Kampana - Disk

asteo

Azimli Üye
Kayıt
5 Nisan 2012
Mesaj
19
arka lastiklerde kampana yerine disk olsa ne fark eder? yani şöyle soruym kampana ile disk fren arasındaki fark nedir? Teşekkür ederim
 

bakiergul

Onursal Admin
Onursal Danışman Yönetici
Kayıt
28 Kasım 2010
Mesaj
15.331
Yaş
55
Renk
LAL KIRMIZI
disk fren kampanaya göre daha sağlıklıdır.....
 

bakiergul

Onursal Admin
Onursal Danışman Yönetici
Kayıt
28 Kasım 2010
Mesaj
15.331
Yaş
55
Renk
LAL KIRMIZI
MBugra
16-06-2009, 20:39
bu arada disk ile kampananın en bariz farkı frenleme sistemleri. diskte dikey olarak ortada dönen diski iki taraftan balatalar sıkıştır, kampanada ise, dışta dönen silindirik bir kaba iç taraftan balata baskı yapar. ancak yapıları gereği kampana frenler disk frenlerden daha erken "patlar" yani boşalır. çünkü sürtünme ısısı nedeniyle genleşen dış kap bir yerden sonra balatanın ulaşamayacağı noktaya gelir ve frenler tutmaz olur..........
 

bakiergul

Onursal Admin
Onursal Danışman Yönetici
Kayıt
28 Kasım 2010
Mesaj
15.331
Yaş
55
Renk
LAL KIRMIZI
 
MAKSİMUM ÇAP NE DEMEKTİR?
Bir fren kampanasının ömrü balata çapına göre belirlenir. Yukarıdaki tabloda uluslararası emniyette kullanılabilecek çap aralıkları verilmiştir. Örneğin, 420 mm balata çapı olan fren kampanasının maksimum 422.15 mm’ye kadar kullanılması gereklidir. Bu ölçüyü geçen fren kampanası ömrünü tamamlamıştır, kullanılmaya devam edildiği takdirde emniyetli değildir.
 
    •  FREN KAMPANASI VE FREN DİSKİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER
KAMPANA VE DİKLERİ UZUN SÜRE KULLANMAK İÇİN;
Aracınızı istihab haddinden daha fazla yüke maruz bırakmayın.
Aracınızı minimum fren kullanacak şekilde yönetmeye çalışın.
Kampana poyraya bağlanırken parçalar üzerinde deformasyon oluşturacak aşırı güç kullanımından kaçının. (kampananın poyraya balyoz ile vurularak takılması-çıkarılması gibi)
Frenlerin periyodik bakımını mutlaka yaptırın.
Kampana ile balata arasındaki mesafe (fren ayarı) sürekli kontrol ettirilmelidir. Ayrıca bu durum yakıt tüketimini de artırır.
Kampana ve/veya diskler sıcak iken su ile temastan kaçınılmalıdır. Bu durum kampana ve disklerde çatlamalara neden olacaktır.
Kampana ve/veya diskler sıcak iken park frenleri (el freni) çekili konumda bırakılmamalı, soğuması beklenilmelidir. Aksi takdirde kampana veya fren disklerinde ovallik oluşabilir.
 
FREN KAMPANASI NE ZAMAN YENİLENMELİDİR?
Çap ölçüsü maksimum seviyeye gelmiş (bitmiş) kampanalar
Aşırı ısınmaya maruz kalmış kampanalar
İçinde sert benekler oluşan kampanalar
Çatlamış kampanalar
Bijon delikleri deforme olmuş kampanalar
Balata yüzeyinde torna ile düzeltilemeyecek derecede derin çizikler olan kampanalar
Kontrol edildiğinde ovalleşme tespit edilen kampanalar
Tam etkili fren performansı alabilmek için kampana ve diskler çift olarak değiştirilmelidir.
 
    •  FREN KAMPANALARINDA GÖRÜLEN PROBLEMLER
ÇATLAK KAMPANA
Fren kampanalarının çatlamasının birçok nedeni vardır. En önemli sebebi aşırı ısınma ve soğumadan kaynaklanan çatlaklardır. Bunun yanı sıra çok kuvvetli pabuç baskısı ve fren sisteminin bakımsızlığı gibi nedenler de kampanaların çatlamasına yol açar.

ÇİZİLMİŞ KAMPANA
Kampana ile balatanın temas ettiği yüzeyde derin çizikler olarak görülür. Balatalar bitip fren pabucu kampanaya temas etmiş veya balata karışımındaki sert cisimler kampanayı çizmiş olabilir. Ya da toz sacı olmayan kampana ile balata arasına yabancı bir cisim (Taş, metal parçası vs.) girmek suretiyle kampana yüzeyine zarar vermiş olabilir. Eğer çizikler maksimum çapı asmayacak şekilde torna ile düzeltilebiliyorsa kampana torna edilmelidir. Aksi takdirde yenisi ile değiştirmek gerekir.

