Aracınızın yüzde 35 daha az yakıt tüketmesi için..

geremy

Onursal Kurucu
Kayıt
10 Kasım 2009
Mesaj
4.905
Aracınızın yakıt tüketimi ise aracınızdaki pek çok unsur ile doğru orantılıdır.

Yıldız Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün hazırladığı ‘Aracınızın yüzde 35 daha az yakıt tüketmesini ister misiniz?’ çalışması sizin için kaynak olabilir. Bu çalışma ile verilen uyarıları kısaca açıklayalım. Klima çalıştığında 100 km’de benzin tüketimi 1-2 litre artar, araç güneşte kaldığı zaman aracı çalıştırmadan önce camları açarak aşırı ısınmış havayı dışarı atın, Trafiğin yoğun olduğu yerlerde hava klimanın devridaim sistemini çalıştırın, klima çalışırken camları kapalı tutun.

Yaz aylarında akşam-gece-sabah saatlerinde benzin satın alın. Böylece daha yoğun/daha ağır benzin almış olursunuz. Motorunuzu durdurmadan deponuzu benzinle doldurmayın. Depoyu ağzına kadar yakıtla doldurmayın. LPG veya doğalgaz temiz yakıttır.

Lastiklerin hava basınçları yeterli olmalı. Lastik hava basıncı düşük araçlarda yüzde 10’a yakın fazla yakıt tüketimi oluşur. Radial lastikler yakıt tüketimini azaltır. Lastiklerin hava basıncını aracınız soğuk iken kontrol edin.

Aracınızı 30 saniyeden fazla rölantide çalıştırmayın. Gitmeye hazır değilseniz aracınızı çalıştırmayın. Kışın hareket etmeden önce motorun ısınması için 1-2 dakika rölanti yeterlidir. Dururken ısıtmak yerine ölçülü kullanarak yolda ısıtın. Bir araç bir saat rölantide çalışırsa 1 litre ekstra benzin tüketir. İstanbul’da yola çıkan 1 milyon araç günde 0,5 saat rölantide çalışsa günde 500 bin litre ekstra yakıt tüketir. Şehiriçi bölgelerde ekonomik ve ideal taşıt hızı 45-75 km/saattir.

Gaz pedalını devamlı nazikçe kullanıp ani kalkışlardan ve duruşlardan kaçının. Olması gereken vitesten düşük viteslerde aracı kullanarak yüzde 45’e varan daha fazla yakıt tüketimine sebep olursunuz. Aracı ani olarak çalıştırıp hızlandırmak normal seyir esnasındaki değerden yüzde 60 daha fazla yakıt tüketimine sebep olur. Aracınızı düz ve sarsıntısız sürün. Düz ve sarsıntısız sürme ekonomik yakıt tüketimine sebep olur. Normal seyir esnasında aracınızın camlarını kapalı tutun.

Açık camlar,100 km/saat hızda yüzde 4 ekstra yakıt sarfiyatına yol açar. Aracınızı 90 km/saat yerine 110 km/saat hızla sürdüğünüzde yüzde 20 daha fazla benzin tüketirsiniz. Aracınızı 20 km/saat ve daha düşük hızla sürdüğünüzde yüzde 50 daha fazla benzin tüketirsiniz. Motorunuzu durdurmadan önce vitesi boşa alınız. Aksi durumda atık yakıt atılmasına sebep olursunuz. Alınan otomobilin yaşı ve 100 km’de tükettiği yakıt önemli bir bilgidir.

Kirli hava filtresi yüzde 10 daha fazla yakıt tüketimine sebep olur. Karbüratörlü araçlar enjeksiyonlulara göre yüzde 10 daha fazla yakıt tüketiyor. Kısa mesafeler için aracı sık sık kullanmak yakıt tüketimini artırır. Eski ve kirli yağ filtreleri motor verimliliğini düşürür. Yolculuk esnasında aracınızı fazla yükle yüklemeyiniz. İstiap haddinin üzerindeki her 45 kg. ek yük, yüzde 7 ekstra yakıt tüketimine neden olur.

Aracınızın egzozundan beyaz duman çıkıyor ve bu en fazla 5 saniye sürüyorsa motor iyidir. Bu uzun süre devam ediyorsa (10 sn.den fazla) motorda bir problem var demektir. Araçta bir-iki ayda bir motor yağının siyah/kahverengi, antifirizin sarı/yeşil, şanzıman yağının pembe/kırmızı, fren sıvısı ve benzinin açık renkte olup olmadığını kontrol edin. Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün hazırladığı ‘Aracınızın yüzde 35 daha az yakıt tüketmesini ister misiniz?’ çalışmasından derlenmiştir..
 

DobloM

Fenomen Üye
Kayıt
7 Mart 2010
Mesaj
1.774
Adı
Hilmi
Kan Grubu
B RH +
Şehir
Muğla
Meslek
Elektronik Müh.
Modeli
Araç Yılı
2008
Renk
Füme
Genelleme yapılmış hep, detay olarak çok farkedebilir diye düşünüyorum.
 

cAn 3436

Onursal Danışman Yönetici
Yetkili Kişi
Onursal Danışman Yönetici
Başka Araç
Kayıt
13 Mayıs 2010
Mesaj
6.426
Adı
Can TANRIVERDİLER
Kan Grubu
A RH -
Şehir
İstanbul
Meslek
Uçak Teknisyeni
Aracınız
Başka Araç
Modeli
Active
Motor
1.3 Multijet
Araç Yılı
2007
Renk
Crono Gri
bilgiler ,için teşekkürler :)
 

bakiergul

Onursal Admin
Onursal Danışman Yönetici
Kayıt
28 Kasım 2010
Mesaj
15.331
Yaş
54
Renk
LAL KIRMIZI
eyvallah mustafam...ellerine sağlık
 

mus55

SAMSUN YÖNETİCİSİ
Yetkili Kişi
İl Yöneticisi
Doblo
Kayıt
2 Şubat 2011
Mesaj
2.498
Yaş
54
Adı
MUSTAFA
Kan Grubu
0 +
Şehir
Samsun
Meslek
Mobilya
Aracınız
Doblo
Modeli
Premio Plus
Motor
1.6 Multijet
Araç Yılı
2015
Renk
Koyu gri
bilgiler için teşekkürler.
 

MEHMET78

KARABÜK YÖNETİCİSİ
Yetkili Kişi
İl Yöneticisi
Başka Araç
Kayıt
14 Aralık 2011
Mesaj
10.859
Adı
MEHMET
Kan Grubu
B RH +
Şehir
Karabük
Aracınız
Başka Araç
Motor
1.3 Multijet
Araç Yılı
2016
Renk
BEYAZ
teşekkürler.
 

geremy

Onursal Kurucu
Kayıt
10 Kasım 2009
Mesaj
4.905
konu açılalı epey olmuş.
benzin aldı başını gitti.
az yaksın diye ne yapacağımızı şasırdık.
 

Serhat2347

Daimi Üye
Doblo
Kayıt
18 Eylül 2012
Mesaj
144
Yaş
30
Adı
Serhat
Kan Grubu
B RH -
Şehir
Antalya
Meslek
Depo şefi
Aracınız
Doblo
Modeli
Jtd
Motor
1.9 Jtd
Araç Yılı
2005
Renk
Kırmızı

slhle_d

Daimi Üye
Kayıt
20 Ağustos 2012
Mesaj
204
Güzel çalışma ama bizim yol ve trtafik şartlarında ''Teori'' olarak kalır.