otomobil far yapıları (genel)

kokplot

Onursal Üye
Kayıt
4 Mart 2010
Mesaj
936
FAR YAPILARI


Parabolic (desenli camlı) : Otomobil farlarının atası olan bu tip farlar artık kullanılmamaktadır.

Ampulün ürettiği ışık parabolic reflektörden ileriye yansıtılır. Farın önündeki desenli ön cam ışığı kırarak istenen yönlerde (üst karanlık-alt aydınlık, asimetrik desen) düzgün dağılımını sağlar.






Optik mesafe 15-40 mm. arasında değişmektedir. Bu uzaklık azaldıkça üretilen ışık genişler. Far reflektörü ne kadar büyük olursa verdiği ışık ta o kadar fazla olur.
İki reflektörlü versiyonda genellikle H7 veya H1, tek reflektörlü versiyonda H4 ampul kullanılarak kısa ve uzun far ışığı elde edilir.








Free form (şeffaf camlı) : 1990'lı yılların sonlarından itibaren kullanılmaya başlanan bu tip farlar günümüzde üretilen otomobillerin yaklaşık hepsinde bulunmaktadır.

Güçlü bilgisayarlar ve özel optik yazılımları ile reflektör üzerinde optik mesafeden bağımsız onbinlerce farklı yansıma noktası oluşturulur. Işığın dağılımı bu yansıma noktalarında şekillendiğinden şeffaf ön cam kullanılabilmektedir.

Bu sayede performans %50 kadar artırılmış, farklı far dizaynları geliştirilebilmesine olanak tanınmıştır.


İki reflektörlü versiyonda genellikle H7 veya H1, bir reflektörlü versiyonda H4 ampul kullanılarak kısa ve uzun far ışığı elde edilir.




Elipsoidal (mercekli) : Bu tip farların kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmakta, teknolojinin gelişmesine paralel olarak farklı alanlarda kullanılabilmesi için (bi-xenon far, dönen far vb.) sürekli geliştirilmektedir.

Güçlü bilgisayarlar ve özel optik yazılımları ile reflektör üzerinde eliptik bir yansıma yüzeyi oluşturulur. Reflektörün önündeki siper üretilen ışığın istenmeyen kısmını keser. Öndeki mercek te kalan ışığı toplayarak ileri yansıtır.

Bu sayede daha küçük ve etkili yansıma yüzeyleri oluşturulabilmekte, farklı desenlerde ışık dağılımı elde edilebilmektedir. Genellikle 60-70 mm. çapında mercekler kullanılmaktadır. Merceğin çapı büyüdükçe ışık deseni genişler.
Genellikle kısa far elipsoidal projektörlü, uzun far ise free from reflektörlü olarak tasarlanır. Elipsoidal projektörde H7 veya Xenon, free form reflektörde H7 veya H1 ampul kullanılarak kısa ve uzun far ışığı elde edilir.
RENK VE IŞIK
Renk sıcaklığı nedir ?

Renk sıcaklığı ışığın rengidir, ışığın miktarı ile bir ilgisi yoktur. Renk sıcaklığı artırıldığında ışıktaki mavinin payı artar, kırmızının payı azalır.

Birim : Kelvin (K)

Beyaz ışık üç temel sıcaklık grubuna ayrılmıştır :
5000 K ve üstü günışığı beyazı daha fazla maviazalan göz hassasiyeti5000 K - 3300 Kdoğal beyazdaha fazla beyazoptimum göz hassasiyeti3300 K ve altısıcak beyazdaha fazla kırmızıartan göz hassasiyetiIşık miktarı nedir ?

Işık kaynağından tüm yönlere doğru yayılan ve göz hassasiyeti ile değerlendirilebilen ışığın gücüdür.

Birim : Lümen (lm)


FAR VE AMPUL TİPLERİ
Halojen far : Günümüz otomobillerinde yaygın olarak halojen farlar kullanılmaktadır. Tercih edilmesinin birinci nedeni pahalı bileşenler gerektirmediği için maliyetinin düşük olmasıdır.