OVAL KAMPANA
Kampana dairesinin tam yuvarlak olmayıp oval olması durumudur. Bu şekilde kullanılan kampana balatanın bir tarafının daha fazla aşınmasına sebep olur. Kampana bu şekilde kullanıma uygun olmayıp tornada düzeltilmesi gerekir. Ancak kampana çapı maksimum ölçüyü geçiyorsa emniyetli değildir. Yeni kampana ile değiştirilmelidir.

İNCE ISI ÇATLAĞI
Kampananın balata ile temas eden kısmında kılcal çatlaklar olarak görülür. Sebebi kampananın sürekli ısınıp soğumasıdır. Fren verimini etkilemez, normal bir durumdur. Ancak bu kılcal çatlaklar zamanla derinleşebilir. Kampanalar periyodik kontrol edilmeli ve derin çatlaklar oluşmuş ise kampana yenilenmelidir.

YAĞLANMIŞ KAMPANA
Yağlama sistemindeki kaçaktan dolayı kampana ve balatalarda gres ve yağ lekeleri oluşur. Arıza bulunup tamir edilmelidir. Kampana ve balatalar temizlenerek yağdan arındırılmalıdır.

SERT BENEKLİ KAMPANA
Kampananın balata ile temas eden kısmında sert ve yüksek benekler olarak görülür. Bu durum fren esnasındaki ısıdan meydana gelir. Tornada düzeltilerek problem giderilebilir. Fakat tornada alınamıyorsa yeni kampana ile değiştirilmelidir.

PARLAK KAMPANA YÜZEYİ
Fren yüzeyinde parlama oluşan kampanalardır. 80 kum zımpara ile zımparalamak sureti ile düzeltilebilir. Ancak bu durum sürekli tekrarlanıyorsa alternatif bir balata kullanılmalıdır.
 
    •  FRENKA’DAN ÖNEMLİ TAVSİYELER
Yeni bir fren kampanasının poyraya takılmadan önce kampana ile poyranın temas edeceği kısımlarda herhangi bir pas, çapak, çizik gibi balansı etkileyebilecek bir kusur var ise öncelikle bunların temizlenmesi, daha sonra kampananın poyraya takılmasını ve takıldıktan sonra kampana, poyra, jant ve tekerlek bağlı iken çok ince bir toz paso ile balansın alınmasını önemle tavsiye ediyoruz. Bunun sebebi olarak da kampana ile poyra birbirinden bağımsız parçalar olduğu için hiçbir zaman sıfır balansı veremezler. Bunun için parçalar birbirine bağlı iken ince bir toz paso ile sıfırlama yapılması en doğru işlemdir. Bu, kampananın veya poyranın balansı bozuk üretildiği anlamına gelmez ama parçalar birbirinden bağımsız üretildiği için tek parçanın balansının sağlayamaz. Bağlı iken torna ederek kampana ve poyrayı tek bir parça haline dönüştürürcesine bu işlemi yapmış oluyoruz ve bu şekilde takılmasını önemle tavsiye ediyoruz.
Fren kampanaları ve fren disklerinde görülen hataların yarısından fazlası aşırı ısınma ile alakalıdır. Fren kampanası ve fren diski, pik dökümden imal edildiği ve sürekli balata ile sürtünmeye maruz kaldığı için ısınan parçalardır. Bu konuda fren kampanasının ve diskinin ömrünü uzatmak konusunda araç kullanıcılarına bir takım görevler düşmektedir.
Kampana ve diskleri ısıtmamak için;
Aşırı tonajdan kaçının.
Mümkün olduğu kadar retardar freni kullanarak hızınızı düşürmeye çalışın.
Özellikle inişli yollarda küçük vitesle inerek freni minimum seviyede kullanın.
Yine de parçalar ısınmışsa kesinlikle su ile soğutmaya çalışmayın, kendi kendine soğumasını bekleyin.
Parçalar sıcak iken, imdat frenleri çekili halde aracı park etmeyin. Bu fren kampanası veya diskin ovalleşmesine sebebiyet verecektir.
Kampanaları veya diskleri poyraya takarken balyoz veya çekiç kullanılmamalıdır. Parçalar pik döküm olduğu için kırılabilir.

