motor yağı şanzıman yağı

ilhan çevik

Azimli Üye
Doblo
Adı
ilhan
Kan Grubu
A RH +
Aracınız
Doblo
Merhabalar ben eskişehirde yaşıyorum ilk aracımı 2016 model doblo 1.3 multijet aldım ben bütün bakımlarını yapmak istiyorum ama araçta fabrika önerisi olan yağmı kullansam yoksa başka markamı alsam şanzıman yağınıda değiştiricem ona hangi yağ kaç litre gider bilmiyorum zincir seti v kayışı vs araç orjinal parça markaları hakkında bilgim yok bana bu konuda yardımcı olacak birisi varsa sevinirim ve eskişehirde bunları temiz yapacak usta varmı

Sponsor evren yedek parça iletişim no var arayıp ulaşabilirsiniz hesaplı yardımcı olurlar

@Ethem il yöneticimizin tanıdığı usta var ise görüşün yardımcı olur

teşekür ederim yardımcı olduğunuz için en kısa sürede arayacağım

Küçük sanayide Çalışkan otoya gidebilirsin. Üyelerimiz oraya gidiyor genelde

1-liquly moly
2-motul öneririm

fiyat olarak selenia ile bariz fark var. Orj. ürün bulmanız da çok önemli. Kendi web sitelerini kullanabilirsiniz.

Ben performans ve sesinden mennunum. 2 dönemdir 10-40 liquly moly kullanıyorum.

Zincir değişim 160 bin km V kayışı 60 bin km kitapçıkta yazan.Tavsiyem yetkili serviste yaptırmanız eski araçlara indirim yapıyorlar.Geçen paylaşmışlardı zincir seti 8500 işçilik+parça fiyatı.Sanayide orjinal parça bulamazsınız.Yetkili servis yaptığı işçiliğe ve parçaya garanti veriyor sanayide dükkandan çıkana kadar garantisi vardır.Aracınızın km olarak ne durumda olduğu da önemli.Mesela benim aracım 2014 model 56 binde ilk sahibiyim şanzıman yağını değiştirmedim km az çünkü.Yedek parça fiyatı servis ile sanayi aynı nerdeyse sadece garantili işçilik yapıldığı için bazen sanayiden bir miktar pahalı olabiliyor.Değer mi bence değer.Hatta bilmediğiniz yabancısı olduğunuz sanayi de sizden yetkili servis ücretinden bile fazla para alabilirler.Ayrıca yetkili serviste kredi kartına taksit olayıda var.

Mesela daha geçen ay 2014 doblo 1.3 euro5 aracmın motor yağını,yağ filtresini,hava filtresini,polen filtresini değiştirdim far ayarı yaptırdım bazı yerlerde taş izi nedeniyle rotüş yaptırdım kapıları yağlattım 2700 lira ödedim sanayiye gitsem belki de daha pahalıya mal olacaktı aracımı da tertemiz yıkayıp teslim ettiler kredi kartına da 3 taksit yaptılar.

Üstadım aynı model ve aynı yıl araca sahibiz. Ben nacizhane olarak bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Benim km 82000 de ben de ilk sahibiyim. Zİncir değişimi baskı balata ve şanzıman yağ değişimi yaptırdım. İzmir de güvendiğimiz arkadaşımız Çağdaş oto da. Burada belirtmek istediğim konu şu bizim araç bakım kitaplarında ya km yada yıl bazında bakım zamanı belirtilmiş. Yıl olarak 7 (yedi) yıl gibi bir süre km olarakta 150-170 bin arası bakımların yapılması gerektği yazıyor. Sonuç olarak ben de bunu dikkate aldım aynı zamanda zincirden de ilk çalıştırmada hafif ses geliyordu. Ne olur ne olmaz diye risk almadan bunu hallettik şükür. Bizim bu modellerde zincir kopması en sık görülen hadiselerden olduğundan gözüm korktu. Sözün ona şöyle bir bakıyorum da araçlarımızın bakımını biraz ihmal mi ediyoruz diye sorgulamadan edemiyorum. Ne olursa olsun ister yetkili servis ister se özel de araçlarımıza iyi bakalım. Malum hem fiyatların aşırı artması hem de çoğalan araç populasyonunda sıra bulmak artık çok zor. Hayırlı işler hayırlı günler diliyorum.