Çoğunlukla free form reflektörler kullanılan halojen farlarda nadiren elipsoidal projektör tercih eden üreticiler de bulunmaktadır.

Bundan dolayı farklı tiplerde halojen ampul çeşitleri üretilmektedir.



Halojen ampul : Ampulün içine halojen, iodin, bromine ve diğer gaz karışımları doldurulmuştur.

Tungsten tel, üzerinden akım geçmesi sonucunda ısınarak ışık verir. Bu esnada telin ısısı 3000 ºC, ampulün metal soketinin ısısı 500 ºC civarına kadar yükselmektedir.











Xenon far : Genellikle kısa far olarak kullanılan Xenon farlarda ışık dağılımının düzgün ve keskin olması için mercekli elipsoidal projektörler kullanılır. Az da olsa reflektör tabanlı Xenon far kullanan üreticiler de bulunmaktadır.

Kullanılan projektör/reflektör Xenon ampulünün optiğine göre tasarlanmıştır.

Xenon ampulun uzun ısınma süresi nedeni ile uzun farda halojen far reflektörü ve ampulü kullanılmaktadır.


Bi-Xenon far : Xenon fardan farkı, uzun far ışığını da Xenon ampulden üretebilmesidir.

Elipsodial projektörün önündeki hareketli siper küçük bir motor ile yukarı-aşağı hareket ettirilerek kısa-uzun far geçişi sağlanır.

Sadece kısa far açıkken Bi-Xenon özelliği çalışır, kısa far kapalıyken sellektör yapılabilmesi için ayrı bir halojen far reflektörü ve ampulü kullanılmaktadır.


FARLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ
Etkenler : Gece görüşüne etki eden bir çok faktör vardır.

Sürücünün yaşı ve göz sağlığı : Sürücünün yaşı arttıkça görmek için duyduğu ışık ihtiyacı da artmaktadır. 10 yıl yaşlanan bir insanın gözleri %25 daha fazla ışığa ihtiyaç duyar.

Farın kalitesi : Modern farlar çok güçlü bilgisayarlar tarafından hesaplanarak dizayn edilmektedir. Daha çok görünüş amaçlı üretilen uzakdoğu veya yan sanayi üretimi farlar orjinal farın kalitesine erişemeyebilir.

Far camı ve reflektörlerinin durumu : İçine toz girmiş, kararmış, kirlenmiş far camları ve reflektörleri farın iyi aydınlatma sağlamasını engeller. Uzun süre kullanılmaktan dolayı reflektörleri kararmış bir far düzeltilemez, yenisi ile değiştirmeniz gerekir.

Farın yükseklik seviyesi : Normalden daha yukarıya ya da aşağıya ayarlanmış farlar iyi aydınlatma sağlayamaz ve karşıdan gelen sürücüleri de rahatsız eder.

Far ampulünün kalitesi ve kullanılma süresi : Üreticiler her 3 yılda bir eski far ampullerinin kaliteli ve standartlara uygun ampullerle değiştirilmesini önermektedirler.

Hava ve çevre şartları : Yağmur ve sisli hava koşulları kısa far ışığının düzgün yayılmasını engellemekte ve sürücüye geri yansımasına neden olmaktadır. Islak bir yol yüzeyinin ışığın %85'ini yuttuğu tespit edilmiştir.

Hangi marka ? Otomobil üreticilerinin orjinal olarak kullandığı ve kalitesi bilinen ampul markalarını tercih etmeniz önerilmektedir.
Auto Express ampul testleriH7 +%50 , H1 +%50
H7 +%30 , H1 +%30Auto Bild ampul testleriH4Avrupa standartlarına (ECE) uygun üretilmemiş ucuz ampuller geometrileri bozuk olduğundan düzgün aydınlatma sağlayamaz.


Yüksek watt'lı ampuller : Otomobilinizin far tesisatı 55W standart halojen ampuller için tasarlanmıştır. Daha fazla akım çeken ampullerin kullanılması elektrik tesisatına, far camı veya reflektörlerine zarar verebilir.

