Dün orjinal ölçüde Michelin Agilis 51'leri tanesi 305 ten araca taktırdım. Peşin fiyatına 8 taksitten. İlk izlenim aracın rahatladığı. C grubu olmayan 205 55 16 larda kaza durumunda 1. derece kusur olması ve ne zaman nereden ne çıkacağı belli olmayacağından aniden yağmurlu günde düz duvara tırmanmamız gerekebileceğinden. Bunun için de ASR EBD gibi sistemleri vurdurtma ihtiyacı doğabileceğinden Orjinal ölçüden şaşmayayım dedim. ASR ve EBD sistemleri sensörlü oyuncaklar olduğundan milimetrik farklarda dahi sapkın tepkiler verme ihtimalleri olabilir.
Sitede 205 lik lastiklerin olumlu yorumları çokça, Adana da gitmediğim lastikçi kalmadı,sadece 2 tanesi 205 lik lastik dedi. Lastikteki bir hatada ürünün garanti dışında kaldığını demiyorlar ama, expertiz olayının çözümü yok. Sorunca şıp diye kalıyorlar. Sigorta mevzuunu zaten başta söylemiştim.
İnternetteki lastik denkleştirme zamazingolarınada kanmayın. O uygulamalarda 195 60 16 lastiklerimizle 215 55 17 lastiklerin tüm özellikleri tüm sayısal denklemleri eşit çıkıyor. Dönüş açısı olayı ile Lastik ve 17 lik jant ağırlığının yürüyen aksamda yaratacağı durumları herkes atlıyor.
Sonuçta peynir ekmek değil ortalamada minimum 4 senede bir nal takıyoruz hayvana 50 yi 100 ü aramanın manası yok. Zaten taksitlerde arada kayboluyor. Eşşeğimizi sağlam kazığa bağlayıp, gerisini Allah'a emanet edelim.
Konu saptı,topralayalım.
Adana da;
Lassa Fiyat 305 TL peşin, 310 5 taksit sadece birmotta 305'e 7 taksite buldum. Michelin 340 TL heryerde 9 taksit kampanyası ve çanta hediyesi var. Benim aldığım bayi stoğu geniş bir bayi 305 ten verdi. Continental 300TL, Pirelli 250TL, Good Year 300TL. Orjinal Chronolarım 4 yıllıktı daha 25000 deydi. ön lastikleri fren yükünü çektiğinden deforme olmuştu. Bu ön fren disklerinin yarattığı yükten kaynaklı michelini denemeye karar verdim. Dağ patikaya giden bir adamda olmadığımdan Lassayla aynı fiyata michelin bulmuşken lastiklerin hepsini değiştim.
Nekadar doğrudur o kısmını belirlemek biraz zor ama Agilis 51 lerin Etiket bilgileri yakıtta C , Islak zeminde A performansında olduğu. Lassalarda bu etiket bilgileri daha verimsiz seviyelerde.
Kuru Zemin içinde bugün yaşadığım bir olayı örnek vereyim.
Adana sıcağında muayenesine 10 gün kalan aracımın bakımlarını yaptırdım bugün, dönüşte otoyolda şerit değiştirip ani fren yaparak sallana sallana gitmeye başlayan bir dingile*romi*, şiddetle geçirecektim az kalsın, yalan yok kısa mesafede frene yüklenmeden abs dahi devreye almadan çok rahat dizginledi ve dengeledi araç kendini. Chrono olsa ön cama tangır tungur pata küte ede ede birkaç hamlede sinek gibi yapışırdık herhalde. 😀
Düşüncelerim ve kısa zamandaki tecrübelerim bunlar.
Herkese kazasız belasız yolculuklar...
Saygılar...🙂