kilometre göstergesi

kursatakc

Daimi Üye
arkadaşlar ve değerli abilerim ben biraz önce arabamla giderken kiliometre göstergesi yanıp sönüyordu kontaği kapatıp daha sonra açtığımda kilometre göstergesi normale döndü acaba km göstergesinin yaıp sönmesi neden arabaya bier şeymi oldu

cevaplarınınz için şimdiden teşekkürler 🙂

ahanda ilginç bir durum.sigortalarda bir sorun olmasın.belki tam oturmamıştır yerine.

geçici bi akü zayıf hatası almış olabilir servise uğrayıp diagnoza bsalat geçici arıza varsa silerler

aynısı bende de oldu arabayı ilk aldığımız zamanlarda daha 200 kmde falandı km göstergesi yanıp sönüyodu öyle biraz gittim düzelmedi sonra kontağı kapatıp açtım düzeldi sonrada bi daha olmadı.kitapçığına baktım bişey bulamadım servise sormakta hiç aklıma gelmedi

internette araştırırken punto forumunda buldum doblolarda da var bu sorun diye yazmışlar.bi arkadaş açıklama yapmış sanırım km göstergesinin yanıp sönmesinin açıklaması bu

"Bende de olmuştu, araştırıp öğrendim, açıklayayım. Arabalarımızdaki kablolama miktarını azaltmak için kullanılan bir sistem var, adına CAN BUS deniyor. Sadece iki kablo araba içerisindeki bir çok anahtarı, teybi vs. yi dolaşıyor ve hepsinin ECU ve birbirleri ile haberleşmesini sağlıyor.
Bunların hepsinin bir adresi var, ve bunlara düğüm noktası (node) deniyor.
Arada sırada bazı düğüm noktaları (ki genellikle bunun varsa genellikle bluettoth ve teyp olduğunu söylüyorlar) haberleşmeyi kesiyorlar. Haberleşme kesilince de göstergede kilometre sayacı yanıp sönüyor.
Kontağı kapatıp açınca tüm adresleme ve haberleşmeler sıfırdan başladığı için problem genellikle düzeliyor.
Aynı / benzer haberleşmeler fabrikalarda otomasyon sistemlerinde de kullanılıyor, kablodan tasarruf ettirir, arızanın bulunmasını kolaylaştırır ama bir bileşen bu ağdan düştü mü uğraştırır biraz, genellikle tüm sistemin veya en azından ağdan düşen cihazın enerjisini açıp kapatmadan da düzelmez.
Detaylı açıklama için CAN bus diye arattır."

Benim arabada da aynısı oldu ama geçmiyor, blue&me çalışmıyor km yanıp sönüyor düzeltme için önerisi olan var mı?

Akü kutup başını söküp takanlar olmuş, bende deneyeceğim ancak aracın kitapçığı yok teyp şifresini bilmiyorum, teyp şifreleri aynı ise benimle paylaşabilir misiniz.

Mustafa Abi d3ler teyp şifresi istemiyor zaten alırkende vermiyorlar ben çıkarttım istemedi

sende kutupbaşını çıkart dene düzelir düzelmez ise akün zayıftır değişmesi gerekiyor ihmal etme biyerde belirti vermeden kalabilirsin

Aküyü 2 Ay oldu alalı servisten 350tl tl ye aldım, start stop var birde bi dünya özellik dedim amperi falan sıkıntı çıkar sonra bahane olmasın dedim serviste değiştirdim. Marştan anlıyorum zaten şak diye çalışıyor araba hiç uzatmıyor.

Teyp i söylediğin iyi oldu bende bir deneyeyim kutup başını söküp bakalım inşallah düzelir. Linea cıların site var orada çok yazan olmuş yok beyin değişecek, yok yazılım atılacak diye ama bir sürü para tabi. Teşekkürler Oğuz.

Blue&me ye aşağıdaki siteden dosya indirip update yapılıyormuş ilgilenenler için

http://www.blueandme.net/blueandme/index.aspx/

Mustafa Abi bizim komşuda linea var blue me var onunkide akü değişince saçmalamaya başladı serviste yazılım attırdım düzeldi akü kutup başlarını çıkar eğer düzelmez ise servise git yazılım güncellemesi yaparlar bizdede doblodan önce linea vardı serviste yazılım günclellemesi yaptırmıştım

Bu sabah arabaya bindim marş basmadı, akü bitmiş!

Biraz uğraşınca motoru çalıştırmayı başardım, götürdüm servise bıraktım (Fiat Avcılar Oto) şimdi aradım sordum problemi, servis bana daha önce burada yazdığım blue&me ünitesinin arızalı olduğunu ve akım çektiğini, 2 gündür araba yattığı için aküyü blue&me nin boşaltmış olabileceğini söylediler.

Ünite fiyatı 1200tl imiş, yandık derken adam hatırlattı sizin uzatılmış garantiniz var orada değiştireceğiz dedi içim biraz ferahladı, şu an incelemeleri sürüyormuş tam sonuca varınca bilgilendirilecekler miş.

Blue&me 1 aydır bozuk ve ben bu şekilde aracı kullandım hiç sorun olmadı, bozuk olan ünite 1 aydır akım çekmedi de şimdi mi çekmeye başladı! sizce bu olabilir mi? Yoksa servis olayı tam çözemedi mi?

Bence pek mantıklı cevap vermemişler çalışmayan ünite neden akım çeksin ki bugune kadar bozulan blue me duymadım sadece akü değişiminde ve uzun süre yatmalarda güncellenmesi gerekiyor garantiden yapmaları güzel bi olay geçmiş olsun

Servisi tekrar aradım, aracı bilgisayara bağlamışlar, elektrik kaçağı görünüyormuş, blue&me yi sökünce kaçak kesiliyormuş bu nedenle blue&me beyninde sorun olduğunu düşünüp değiştirme yoluna gitmişler. Parça bu akşam gelip yarın takılacakmış, yarın akşama sorunun çözümü ile ilgili yine yazarım.

garantiden olduğu için değiştirsinler garantiden daha iyi bazı durumlarda garantiden yararlanmak faydalı oluyor inşallah ondandırda sorun çözülür

Geçmiş olsun.

km nin yanıp sönmesi çok önemli bir durum değil kafanıza takmayın ben d3 kullandığım sıralarda aylarca yandı söndü zaten d1 d2 lerde böyle birşey yapmıyor dediğim gibi kafanıza takmayın bir gün işiniz yada yolunuz servise düştüğünde söyleyin hemen bilgisayara bağlayıp düzeltiyorlar herhalde ufak bi yazılım güncellemesi yapıyorlar sonra düzeliyor çok da önemli bi sıkıntı değil

Back