Bir çok oto elektrikçisi yüksek watt (ör:100W) çeken markasız ampulleri röle gibi cihazlarla taktığında farlarınızın daha iyi ışık vereceğini iddia edebilir. Genellikle uzakdoğu üretimi olan bu ampuller geometrileri bozuk olduğundan ışığı düzgün bir şekilde yayamaz, yanlış noktalara kümeleyebilir, yasal değildir, fazla güç çektiğinden ömrü de kısa olacaktır.

Beyaz-mavi ışık veren ampuller : Xenon gibi beyaz ışık verdiği söylenen, kutusunda blue, xenon, hid, 5000K, 6000K gibi yazılar bulunan bir çok ampul satılmaktadır.

Daha çok tuning sektörü için üretilen ve görünüşe hitap eden bu ampuller, üzerine sürülmüş mavi boya kaplaması ile beyaza benzeyen aldatıcı bir dış görüntüye sahiptir.

Xenon fara uzaktan bakıldığında görünen mavi-mor efektler ampulden değil, projektörden dağılan ışığın mercekte kırılmasından oluşan prizmatik efektlerden kaynaklanmaktadır. Hiçbir standart halojen ampulün Xenon ampulün performansına veya rengine yaklaşabilmesi mümkün değildir.

Mavi ışık düşük dalgaboyuna sahip olduğundan cisimler tarafından kolay soğurulamaz. Gözlerimiz düşük dalgaboyuna sahip renkteki ışığa karşı çok duyarlı değildir. Işığın içindeki mavi rengin miktarı arttığı için özellikle yağmurda ve siste bu ampuller aydınlatma etkisini iyice kaybetmektedirler.

Yasal olan ve Avrupa standartlarına uygun üretilen markalar için de yukarıda belirtilen dezavantajlar geçerlidir.

AMPULLERİN DEĞİTİRİLMESİ
Farlarınızdaki ampulleri aşağıdaki açıklamalardan yararlanarak siz de değiştirebilirsiniz. Hangi tip ampul kullanmanız gerektiğini Farların kullandığı ampul tipleri kısmından tespit edebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için aracınızın kullanım kılavuzuna başvurunuz.

Xenon farlı araçlarda bu tür işlemlerin deneyimli bir oto elektrikçisi tarafından yapılması gereklidir !










1. Gündüz saatlerini tercih etmeniz değiştirme işlemini kolaylaştıracaktır, farda ampulu tutan klips ve diğer ayrıntıları görmeniz için aydınlık bir ortamı tercih ediniz.

2. En az yarım saat öncesine kadar farlarınızı kullanmamış olmanız değiştirme işlemini kolaylaştıracaktır, aksi taktirde farın içindeki ampul çok sıcak olacağından ellerinize zarar verebilir.

3. Değiştirme işlemine başlamadan önce motoru durdurup, farlarınızı kapatınız.






4. Motor kapağını açarak farın arkasında bulunan plastik kapakları çıkarınız.





5. Ampulun metal ayaklarına takılı olan elektrik soketini çıkarınız.

6. Ampulu tutan metal klipsi açarak eski ampulu metal ayaklarından tutarak yuvasından çıkarınız. Ampullerin cam kısmına dokunmamalısınız.

7. Yeni ampulu gövde çıkıntıları doğru oturacak şekilde takınız, elektrik soketini ve metal klipsi aynı şekilde tutturarak ampulu sabitleyiniz.

8. Farlarınızı açarak çalıştığını kontrol ediniz.

9. Plastik kapakları

YÜKSEKLİĞİN AYARLANMASI
Farlarınızın yükseklik seviyesinin doğru ayarlanması gece görüşünüzün daha iyi olmasını sağlayacak ve karşıdan gelen sürücülerin far ışıklarınızdan rahatsız olmasını engelleyecektir. Aşağıdaki metodla kesin sonuç olmamakla birlikte farlarınızın bozuk olan yükseklik ayarlarını düzeltebilirsiniz.Kısa farın yükseklik seviyesini ayarlama :

Gerekenler :
- Şerit metre
- Kurşunkalem ve not kağıdı
- Yıldız veya düz tornavida
1. Ayarlama işlemine başlamadan önce benzin deponuzun en az yarı yarıya dolu olduğuna emin olun.

