ogiazrail tarafından yazılan metin:
Selam arkadaslar benim 2006 1.3 multijet son zamanlarda su eksiltmeyi arttirdi önceden haftada 1 lt falan eksiltiyordu cok önemsemiyordum fakat simdi 10 km ye 2-3 litre su eksiltiyor ustaya gösterdim borulari kendim kontrol ettim sorunu bulamadim bu arada yagda normal su karismamis simdiden yardimlariniz icin tesekkur ederim.
şimdi normalde önce radyatör taşma kabı boruları ve taşma kabının kendisinde çatlak,sızıntı v.s. olup olmadığı kontrol edilir.
taşma kabı ve borular sağlamsa radyatör ve radyatör bağlantı boruları ve bu boruların bağlantı noktaları ile kelepçelerinin sıkılıkları kontrol edilir.
eğer yine bir sonuca ulaşılamazsa araç lifte kaldırılarak motor tapaları ve tapa contaları kontrol edilir.
hala bir sızıntı bulamadıysanız devirdaim pompası,boruları ve boruların bağlantı noktaları kontrol edilir.
tüm bunlardan bir sonuç alamadıysanız motor contaları hasar görmüş demektir ki bu durumda %90 ihtimalle motor yağına su karışıyor demektir.contalar değiştirilip motor rektefe edilmelidir.
eğer contalarda sağlamsa motor bloğu yada blok kapağı çatlak demektir ki bu durumda çatlak olan blok yada kapak değiştirilir,motor rektefe edilir.
siz aracınızın yağına su karışmadığını söylediğinize göre sorunu soğutma sisteminde aramamız gerekyor.
radyatördeki bir çatlak,bağlantı borularındaki bir kırık,bağlantı borularından birinin kelepçesinin gevşek olması bu sorunu çıkarabilir...
araçların soğutma suyu sızıntıları genelde aracın altından daha net anlaşılır.radyatör alt tapasından yada radyatör çıkış borusundan kaynaklanan bir sıkıntının özellikle doblo gibi kaputu yüksek araçlarda üstten bakılarak farkedilmesi zordur...
eğer aracınız durduğu yerde sızıntı yapmıyorsa ve su araç hareket halindeyken sızıyorsa bu durumda sorunu devirdaim pompası ve borularında yada bu boruların bağlantılarında aramanız gerekiyor!