Frenleri büyütsek de , kısa dursak.

anka2556

Onursal Üye
Adı
Uğur
Kan Grubu
0 +
Meslek
Lojistik uzmanı
Modeli
Araç Yılı
2011
Renk
Çöl Gri
2011 d3 doblo 1.6 aracım var.
önler 284 mm disk, ama 2.0 da kullanılan 305 lik yapmak istiyorum; fren mesafesini kısaltmak için.
Ne kadar sağlıklı olur, ne kadar tutar, arka kampanaları da ayarlşatmak gerekir mi?

Lastik işini halledince ya da öncesinde bu işi yapmak istiyorum.

iyide doblonun frenleri zaten çok güvenli bence durma mesfeside kısa

ama o işi bence servise falan danışın

doblo vip premio tarafından yazılan metin:

Geçen yapılan bi test de ,100 km/s hızda, opel astra 38.6 metrede duruken, doblo 43.6 metrede durmuş.

geremy tarafından yazılan metin:
frenlerde oynama işi biraz profesyonellik ister.

Doblo 2.0 ın asıl sistemini istiyorum, modifiye brembo disk takmıyacağım.

Ne kadar olur, neler değişir bilen var mı?

2.0 ların diski istediğiniz ebatlarda sanırım.sadece disk değişimi ile kurtarırmı bilmiyorum.servise danışmak lazım olur abi derlerse sanayide frenciler yapabilir sanırım.

anka2556 tarafından yazılan metin:
doblo vip premio tarafından yazılan metin:

Geçen yapılan bi test de ,100 km/s hızda, opel astra 38.6 metrede duruken, doblo 43.6 metrede durmuş.

takip ettiğim dergide 39,6 metre deniliyor ki bence gayet başarılı

demekki arkadaşımız daha kısa metrede durmak istiyor.

Amacım önümdeki otomobil aniden durursa ona çarpmandan durabilmek.
Malum yoğun trafikda açık ara gidemiyorsunuz hemen önünüze giriveriyorlar.

Hal böyle olunca tampon tampona gitmek gerekiyor kimi zaman.

Önümde 38.6 metrede durabilen bi araç varsa,benim o frene basmadan 5 metre önce basmam gerekiyor.

Önce Lastik değişecek sonrada fren sistemi bana kalırsa

bu konuyla ilgili daha önce çok yazıldı çizildi...bu diskleri değiştirmeyle fren mesafesinde etkili bir kısalma sağlayamazsınız.asıl fren mesafesine 1. derecede etkiyi lastik yapar.çünkü aracın yerle temasını ve yere tutunmasını sağlayan lastiklerdir.

eğer aracın standart hız sınırlarını ve yük kapasiteleri ile oynayacaksanız o zaman büyük disk ve uygun balata kaliper sistemlerini size önerebiliriz...çünkü aracın hız ve yük sınırlarını zorlarsanız.o zaman fren kızdırma sorunu ortaya çıkacaktır!

sizin fren disklerini büyütmenizin çok anlamı olmaz...2.0 power motorlu araçların son hızları,taşıma kapsiteleri ve toplam ağırlıkları daha fazla olduğu için aracı durduracak fren torkunun daha büyük olması gerekir.aksi taktirde fren sert olduğu gibi balata ve diskler çabuk kızar,balatalar çabuk biter,diskler sık sık eğilir.bu fren torkunu arttırmak için daha büyük çaplı diskler kullanılır ama iş disklerin değiştirilmesi ile bitmez!

diskleri değiştirdiğiniz taktirde kaliper ve balataları yeni diske uygun kaliper ve balatalarla değiştirmeniz gerekir.eski balata ve kaliperler yeni diske uymaz,uysa bile konumlandırılmalarından dolayı eski diskin etki noktasından diske baskı yapacağı için disk yarıçapı büyüdüğü halde etki yarıçapı ve moment kolu değişmez ve yeni diskin frenlemeye herhangi bir etkisi olmaz!

kaliperlerin ve balataların değiştirilmesi,hatta konumlarının bile değiştirilmesi gerekebilir.ama yinede frene uygulamanız gereken kuvvet azalır,ama yinede fren mesafesinde etkili bir değişiklik olmaz!