2. Mümkünse beyaz bir duvar karşısında düz bir yüzey bulun.

3. Otomobilinizin burnunu duvara sıfırlayacak şekilde yaklaştırıp otomobilin dikey merkezine karşı gelen noktayı duvarda yukardan aşağıya doğru kalemle çizin.(M çizgisi)

4. Sağ ve sol kısa farlarınızın orta merkez noktasını duvar üzerinde kalemle nokta koyarak işaretleyin.(B çizgisi ile A çizgisinin kesişme noktası)5. Bu noktanın yerden yüksekliğini cm olarak ölçün, not edin. Bu değere A (A çizgisinin uzunluğu) diyelim. A değeri kısa farınızın yerden yüksekliğini gösterir.

6. Bu noktanın otomobilinizin merkezine (M çizgisine) olan uzaklığını cm olarak ölçün, not edin. Bu değere B (B çizgisinin uzunluğu) diyelim. B değeri kısa farlarınızın orta merkezden uzaklığını gösterir.

7. A değerinden 7 cm çıkarın, elde ettiğiniz rakam yüksekliğinde duvar üzerinde yatay bir çizgi çizin. (Kırmızı çizgi)

8. Sol ve sağ farınızın duvara işaretlenen orta merkez noktalarından yatay çizgiye dik inerek çizin.9. Otomobilinizi 7.5 metre (25 ayak) kadar geriye dümdüz çekin.

10. Kısa farlarınızı yakın.11. Sol ve sağ farların ışık demeti duvara çizdiğiniz far dikey çizgileri ortalamalı , ışık demetinin kesilme çizgisi kırmızı çizginin hemen altında ve paralel olmalıdır.

12. Şimdi, konsoldaki far seviye ayarlama düğmesi ile yükseklik ayarlamasını yapabilirsiniz.
Ayrıca farların arkasında bulunan vidaları tornavida ile sağa sola oynatarak yukarıya-aşağıya veya sağa-sola daha hassas ayarlamalar yapılması mümkündür.
Uzun farın yükseklik seviyesini ayarlama : Uzun far reflektörü genellikle kısa far ile birleşiktir. Kısa farlarınızın yükseklik seviyesini ayarladıysanız uzun farlarınız için ayrı bir ayarlama yapmanız gerekmez.


Sis farının yükseklik seviyesini ayarlama : Kısa far için kullanılan metodun aynısını sis farlarınıza uygulayabilirsiniz.


www.izafet.com sitesinden alıntı
 

kokplot

Onursal Üye
Kayıt
4 Mart 2010
Mesaj
936
bu kadar uzun bilgileri kim okuyacak değilmi.:) bende bazen öyle diyrorum ama ilgimi çeken satırı bulursam kaçırmıyorum .
 

kokplot

Onursal Üye
Kayıt
4 Mart 2010
Mesaj
936
XENON FAR NEDİR? NASIL ÇALILIR? NORMAL OTOMOBİL FARLARINDAN NE FARKI VARDIR?


Xenon farlar son dönemde orta-üst sınıf otomobillerde sıkça rastlanmaya başlayan bir aksesuar ise de, XENON tipi aydınlatma esasen otomobil sektörüne girmeden önce de çok uzun yıllardır değişik sektörlerde kullanılan bir aydınlatma türüdür.

Bu aydınlatma türüne ismini veren XENON esas itibariyle renksiz, kokusuz, ağır ve gaz formunda bir kimyasal elementtir (Atomik numarası 52, sembolü Xe). 1898'de keşfedilen Xenon gazının, aydınlatma amaçlı ilk kullanımı 1930'lara rastlamaktadır. Bu aydınlatma sisteminin Otomobil sektörüne girişi ise 1990'larda olmuş ve kullanımı giderek yaygınlaşmıştır.