Üstadım aynı model ve aynı yıl araca sahibiz. Ben nacizhane olarak bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Benim km 82000 de ben de ilk sahibiyim. Zİncir değişimi baskı balata ve şanzıman yağ değişimi yaptırdım. İzmir de güvendiğimiz arkadaşımız Çağdaş oto da. Burada belirtmek istediğim konu şu bizim araç bakım kitaplarında ya km yada yıl bazında bakım zamanı belirtilmiş. Yıl olarak 7 (yedi) yıl gibi bir süre km olarakta 150-170 bin arası bakımların yapılması gerektği yazıyor. Sonuç olarak ben de bunu dikkate aldım aynı zamanda zincirden de ilk çalıştırmada hafif ses geliyordu. Ne olur ne olmaz diye risk almadan bunu hallettik şükür. Bizim bu modellerde zincir kopması en sık görülen hadiselerden olduğundan gözüm korktu. Sözün ona şöyle bir bakıyorum da araçlarımızın bakımını biraz ihmal mi ediyoruz diye sorgulamadan edemiyorum. Ne olursa olsun ister yetkili servis ister se özel de araçlarımıza iyi bakalım. Malum hem fiyatların aşırı artması hem de çoğalan araç populasyonunda sıra bulmak artık çok zor. Hayırlı işler hayırlı günler diliyorum.
Zincirin ömrünü kaliteli yağ ve filitre ile zamanından önce yapılmayla uzar.Yani 160 bin km'de servis bakımlı olup zinciri kopmayan da var 100 binde kopanda var.Hepsi kullanım ve bakımla ilgili.Şunu gördüm servis bakımlı araçların sorun çıkarmadan uzun km ler çalıştığını gördüm.Örnek vereyim fabrika da doblo vardı 420 bin km'deydi aracın üst kapağı hiç açılmadı sadece bakımları yetkili serviste yapılıyordu.Uzun lafın kısası tavsiyem servisten şaşmayın.

Zincirin ömrünü kaliteli yağ ve filitre ile zamanından önce yapılmayla uzar.Yani 160 bin km'de servis bakımlı olup zinciri kopmayan da var 100 binde kopanda var.Hepsi kullanım ve bakımla ilgili.Şunu gördüm servis bakımlı araçların sorun çıkarmadan uzun km ler çalıştığını gördüm.Örnek vereyim fabrika da doblo vardı 420 bin km'deydi aracın üst kapağı hiç açılmadı sadece bakımları yetkili serviste yapılıyordu.Uzun lafın kısası tavsiyem servisten şaşmayın.
Ben nacizhane yağı ve filtrelerini kendim değiştiriyorum. liqui moly 5*30 Partiküllü yağ kullanıyorum. Kalitesini tartışmam söz konusu olamaz. Fitrelerinide yetkili servisten tedarik ediyorum. Yan sanayi malzemesi kullanmam. Parça için benimde tavsiyem yetkili servis. İyi bir usta sanayide varsa tercihim olur. Yoksa yetkili servise bakarım. Zincire gelince araştırmalarım sonucu her araba için olmasada benim araba modellerinde en sık karşılaşılan sorun olduğunu keşfettim. Onun için paylaştım. Zincirim kopmadı herhangi bir arıza vermedi. Riske girmek istemediğimden değişimi yaptırdım. ( Kitap bakım prosedüründe de değişim zamanı var bakılabilir).Ayrıca ustamada sorduğumda bu sorunun yüksek viteslerden alt viteslere ani geçişlerden olabileceğini yoksa bunun böyle bakımı gerçekleştirilen araba da olmasının manasız olduğunu söyledi. Fakat tekrar üstüne basarak belitrmek isterim ki bu modelllerde bu sorun kronik. Araştırmalarımda bunu gözlemledim ve paylaşmak istedim.Hayırlı günler kazasız belasız sürüşler dilerim.

Ben nacizhane yağı ve filtrelerini kendim değiştiriyorum. liqui moly 5*30 Partiküllü yağ kullanıyorum. Kalitesini tartışmam söz konusu olamaz. Fitrelerinide yetkili servisten tedarik ediyorum. Yan sanayi malzemesi kullanmam. Parça için benimde tavsiyem yetkili servis. İyi bir usta sanayide varsa tercihim olur. Yoksa yetkili servise bakarım. Zincire gelince araştırmalarım sonucu her araba için olmasada benim araba modellerinde en sık karşılaşılan sorun olduğunu keşfettim. Onun için paylaştım. Zincirim kopmadı herhangi bir arıza vermedi. Riske girmek istemediğimden değişimi yaptırdım. ( Kitap bakım prosedüründe de değişim zamanı var bakılabilir).Ayrıca ustamada sorduğumda bu sorunun yüksek viteslerden alt viteslere ani geçişlerden olabileceğini yoksa bunun böyle bakımı gerçekleştirilen araba da olmasının manasız olduğunu söyledi. Fakat tekrar üstüne basarak belitrmek isterim ki bu modelllerde bu sorun kronik. Araştırmalarımda bunu gözlemledim ve paylaşmak istedim.Hayırlı günler kazasız belasız sürüşler dilerim.
Vites düşereken yığdırma denilen hata neden olabilir bende aynı şeyi düşünüyorum bu nedenle aracı 10 yıldan beri 1 defa çok sevdiğim kıramadığım arkadaşıma ödünç verdim o da kullanmayı biliyor.İhtiyacı olan tanıdığımı istediği yere götürürüm lakin anahtarı vermem.Çünkü herkes benim gibi dikkatli kullanmıyor maalesef.Zincir sesini nasıl duydunuz muhtemelen bariz bir ses yoktu dikkatli bir kullanıcı olduğunuz için farketmişssinizdir başkası olsa öyle kullanırdı.