çünkü fren mesafesini belirleyen asıl etken lastikle yer arasındaki sürtünme katsayısıdır.bu katsayı artmadıktan sonra fren mesafesinde etkili bir değişiklik beklemek çok olası değildir.

fren mesafesini kısaltmanın en kolay yolu lastik seçimidir.daha yumuşak lastikler daha iyi sürtünme sağlayacak ve daha kısa bir fren mesafesi sunacaktır.

ancak buna karşılık aracın hareket direncini arttıracağından dolayı yakıt sarfiyatını da arttıracaktır.ayrıca yumuşak hamurlu lastikler çabuk aşınarak maliyetleri arttıracaktır.

bizim araçlarda büyük disk sadece ani panik frende,fren kuvvetini arttırdığı için (düşük pedal basıncıyla yüksek balata-sik sıkıştırması) biraz işe yarayabilir...onunda görevini zaten emergency break asistance system (acil fren destek sistemi BAS/EBD ) yapıyor.

kısacası ben inceledim gördüm...dobloyu yapan gereğini yapmış.ek bişeye ihtiyaç yok!

...ve bir çin atasözü derki;

çalışyorsa gurdalama!

Önümde 38.6 metrede durabilen bi araç varsa,benim o frene basmadan 5 metre önce basmam gerekiyor.

birincisi şehir içide olsa takip mesafesi bırakmak ve dikkatli olmak gerekiyor
bence boşa masraf olarak gözüküyor(lastik değişimi harici)

birincisi şehir içide olsa takip mesafesi bırakmak ve dikkatli olmak gerekiyor
bence boşa masraf olarak gözüküyor(lastik değişimi harici)

Servise sordum, önce takılamaz dedi.
Kaliperleri de değişelim dedim o zaman.
Şimdiye kadar hiç uygulamadık, gelin, servis sorumlusu ile görüşün dedi.😡

servisin bilgisi yok gibi hiç elletme bence.

Sanayideki ustalara kobay olarak gidemem,*no*
Yaparız ederiz derler, eskisini mumla ararım bi de garantiden olurum.
Tüm servisleri arayacağız herhalde.

Yada müşteri hizmetlerinden yardım alacağız*rofl*

Servis sorumlusuna sordum, 305 lik diskleri takabilir miyiz diye?
Yetkili servis olarak böyle bi değişikliğe gidemiyeceklerini, ben dışarda yaptırısam da garantiyi bozacağımı söyledi.
Şu an yapılabilecek tek şeyin lastik değişimi olabileceği görülüyor.🙁

Şu an yapılacak tek şey aracın sınırlarını bilerek kullanmak.Zira servis böyle bir şeyi bilmiyorsa, çok fazla bızıklamamak lazım.Ama dediğinize katılıyorum..Sonuçta 2.0 mjet 'e adam bunu takmışsa daha erken durabilmesi için takmış.Sonuçta 2.0 mjet ile 1.3 mjet cargo maxi'nin taşıma kapasitelerinde farklılık yok diye biliyorum..2.0 mjet'i alan vatandaş onu binek olarak kullanıyor.Cargo versiyonu yok galiba..Eee ben 1 ton yük taşıyacağım isterse 1.3 motor olsun, bir şekilde araba hızlanıyor.Önemli olan durabilmek..Motor gücü yükseldiği için koymuşlar belki ama diğer versiyonlarada konabilmesi lazım gelir..Servis kafa yorsa konabilir diye düşünüyorum..Ha tabi fren hidrolik basınç hesapları değişir mi onu bilemeyeceğim..

Orjinal parça kullandıktan sonra sorun olmaması lazım.
Servisin işten kaçması bence.

mygokhan tarafından yazılan metin:
Şu an yapılacak tek şey aracın sınırlarını bilerek kullanmak.Zira servis böyle bir şeyi bilmiyorsa, çok fazla bızıklamamak lazım.Ama dediğinize katılıyorum..Sonuçta 2.0 mjet 'e adam bunu takmışsa daha erken durabilmesi için takmış.Sonuçta 2.0 mjet ile 1.3 mjet cargo maxi'nin taşıma kapasitelerinde farklılık yok diye biliyorum..2.0 mjet'i alan vatandaş onu binek olarak kullanıyor.Cargo versiyonu yok galiba..Eee ben 1 ton yük taşıyacağım isterse 1.3 motor olsun, bir şekilde araba hızlanıyor.Önemli olan durabilmek..Motor gücü yükseldiği için koymuşlar belki ama diğer versiyonlarada konabilmesi lazım gelir..Servis kafa yorsa konabilir diye düşünüyorum..Ha tabi fren hidrolik basınç hesapları değişir mi onu bilemeyeceğim..

evet 1.6 ve 2.0 motorların taşıma kapasitesi aynı ancak araç ağılıkları ve romork çeki ağırlıkları farklı...

2.0 motorlu araçalr 1.6 motorlu araçlarda 50 kg daha ağır.ayrıca 2.0 motor araçlar 200 kg daha ağır romorkları çekebilme kapasitesine sahip!tabi dediğiniz gibi otomobil sınıfında değerlendirmekte mümkün...her ne kadar ruhsatta kamyonet yazsada.

Back