Xenon aydınlatmanın özelliklerinden biri kısa mesafelerde yoğun bir ışık sağlaması olduğundan otomobillerde kullanımı giderek artmaktadır. Ayrıca Xenon farların normal farlara göre %15 oranında gün ışığına daha yakın bir ışıması mevcuttur ve bu nedenle xenon farlar standart farlara kıyasla sürücü için daha iyi ve net bir aydınlatma sağlamaktadır. Öte yandan xenon farlarda yansıma oranı standart farlara göre daha yüksek olduğundan, xenon fara sahip araçlar karşıdan gelen araçların sürücülerinin daha fazla gözünü aldığı söylenmektedir.

ww.cevapdefteri.com sitesinden alıntı
 

Ekrem

Onursal Üye
Kayıt
14 Ocak 2010
Mesaj
888
Yaş
42
Adı
Ekrem
Meslek
Beyaz Eşya
Modeli
Renk
Beyaz
Arkadaşlar Birde Bu ürün daha önce bahsettiğimiz Far camı çiziklerini gideriyormuş.

http://urun.gittigidiyor.com/Meguiars-PlastX-FAR-PARLATMA-CILASI-BEDAVA-KARGO_W0QQidZZ27903370


Meguiars-PlastX-FAR-PARLATMA-CILASI-BEDAVA-KARGO__27903370_1.jpg



http://images.gittigidiyor.com/2790/Meguiars-PlastX-FAR-PARLATMA-CILASI-BEDAVA-
KARGO__27903370_0.jpg
 

kokplot

Onursal Üye
Kayıt
4 Mart 2010
Mesaj
936
içten sisli buğulu eskime örüntüsünü nasıl halledeceğiz peki.

ilk model doğanları kendim sök tak yapıştır yapıyodum şimdiki arabalar uğraşmak çok zor. illa at yenisini al dedirtiyor.
 

sayfer

Azimli Üye
Kayıt
5 Nisan 2010
Mesaj
12
Arkadaşlar HID 8000K xenon görünümlü ampül taktım role takmaya gerek varmı sonra tesisatı veya sinyal kolunu yakmayalım ??
 

berat

Fenomen Üye
Kayıt
9 Ağustos 2010
Mesaj
2.725
Adı
Berat
Modeli
Renk
Mistik Gri
blgiler için teşekkürler
 

bakiergul

Onursal Admin
Onursal Danışman Yönetici
Kayıt
28 Kasım 2010
Mesaj
15.331
Yaş
55
Renk
LAL KIRMIZI
kokplot tarafından yazılan metin:
ewet role iyi olur .. tesisatını yakma roleni tak.
kardeşim iyi akşamlar xenon farlar normal flamanlı ampullerden çoç çok az daha amper çektikleri için eksra bir röleye ihtiyaç duymazlar.....kaldıki zaten eski ampulü çıkarıp aynı soket uçlarına balastı giriş yaptığınızdan kendi devresinde far rolesi bulunmaktadır.....bilginize....
 

Dark Knight

Fenomen Üye
Kayıt
13 Kasım 2010
Mesaj
1.899
bakiergul tarafından yazılan metin:
kokplot tarafından yazılan metin:
ewet role iyi olur .. tesisatını yakma roleni tak.
kardeşim iyi akşamlar xenon farlar normal flamanlı ampullerden çoç çok az daha amper çektikleri için eksra bir röleye ihtiyaç duymazlar.....kaldıki zaten eski ampulü çıkarıp aynı soket uçlarına balastı giriş yaptığınızdan kendi devresinde far rolesi bulunmaktadır.....bilginize....

Xenon taktıracaksanız aman diyim çin malı olanlardan uzak durun. Alman olanları tercih edin. Role de içinden çıkan değil özel role taktırın. Babamın araca Xenon sis takdırdıydık roleler yüzünden beyin gittiydi. Beyni değiştirdik.
 

bakiergul

Onursal Admin
Onursal Danışman Yönetici
Kayıt
28 Kasım 2010
Mesaj
15.331
Yaş
55
Renk
LAL KIRMIZI
istanbuldakizmirli tarafından yazılan metin:
bakiergul tarafından yazılan metin:
kokplot tarafından yazılan metin:
ewet role iyi olur .. tesisatını yakma roleni tak.
kardeşim iyi akşamlar xenon farlar normal flamanlı ampullerden çoç çok az daha amper çektikleri için eksra bir röleye ihtiyaç duymazlar.....kaldıki zaten eski ampulü çıkarıp aynı soket uçlarına balastı giriş yaptığınızdan kendi devresinde far rolesi bulunmaktadır.....bilginize....

