‘Lastik patlaması’ en önemli kaza nedeni

geremy

Onursal Kurucu
Kayıt
10 Kasım 2009
Mesaj
4.905
‘Lastik patlaması’ en önemli kaza nedeni
Selçuk Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, trafik kazalarında araç kusurları içinde lastik patlamasının, yüzde 57 oranla birinci sırada yer aldığını ortaya koydu.



Kaza nedenleri arasında 2. sırada da kusurlu fren yer alıyor. Araştırma, Türkiye’deki, özellikle yaşlı araçların teknik olarak eksikliklerle dolu olduğunu, lastik kontrolleri ve fren bakımlarının yeterince yapılmadığını gösterdi.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Özdemir, “Taşıtlarda Güvenlik Sistemleri” konulu bir araştırma yaptıklarını, bu çalışmada, Türkiye’deki trafik kazalarının gerçek nedenleri ve buna karşı alınması gereken önemler üzerinde durulduğunu söyledi.
Türkiye’de 2002 yılında 407 bin 247 kaza meydana geldiğini ve bu kazalarda 2 bin 885 kişinin öldüğünü belirten Özdemir, “2002 yılındaki kazalarda 93 bin 713 kişi yaralanmış, yaralıların tedavi masrafları hariç, 357 trilyon lira maddi kayıp yaşanmıştır” dedi.
Trafik kazalarına yol açan başlıca etkenlerin sürücü, araç ve yol kusurları olarak 3’e ayrıldığını anlatan Doç. Dr. Özdemir, şöyle devam etti: “Türkiye’deki resmi veriler, kazalarda araç kusurlarının payının yüzde 0.53 oranında olduğunu gösteriyor. Bu rakam, AB ülkeleri standardının bile altındadır. Bu rakam, bize doğruları göstermemektedir. Çünkü kaza raporları sağlıklı tutulmamış, birçok araç kusuru, sürücü kusuru olarak kayıtlara geçmiştir. Araç kusurları, resmi kayıtlarda göründüğünden birkaç kat daha fazladır” diye konuştu.

EN ÇOK LASTİK PATLIYOR
Türkiye’nin, aynı zamanda dünyada kaza göstergeleri en kötü birkaç ülkeden biri olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Özdemir, şunları kaydetti: “Resmi kayıtlarda sürücü ve yaya kusurlarından sonra yer alan araç kusurları içinde en başta gelen nedeni, lastik patlamaları oluşturuyor. Şehirlerarası yollarda lastik patlamaları nedeniyle meydana gelen kazaların oranı yüzde 57.12 olurken, şehir içinde bu oran yüzde, 16.32’ye düşüyor. Toplam kaza istatistikleri içinde birinci sırada olan lastik patlamasını, yüzde 19.9 ile kusurlu fren, yüzde 11.67 ile de kusurlu tekerlek izliyor. Geri kalan birkaç neden arasında kusurlu cam sileceği ise yüzde 0.21 ile kazalara neden olan araç kusurları içinde son sırada yer alıyor.”
Ahmet Özdemir, bu rakamların, Türkiye’deki özellikle yaşlı araçların teknik olarak eksikliklerle dolu olduğunu, lastik kontrolleri ve fren bakımlarının yeterince yapılmadığını gösterdiğini söyledi.
Araç kusurlarının önüne tam olarak geçilebilmesi için araçlarda kalite standardının yükseltilmesinin şart olduğunu vurgulayan Özdemir, güvenlik sistemi bulunmayan araçlara bu sistemlerin eklenebilmesi için yönetmelik ve kanunlarda özendirici düzenlemeler yapılması, güvenliği düşük araçların ise trafikten men edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

renault yardım sitesinden alıntıdır.
 

DobloM

Fenomen Üye
Kayıt
7 Mart 2010
Mesaj
1.774
Adı
Hilmi
Kan Grubu
B RH +
Şehir
Muğla
Meslek
Elektronik Müh.
Modeli
Araç Yılı
2008
Renk
Füme
Emeğine sağlık Abi. :)
 

ayintap

Aktif Üye
Kayıt
7 Aralık 2009
Mesaj
80
eline ,emeğine sağlık güzel bir çalışma olmuş

hele birde ön lastik gümlerse allah göstermesin
 

umut95

Azimli Üye
Kayıt
25 Şubat 2011
Mesaj
26
iyi bi noktaya değinmişsin abi ellerine sağlık bilgiler için teşekkürler :D
 

cAn 3436

Onursal Danışman Yönetici
Yetkili Kişi
Onursal Danışman Yönetici
Başka Araç
Kayıt
13 Mayıs 2010
Mesaj
6.426
Adı
Can TANRIVERDİLER
Kan Grubu
A RH -
Şehir
İstanbul
Meslek
Uçak Teknisyeni
Aracınız
Başka Araç
Modeli
Active
Motor
1.3 Multijet
Araç Yılı
2007
Renk
Crono Gri
paylaşım için teşekkürler...