 16'nın pek bir alakası yoktur bilginize.Dizel motorlar oran yüksek olduğu ve basınca dayalı motorlar olduğu için aslında yapı olarak çok daha sağlam üretilirler.Benzinli motorlarda ise sıkıştırma oranı bir yerden sonra benzinin kendi kendine alev alacağı için belirli bir seviyeyi geçemez.

Şöyle örneklersek, silğinirin hareket mesafesi olarak 10 cm diyelim.Silindir en yukarıda iken kapak ile arasında 1 cm var ise en alta indiğinde de 10 cm var ise o pistonun sıkıştırma oranı 10:1 olarak söylenir.
Dizeller ile benzinlilerin oranlarında büyk fark vardır.Bunun sebebi ise dizellerde ateşleme için buji gibi bir mekanıizma olmadığı için patlamayı daha yüksek basınçlarla elde ediyorlar bu yüzden sıkıştırma oranları daha farklıdır.
1.6 olması ile 16'nın pek bir alakası yoktur bilginize.Dizel motorlar oran yüksek olduğu ve basınca dayalı motorlar olduğu için aslında yapı olarak çok daha sağlam üretilirler.Benzinli motorlarda ise sıkıştırma oranı bir yerden sonra benzinin kendi kendine alev alacağı için belirli bir seviyeyi geçemez.
çok güzel bi bilgi abi benimde merakımı giderdin teşekkürler 🙂

paylaşım için teşekkürler

teşekkürler.

1 cm ile 10 cm demeyelimde, piston en yukarıdayken hacmin, toplam hacmin 10da 1ine düştüğünü belirtir diyelim 🙂

bilgilendirme için teşekkürler salih abi.

paylaşım için teşekkür ederim arkadaşım peki bu doblodaki 16,5:1 16,5 cm ve 1 cm ye mi işaret ediyor en alt konumda iken 16,5 cm uzaklıkta en üst konumda iken 1 cm uzaklıkta demek yani kalan boşluk 1 cm demek.

paylaşım için teşekkür ederim arkadaşım peki bu doblodaki 16,5:1 16,5 cm ve 1 cm ye mi işaret ediyor en alt konumda iken 16,5 cm uzaklıkta en üst konumda iken 1 cm uzaklıkta demek yani kalan boşluk 1 cm demek.

cm değil. silindirin toplam hacmi 16.5 cm küp olarak düşünürsek, piston en üstteyken boşluk bu 16.5 cm küpün 16.5 da 1 i demektir.

Evet İsmail cevabı vermiş.İsmail cm3 (santimetreküp) yazmaya çalıştım ama 3'ün küçük olanını bulamadım 🙂 ama cm olarak da ölçsen oran yine ortayaı çıkar nihayetinde pistonun tepeden aşağı indiği mesafenin oranıdır öenmli olan.Anlatmaya çalıştığım buydu.

Bu arada merak eden vardır diye söylüyorum.Dizellerin benzinliye oranla daha az devir çevirmesinin bir sebebi de bu olaydır.Çünkü sıkıştırma oranının yüksek olması için piston kolları da daha uzun oluyor.Bu da yüksek devirin en önemli engelleyicilerinden biridir.Kol ne kadar uzun giderse de tork artıyor.Bu da dizel araçlarda torkun yükselmesinin birinci sebebi.
(turbodan gelen tork fazlası ile karışmaması için belirttim)

Ben de konuyu açan arkadaşa teşekkür ediyorum.

Back