Xenon taktıracaksanız aman diyim çin malı olanlardan uzak durun. Alman olanları tercih edin. Role de içinden çıkan değil özel role taktırın. Babamın araca Xenon sis takdırdıydık roleler yüzünden beyin gittiydi. Beyni değiştirdik.
nasıl ya sen kime taktırdın xenonu kasabamı ilk defa zenon takılırken yanan beyin duyuyorum....Sanırım bir acemi denk geldi sana kardeşim.....
 

Dark Knight

Fenomen Üye
Kayıt
13 Kasım 2010
Mesaj
1.899
bakiergul tarafından yazılan metin:
istanbuldakizmirli tarafından yazılan metin:
Xenon taktıracaksanız aman diyim çin malı olanlardan uzak durun. Alman olanları tercih edin. Role de içinden çıkan değil özel role taktırın. Babamın araca Xenon sis takdırdıydık roleler yüzünden beyin gittiydi. Beyni değiştirdik.
nasıl ya sen kime taktırdın xenonu kasabamı ilk defa zenon takılırken yanan beyin duyuyorum....Sanırım bir acemi denk geldi sana kardeşim.....

Xenon takılırken değil abi takdırdıktan bir süre sonra gitti beyin. Garanti kapsamında olduğundan beyini değiştirdiler ama bu sefer daha kaliteli role kullandılar.
 

bakiergul

Onursal Admin
Onursal Danışman Yönetici
Kayıt
28 Kasım 2010
Mesaj
15.331
Yaş
55
Renk
LAL KIRMIZI
Otomobillerde yüksek aydınlatma sağlayan xenon farların yaygınlaşması, Emniyet Genel Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Trafik polislerinin 81 ilde yapacağı denetimlerde aracın orijinalinde olmayan standart dışı xenon far takanlara 62 lira para cezası verilecek.

Kısa far durumunda bile uzun far gibi sürücülerin gözünü alan farlara karşı emniyet yeni bir denetim programı geliştirdi.

81 ilde yapılacak denetimlerde aracın orijinalinde olmayan standart dışı xenon far takanlara 62 lira para cezası verilecek. Standart dışı xenon farlar hakkında yapılan şikâyetler trafik ekiplerinin yeni denetime çıkmasına sebep oldu.

Polisler, hız, alkol, emniyet kemeri, cep telefonu gibi denetimlerin yanı sıra artık xenon far kontrolü de yapacak. Standart dışı xenon far taktıran araçlara "Karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde ışık donanımı kullanmaktan" 62 lira ceza kesilecek. Bu farların araçların orijinalinde bulunması halinde ise herhangi bir ceza uygulanmayacak. Bu arada ekipler, xenon farların yanı sıra önümüzdeki günlerde cam filmli araçlara dönük de sıkı bir denetim gerçekleştirecek. Filmli araç kullananlara ilgili kanun maddesine göre cezai işlem yapılacak. Bilginize Alıntıdır.....
 

bakiergul

Onursal Admin
Onursal Danışman Yönetici
Kayıt
28 Kasım 2010
Mesaj
15.331
Yaş
55
Renk
LAL KIRMIZI
Bu haberi okuyun CEZA ödemeyin!
Xenon far yasak mı? LED stop kullanılabilir mi? Araçta kulaklıkla cep telefonuyla konuşursanız cezası var mı?

Trafikte bir çok sürücü polislerin keyfi ceza uygulamaları ile yüzyüze geliyor. Yasaları bilmedikleri için itiraz edemeyen sürücüler bu yüzden ödememeleri gereken cezaları ödüyorlar...

