araç geç çalışma sorunu

sizin aracınız zincirli sistem eğer zincir değişti ise ve sente ayarını tam yapmadılar ise geç çalışma yapar hatta motorun komple dengesini bozar ayrıca aracınız kaç kmde zincir ses yapıyorsa değiştirin eğer koparsa büyük bela açar
 
araç geç çalışma sorunu triger kayışlarından yapar mı? zincirden ses geliyor

celal senin bu arabanın km si kaç?km yi söyle ben sana ona göre yardımcı olacam.
 
kasa tipide 2010 d1 olmaz.düzeltirseniz daha iyi olur.
 
2011 D3 Kasa 1.6 aracımla sabah motor soğukken aracı kızdırıyorum ışık sönüyo marş bakıyorum araç çalışmıyo 5 6 saniye sonra çalışıyo bazen bu süre uzuyo kesiyorum tekrar marş basıyorum bu sefer 3 4 saniyede çalışıyo kış aylarında genellik bu sorun yaşıyorum akü yeni değişti ısıtma bujilerinin biri arızalıydı değiştirdim. Aracı 1 2 saat kullandıktan sonra böyle bi sorun kalmıyo fakat uzun süre kullanılmadığında soğukta bu sorunu yaşıyorum be bazen beyaz bezende siyah duman şeklinde egzozdan duman çıkıyor çalıştıktan sonra sizce bu durum neden olabilir. Şimdiden teşekkürler
 
Dizel araçlar, soğuk hava şartlarında benzinli akranlarına göre zor çalışırlar çünkü ateşleme değil patlama ile çalışır ve bu patlama sıkıştırma ile gerçekleştirilir, araçta ateşleme bujisi yoktur.

Kızdırma bujileri yanma odasına ön ısıtma yaparak soğuk marşı kolaylaştırmaya çalışır fakat yine de, dizel bir araç çok soğuk havalarda güçlükle marş basabilir, bu hava soğukluğuna göre değişkendir.

Bunun haricinde mazot pompası artık kaçırmaya başlarsa araç geç marş alır fakat bu, motor sıcakken de devam eden bir sorun olarak gösterir kendini.Marş motoru, marş motoru kömürleri, akü ve ısıtma bujileri de dizeller için soğuk havalarda önemlidir.Kalitesiz, veya bozuk ısıtma bujisi ilk çalıştırmayı sıkıntıya sokabilir, bazen patlamasa bile kurumla kaplandığı için ısıtma bujileri gerekli ısıtmayı yapamayabilir.

Çok soğuk havalarda, 3-4 kere kontağı açıp kapatmak iyidir, ısıtma lambası söndükten hemen sonra yapılmalıdır ama.Marş basarken veya üst üste kontak açıp kapatırken ışık söndükten sonra beklerseniz, içerisi hemen soğuyacaktır.

Fakat başta da dediğim gibi, dizel araçlar benzinli akranlarına göre, çok soğuk havalarda ve özellikle bir süredir marş basılmadıysa, daha zor çalışır.
 
Kontağı açtıktan 5 sn sonra marş basmayı denedinmi
 
Be@Sinan Akbaşbende aracımı 2-3 haftada rolantideyken dört bin devirde 3-5 dakika çalıştırıyorum.beyaz duman atıyor Bir kaç dakika sonra
akabinde beş bin devirde çalıştırmada siyah duman atıyor bir sure ve siyah dumanda gidiyor.
Bu şekilde yanmamış yakıt ve kurum varsa temizleniyor .doblo ustasının bana önerdiği bir şey ve deniyorum inşallah akabinde bir sorun çıkmasın.bilgisi olan arkadaşlar bilgilendirme yaparsa sevinirim.
 
Turbo beslemeli motorlar yüksek devri sevmez. Hele ki boşta gaz vermek. Arada bir 3 yada 4 vites sabit 3000 devir civarı 20-25 km yol katedin. Kurum sıkıntınız kalmayacaktır.
@ufukeser
 
Bir futbol topuna vurmaya çalışırken, topu o şiddetle ıskalarsanız eklemlerinizde keskin bir acı hissedebilirsiniz, yeterince orantısız bir kuvvetle mevcut uzuv, yerinden(eklemden) bile çıkabilir.

