Çözüldü Problemler vs çözümler

Doblolara fısıldayan adam

Onursal Üye
Doblo
Adı
Aykut
Kan Grubu
A RH +
Meslek
Şoför
Aracınız
Doblo
Modeli
Maxi Cargo
Motor
1.3 Multijet
Araç Yılı
2012
Renk
Beyaz
Arkadaşlar sizlere 2 senedir yardımcı olmaya çalışıyoruz elimizden geldiğince gerek mekanik gerek elektrik elektronik konusunda açılan konularda benimle irtibata geçen arkadaşlarımız sorunu çözebildiysek ne mutlu bize lakin ileride başına gelecek dostlarımız için de konuyu buradaya çözümlersek izlediğimiz yolları yazalım ki çözüm olsun fayda olsun

Saygılar

🛠️Havanın 4dereceye düştüğü günlerde aracım sabah 3.marşta çalıştı. Öğle vakti aküye Ölçü aleti bağladım ve ölçtüm. 12 volt. Birde araç çalışır durumda ölçtüm 14 volt.

Asıl konu; akünün ne durumda olduğunu öğrenmekti. Bunu da şu şekilde yaptım:
⚠️Marş anında aküdeki voltaj şayet 10voltun altına düşüyorsa akü değişmesi şart dediler. Benim akü marş anında 7 volta kadar düşmüştü. Hemen 60 Amper M*tlu akü alıp taktım. Çıkan eski aküyü akücüye 150TL'ye sattım. Yeni akü takınca marş anında ne kadar sağlam marş yaptığını hissettim resmen.

⚠️ Rampa kalkışlarında araç tam kalkarken gacırtı kayış sesi geliyordu. Gruptan yardım istedim şaşmaz sanayide bir ustaya yönlendirdiler. Ustam güzelce inceledi ve sorunun V kayış gergi kütüğünden olduğunu söyledi. Hazır V kayış sökülecekken ben de Şarj dinamosunu elden geçirttim, kömürlerini yenilettim, bilyasını değiştirttim V kayışı ve Gergi kütüğünü değiştirttim. Sorunum düzeldi.
⚠️ Malzemeleri gruptan yönlendirilen Harput otodan aldım. Usta ise Ayyıldız Otomotiv Erdinç usta idi.

Akü değiştirdim 2 hafta sonra bir sabah ısıtıcıları kontrol edin uyarısı verdi sonraki marş sırasında marş basmadı. Tüm elektronik ve farlar, ampuller çalışıyordu fakat araçta tık ses yoktu. Ayıca Akünün voltajı düşmüştü.
Çözüm: Ustanın kontrolü sonrasında Akünün Eksi kutbundaki serçe parmağı kalınlığındaki kablonun gövdeye şasi bağlantısını yapan pabuçtaki kablolar kopmak üzere idi. yeni pabuç takıldı ve şarj düzeldi. Şarj Voltajı 14 voltlara çıktı.

Dosyalar

• 51838782.jpg
    51838782.jpg
    66 KB · Okunma: 31
Back