Mevlüt amca,
Benim eski aracım Kia Cerato'ydu. Aracımı 6 yaşında 42 bin km'de iken satmıştım.
Aracın rutin bakım prosedüründe triger kayışının 90bin'de değiştirileceği belirtilmiş.
Neyse ben aracı satarken götürdük yetkili servise ekspertize. Servisteki ustan aracı epey detaylı inceledi. motoruna bi 10dk zaman ayırdı. orasına burasına baktı, gaz verdi, gaz kesi, lifte kaldırdı, herşeyine baktı.
Ben bir yandan rahatım, çünkü aracın bir sıkıntısı olmadığını biliyorum. aracı ilk günden beri ben kullandım ve hiç zorlamadan tertemiz kullandım. Diğer yandan biraz da kurt düştü içime. bu kadar detaylı incelemeyle acaba bişey çıkar mı diye. neticede 6 yaşında araç.
2 sefer rutin bakım dışında hiç tamir yada bakım da görmemişti o güne kadar. neyse usta aracı beğendi, dedi bu nerede duruyordu garajda mı. araç temiz, kullanılmamış, yorulmamış vs. Ama dedi lastiklerin değişmesi gerekir birde triger kayışının.
dedim triger'in 90bin'de değişmesi gerekmiyor mu, araç daha 42bin'de. usta dedi ki 90bin yada 6 yıl. sizin aracın 6 yılı dolmuş. o yüzden 90bin ağır bakımına girmesi gerekir. usta bizi çağırdı motorun yanına. fener tutup triger kayışını gösterdi yakından. hakikaten de üstünde çatlaklar oluşmaya başlamış kayışın. özetle bazı parçaların sadece km anlamında değil yıl anlamında da ömrü doluyor. siz km yapmasanız da yıllar geçtikçe hava, nem, sıcaklık gibi şartlarda o parçanın malzemesi bozulmaya ve ömrünü tamamlamaya başlıyor. misal cam kenarlarındaki macunların yıllar içinde kuruyup çatlaması gibi yada kauçuk malzemelerde yıllar içinde çatlaklar oluşması gibi.
Mevlüt amca bence daha büyük zararlar olmadan sen de o kayışı değiştirsen iyi olur. evet değiştirmesen de belki senelerce daha kullanabilirsin. ama bu saatten sonra bunun hiçbir garantisi olmaz. aracının bakımlarını yaptır, senelerce daha kullan. yada bu halde iyi bir fiyata sat satabiliyorken. öte yandan risk alıp böyle kullanmaya devam edeyim dersen, belli olmaz. Allah muhafaza yarın öbür gün bir kaza olur, size de birşey olabilir yada araca büyük hasar gelip, bugünkü fiyattan da satamayabilirsin. karar senin.