İşte yüke binmemiş bir motorda da benzeri bir olay gerçekleşebilir, boşta gaza basarsanız merkezkaç kuvveti ile piston kolu kırılabilir ve aracınız kol çıkartır.Ayrıca önden hava almadığı için araç aniden ısınabilir ve bunu kadranda göremeyebilirsiniz.Böyle yapılan bir kurum temizleme de esasında kurum temizlemez çünkü asıl ısınması gereken yerlerden katalizör, egzoz borusu, egzoz manifoldu ve egr valfi anlık gazla ısınmaz.Çevre yolunda 3500 devirde veya mümkünse 10 dakika dip gazda gitmek gerekir.

Ayrıca soğuk motorda bu devirleri çeviriyorsanız segmanlar, ileride pistonlar ve valfler erkenden pes edecektir.500-600 bin kilometre yapma potansiyeli olan motoru 180 binde bitirirsiniz bu şekilde.
 
@Zorbey777
Çok teşekkür ederim.aslında banada mantıklı gelmedi ama usta dedi diye bir kaç denedim.
İşin garibi araç rolantide 4000 devirde beyaz duman,5000devirde siyah duman atıyor olması cezbedici oldu.şayet denerseniz gözlemlersiniz 4000devir.beyaz duman.5000devir.siyah duman atımını.ve akabinde kesiyor ne beyaz nede siyah duman kalmıyor.
 
Bu araçlar dizel, ateşleme ile değil sıkıştırma ile çalışırlar, dizellerde ateşleme bujisi yoktur.

Yanma odası sıcaklığı düşük olduğu vakit, eğer araçta Dpf yok ise duman atması, ısınana kadar normaldir.(çok aşırı olmamakla birlikte)
Çünkü içerideki patlama, pistonun yakıt ve hava karışımını sıkıştırmasıyla gerçekleşir ve içerisi soğuk olduğu zaman, motorin tam olarak patlamaz ve dumana sebep olur.Hatta çok soğuk havalarda çalışmanın kolaylaşmasını sağlamak için dizel motorlar ısıtma bujisi kullanır.

Sizin motora verdiğiniz yüksek devirler, içeriyi aniden ısıtarak yanma verimini arttırabilir ve dumanı kesebilir fakat henüz ısınmamış motor yağı, motoru yeteri kadar koruyamaz, hele ki o devirlerde.Aracınızın motor içi parçaları hızlı bir şekilde aşınır, bu şekilde turboyu bile patlatabilirsiniz çünkü motor yağı ile yağlanır o da.Metallerin genleşme payından falan bahsetmiyorum bile.Ayrıca egzozdan gelen beyaz duman da hava soğuk ise, egzozun ısınıp soğuduğu sırada içinde biriktirdiği nemdir, ısıyla beraber buharlaşınca o beyaz dumana sebep olur.

Aracınız ısındığında da beyaz ve siyah duman, normalden yoğun şekilde aracınızda var olmaya devam ediyorsa pompa-enjektör ve turbo değerlerine baktırırsınız, onun harici başınıza gelenler klasik bir dizelin karakteristik özelliğidir.Size tavsiyem önce o ustayla ilişkinizi sonlandırmak, sonrasında da aracınız operasyonel sıcaklığa gelene kadar 2000 deviri geçmemek olacaktır.
 
@Zorbey777
Çok teşekkür ederim.kesinlikle dikkate alacam bu değeli aydınlatmanızı..araç 2012 ama dpf.pc.bağlanınca pasif görünmekte ve usta dpf iptal edilmiş dedi bir sure önce beyaz duman atıyor du ilk çalışmada bunuda dpg.bağlıyorlardı ama partikül yok enjektör vs.sorun yok ve ondan dolayı usatanın önerisi olmuştu .ve bir daha kesinlikle dememem.çok teşekkür ederim.
 