 
    •  DİSK FREN VE KAMPANA FREN ARASINDAKİ FARKLAR
Disk ve kampanalı fren sistemlerinin en önemli farkı, kampanalı fren sisteminin uzun süreli frenleme sonrasında ısınma nedeniyle balataların kampanaya yeterince temas edememesi sonucunda fren performansının azalmasıdır. Zira kampanada ısı oluşumu nedeniyle genleşme olmaktadır. Bu durum frenlemenin azalması anlamına gelmektedir. Kampananın soğutulması ile fren performansı düzelmektedir. Diğer yandan disk frende ise ısınma sonucunda diskte oluşan genleşme fren performansını kampanalı frene göre azalması çok düşük seviyelerde kalmaktadır. Böylece disk frenli bir aracın fren kuvvetlerinde çok az bir performans kaybı gerçekleşmektedir. Ancak kampanalı fren sisteminde kullanıcıların ısınma sonrasında frenleme performansındaki aşırı kayıp şoför tarafından hissedilmekte bu durumda şoförün araç kampanalarını soğutması için bir neden oluşturmaktadır. Disk fren sisteminde ise, aşırı ısı oluşumu performans kaybına neden olmadığı için kullanıcı bu durumu fark edememekte ve diskte ısınma daha da artarak gerçekleşmektedir. Çok yüksek düzeylere ulaşan ısı, diskin çatlamasına, pedlerin camlaşmasına, lastiklerin patlamasına, hava süspansiyonlu sistemlerde hava yastıklarının hasarlanmasına neden olabilmektedir. Pahalı onarımların söz konusu olmaması için disk frenli araçlarında kampanalı araçlarda olduğu gibi belirli bir kullanım sonrası soğutulması gerekir. Ama kesinlikle bu soğutma işlemi sıcak disklere su tutularak yapılmamalıdır. İmdat frenleri çekili konumda olmadan disklerin soğumasına izin verilmelidir. Şayet imdatlar çekili iken bırakılırsa bu kez de disklerde ovalleşmeler görülecektir.

Yanlış kullanım sonucu frenlerin aşırı ısıtılması nedeniyle frenlerin yetersiz tutması veya tutmaması nedir? Tekerlek freni dediğimiz ve fren kuvvetini veren kampana/balata veya disk/balata ikilisi arasındaki sürtünme kat sayısı sıcaklıkla birlikte (yarış araçları hariç) azalmaktadır, buna sıcaklık “fading”i denir.

Ana fren sistemi dediğimiz ayak freni, bir aracı belli bir durma mesafesinde ve ortalama fren ivmesiyle durdurmak üzere tasarlanmıştır. Ana fren sisteminin özellikle ticari taşıtları yokuş aşağı yavaşlatmak için kullanılması aracın ağırlığına bağlı olarak frenlerinin aşırı ısınmasına neden olmaktadır. Bu durumda frenler soğuk duruma göre çok zayıflayabilmektedir. Kampana/balata ilişkisindeki bu fren kuvveti azalması (örnek bir taşıt balatası için 40 km/h hızda) 100 C sıcaklıktan 400 C sıcaklığa çıkarıldığında %60 civarındayken, disk/balata ikilisinde %10 civarında olmaktadır. Yukarıdaki değerlendirmelerden disk frenler için “ne kadar ısıtılırsa ısıtılsın sorun yok” diye bir sonuç çıkarılmamalıdır. Kampana/balata ikilisi 400 C üzerinde çıkmazken disk/balata ikilisi çıkabilmekte fakat daha da yukarılara çıkıldığında balatalar yanmakta ve disk yüzeyleri bozulmaktadır. Doğrusu yavaşlamak için ayak freni yerine küçük araçlarda da yavaşlatıcı (retarder) kullanılmasıdır. Bu şekilde tekerlek frenleri soğuk kalacak ve acil bir fren gereksiniminde istenilen etkinlikte fren kuvveti alınacaktır.......
 

doblo vip premio

Onursal Yönetici
Kayıt
16 Ekim 2009
Mesaj
11.568
Yaş
33
Adı
OĞUZ
Kan Grubu
A RH +
Şehir
İstanbul
Modeli
Araç Yılı
2015
Renk
BRONZ KAHVE
bilgiler için teşekkrler
 

bakiergul

Onursal Admin
Onursal Danışman Yönetici
Kayıt
28 Kasım 2010
Mesaj
15.331
Yaş
55
Renk
LAL KIRMIZI
eyvallah oğuz....
 

asteo

Azimli Üye
Kayıt
5 Nisan 2012
Mesaj
19
bilgiler için teşekkürler. peki neden birçok arabada sadece önlerde disk fren var maliyetinden dolayı mı
 

mus55

SAMSUN YÖNETİCİSİ
Yetkili Kişi
İl Yöneticisi
Doblo
Kayıt
2 Şubat 2011
Mesaj
2.498
Yaş
54
Adı
MUSTAFA
Kan Grubu
0 +
Şehir
Samsun
Meslek
Mobilya
Aracınız
Doblo
Modeli
Premio Plus
Motor
1.6 Multijet
Araç Yılı
2015
Renk
Koyu gri
bilgiler için teşekkürler
 

bakiergul

Onursal Admin
Onursal Danışman Yönetici
Kayıt
28 Kasım 2010
Mesaj
15.331
Yaş
55
Renk
LAL KIRMIZI
eyvallah musti...
 

bakiergul

Onursal Admin
Onursal Danışman Yönetici
Kayıt
28 Kasım 2010
Mesaj
15.331
Yaş
55
Renk
LAL KIRMIZI
eyvallah muhammet....