Uzun yollarda genelde 6. viteste giderken ışığa yakalanınca direkt boşa atarım aracı bunun bir zararı olabilir mi ? 1.6 multijet 2020

Bende sizin gibi aracımı kimseye vermem kimseden de almam titiz biriyim.Uzun zaman dan beri aktif olarak araç kullanıyorum. Bu ikinci aracım ailecek gezi vs için aldım. Genel de garaj da duruyor. Lakin çok dikkatli kullanan biri olmama rağmen ve bakımlarını da zaman/ km baremini göz önünde tutarak en az senede bir defa km olarak ta 6000 ile 7000 arasında değiştiriyorum. Ha keza filtreler dahil. Ama işte maalesef bu olabiliyor. Nette de birçok usta takip ederim. Ve bu model bizim araçlarda en çok km dolmamasına rağmen zincir koparan çok araç var. Dikkatli olmak lazım azizim.
Vites düşereken yığdırma denilen hata neden olabilir bende aynı şeyi düşünüyorum bu nedenle aracı 10 yıldan beri 1 defa çok sevdiğim kıramadığım arkadaşıma ödünç verdim o da kullanmayı biliyor.İhtiyacı olan tanıdığımı istediği yere götürürüm lakin anahtarı vermem.Çünkü herkes benim gibi dikkatli kullanmıyor maalesef.Zincir sesini nasıl duydunuz muhtemelen bariz bir ses yoktu dikkatli bir kullanıcı olduğunuz için farketmişssinizdir başkası olsa öyle kullanırdı.

Zann
Uzun yollarda genelde 6. viteste giderken ışığa yakalanınca direkt boşa atarım aracı bunun bir zararı olabilir mi ? 1.6 multijet 2020
Zannedersem sizin aracinizda zincir yok. Yinede aracı boş viteste kullanmanızı tavsiye etmem.Eskiden bilen bilir boş vites için peygamber vitesi deniyordu. Araba boşta daha az yakıt yaksın diye.Bu teknolojinin gelişmesi ile tarih oldu.Simdi araçlarda elektronik çip var. Yakıt dahil her şey hemen hemen kontrol ediliyor. Rölanti de fazla yakıt harcama yapan araç viteste devir durumuna göre yakıt tüketimini daha az gerçeklestirebiliyor.

Ben genelde her araçtan aynı mantık ile fren yaparım. Önce vites düşürür sonra fren e basarım. Yokuşta ineceksem örn. 1 veya 2 de sabit devirde hafif fren ve motor kontrolünde inerim. Motor frenini sonuna kadar kullanırım. Siz bu duruma "yığdırma" demissiniz. Ben bir zararını görmedim. Bilâkis yapmaz isek D1 doblo çoğu zaman ağır fren isteyen hallerde hayatta durmaz. Tecrübe ile sabit. D1 en zayıf fren sistemine sabit. Ani fren gerektiren Çoğu zamanda hep tırsmışımdır. Bir kaza olmadı çok şükür.

Boşa atıp fren yapmak bu arada çok zarar veriyor. Şirket araçlarımızda böyle kullananlar var. Balatalar çok çabuk aşınıyor. 2019 doblo var , çoğu zaman şehir ici kullanıyoruz. Sürekli erken balata değişimi yaşanıyor.

@Castle ses ver sesin çıkmıyor yokmu arıza

@Castle ses ver sesin çıkmıyor yokmu arıza
Şükür şu anlık yok arıza sadece kafama takılan bir şey sormuştum ama 100 bin bakımına girecek araç Bosch servisi ile anlaşmayı düşünüyorum.

Şükür şu anlık yok arıza sadece kafama takılan bir şey sormuştum ama 100 bin bakımına girecek araç Bosch servisi ile anlaşmayı düşünüyorum.
Kesinlikle hayır
Kendini yetkili servisi Fiat
Paraya kıy bence

Bende 1.6 2012 doblo var. 1. Vitese hep kemikli geçiyordu, özellikle de soğuk havalarda.
Sanayide Fiat ustasına götürdüm debriyaj setini değişince düzelir dedi balata bitince gel dedi 🙂
Ben de şanzıman yağından olabilir mi diye düşündüm. Saniyide şanzıman yağını değiştirtdim. 80 numara şanzıman yağı koydurdum ama vites geçişlerinde bir değişiklik olmadı. Aradan 1 yıl kadar geçtikten sonra bakım kitabını incelediğimde 70w80 yağ kullanılmasını gerektiğini gördüm. Kitapçıkta belirtilen spefikasyonlara sahip dişli yağını bulamadım ama elf marka 70w80 şanzıman yağı alıp kendim değiştirdim. Şimdi vites geçişleri yumuşacık oldu.
Bakım kitabında belirtilen özellikte yağ kullanmaya dikkat ediniz.

Back