@ufukeser
Euro 4 motorlarda pdf yok zaten 2012 sonlarina dogru eueo 5 motorlarla birlikte pdf cikti
 
Söylediğim gibi egzoz borusundaki nemdir büyük ihtimalle.Enjektörlerden şüpheleniyorsanız biraz uzun bir rampa bulun ve aracı bir arkadaşınıza verin.

Rampayı 3000 devir civarlarında gaza basmadan inmesini söyleyin.Düzlüğe geldiğinde vites büyütüp gaza basmasını söyleyin, görmek için siz de aracın arkasından takip edin.Tüm bu işlem sırasında beyaz duman yoksa enjektörler kaçırmıyordur, veya dediğim gibi bir dizel servisinde de değerlere baktırabilirsiniz.

Dpf mekanik olarak da iptal mi yoksa aracın üstünde mi?
Mekanik olarak iptal olup beyinden silinmezse araç dpfyi temizlemek için içerisine bir miktar motorin basar, içeride dpf olmadığında bu beyaz dumana sebep olur.Tam tersi durumda beyaz duman olmaz ama.
 
bilgilendirmeniz için teşekkür ederiz
 
@Zorbey777
Araç 2012 7.ay trafik çıkışlı E4 mylife.2.el aldım.Dpf.varmı acaba bunlarda.
Enjektörler sıfır gibi dedi usta hava akış metre değeri düşük demişti bana temizletim Mani fol egr boğaz kelebeği ilaçla temizlendi araç kendine geldi ama bazen rolantide motor sarsıntılı çalışıyor.debimetre yaparmı bunu.temizletim ama tekrar değer ölçme fırsatım olmadı.bazende arada bir olan şey araç geç marş almakta ,bazende 2.-3.seferde marş almakta .nedeni ne olabilir acaba.teşekkürler.
 
@UğurBalci
Euro4 2012 7.ay çıkışlı araç servise danıştım var dedi 2.yarıda çıkan araçlarda.kesin emin olmak için pc.bağlatım pasif görünüyor bende anlamadım gitti.egzozcu pc. Bağladı dpf.tıkanmış temizlik yapmak lazım dedi🙂
Dpf yoksa katalizörü temizlik yapmak iyimi ne durumda yapmak lazım.
Birde dpf.var sayarak elf.partiküllü yağ kulandım ustalar birşey olmaz dediler bir yıl oldu 9500 km.yapmışım 20bin km.normalinde değişiyor 1.6 motor.bir yıl geçti diye yağı vb.değişmem gerek mi.ayrıca partikül yağ kullanmamın bir sakıncası varmı.dpg.yok sayarsak.ki bu durumda deyiminize göre yok.teşekkürler.
 
Motor yağı kilometre bazında ömrünü doldurmasa bile senelik ömrü vardır, hatta tavsiye edilen yaz ve kış farklı viskozitede yağ kullanmaktır esasında.

Yağın akışkanlığı, içerisindeki deterjanlar 6 aydan sonra bozulmaya başlar.Isıtma bujileri için arıza yanmasa bile uzun süredir değişmediğinde uçları kurum bağladığı için geç çalışmaya sebep olabilir, mazot pompası geri kaçırıyor olabilir, mazot filtresi tıkalı olabilir, akışmetre bozuk veya kirli olabilir, enjektörlerde problem olabilir, aracı bilgisayara bağlatıp arıza kayıtlarına bakın, dizel servisinde değerlerinizi ölçtürün.Sonra üzerine tekrar konuşuruz incelemeden bir şey demek yanlış olur.

Bu arada umarım akışmetreniz balata spreyiyle temizlenmemiştir.Yağlı oldukları için akışmetrenin daha hızlı kirlenmesine, hatta bozulmasına yol açabilirler.Esas olan izopropil alkol veya kontak spreyiyle temizlemek, daha sonra güzelce kurutmaktır.Aracınızda dpf mevcutsa dolu olduğu için duman yapıyor olabilir.Marş motorunuza da baktırmanızı tavsiye ederim.
 
Back