Trafikte en çok keyfi ceza uygulaması cep telefonu kullanımı nedeniyle kesiliyor. İkinci sırada da araçların aydınlatma lambaları geliyor. Teknolojik gelişimle birlikte piyasaya çıkan XENON farları bazı trafik polisleri yasak diyerek cezaya tabi tutuyor. Peki öyle mi?

Bu konuları İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne resmi yazıyla sorduk. İşte aldığımız yanıtlar;

ARAÇTA KULAKLIKLA KONUŞMAK YASAK MI?

Araç kullanırken cep telefonuyla konuşmak ceza kapsamında. Cezası da 62 TL... Peki kulaklıkla konuşursanız cezaya tabi misiniz? Sadece araç kiti ile konuşmak mı serbest?

Teknolojik gelişimle birlikte cep telefonlarına kablosuz bağlantı imkanı da tanıyan bir çok kulaklık çıktı. Trafik polisleri ise ya kanunları tam bilmedikleri ya da keyfi yorumlamalar yaptıkları için sürücülere araç kiti dışındaki bu kulaklıkların yasak olduğunu söyleyerek ceza kesiyorlar.

Araçlarda bu tür kulaklıklar
aracılığı ile cep telefonu ile
konuşmak YASAK değil.

HAKKINIZI BİLİN: Emniyet Genel Müdürlüğü'nün resmi yazıyla verdiği cevaba göre; Araçlarda kulaklık ve benzeri aparatlarla cep telefonu ile konuşmak YASAK değil.

RESMİ CEVAP ŞÖYLE; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun tedbirsiz ve saygısızca araç sürme başlıklı 73. maddesi;
Seyir halinde kulaklık ve benzeri aparatlar kullanarak cep telefonu ile konuşma konusunda BİR YASAK BULUNMAMAKTADIR.

Bununla birlikte; Yapılan araştırmalarda 110 km hız ile seyrederken cep telefonu ile konuşan sürücü tehlikeyi sezdiği andan itibaren gaz pedalından ayağını çekip frene basmasına kadar geçen sürede 45 metre, kulaklık ile konuşan sürücüde 41 metre, cep telefonu ile konuşmayan ve yola odaklanan bir sürücü ise 39 metre yol kat etmektedir. Bu nedenle araç kullanırken kulaklık vb. aparatlar kullanarak cep telefonu ile konuşmak TAVSİYE EDİLMEMEKTEDİR.

XENON FARLAR YASAK MI?

TİP onayı almış olan bütün
farlar araçlarda kullanılabilir.

Trafikte sürücülerin keyfi cezalarla karşı karşıya kaldığı durumlardan biri de teknolojik gelişimle birlikte araç piyasasına dahil olan Xenon farlarda yaşanıyor. Yol aydınlatması en üst seviyede olan ve karşıdan gelen sürücünün gözünü almayan bu farlar, bazı trafik polisleri tarafından "YASAK" denilerek aracı "BAĞLAMA" gerekçesi olarak gösteriliyor.

GERÇEKTE YASAK MI?: İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bu konuda verdiği cevap net ve açık. Deniliyor ki;

Araçlara sonradan takılan farların tip onayı alınmış ilk haliyle uyumlu olması, diğer bir deyişle FARLARIN ÜZERİNDE (E) veya (e) işareti bulunması zorunludur. Aksi haldeki standart dışı farlar yasaktır.

Yani aracınızın farını xenon ya da başka bir farla değiştirebilirsiniz. Bunun için tek koşul aracınıza takılacak farın TİP ONAYI alınmış ilk haliyle uyumla olmasıdır. Bu da üzerindeki (E) işaretinden anlayabilirsiniz.

Aynı kurallar LED gibi teknolojik yenilikler içeren stop lambalar için de geçerli bir durum...

Trafik polislerinin keyfi uygulamaları ile yüzyüze gelmemek için bu haklarınızı iyi bilin. İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne, sorularımıza en kısa sürede aydınlatıcı yanıtlar vererek halkı bilgilendirdiği için teşekkür ediyoruz.