Doblo Sert frenleme

OFLURECEP

Azimli Üye
Doblo
Adı
Recep
Kan Grubu
A RH +
Aracınız
Doblo
Modeli
Premio
Motor
1.3 Multijet
Araç Yılı
2009
Renk
BOLERO KIRMIZI
Merhaba,

Sabah ilk kalkışta, özelliklle yokuş aşağıda ise frene az bassam bile ani frenleme yapıyor, sanki diskle ani kapma yapıyor gibi. Hızlanınca sorun yok. Nomralde frenler sert onu biliyorum ama bu ani fren gibi.

bunu abs den yapar mı

Normal bir durum abs erken devreye girebilir rampanın durumuna göre sensör aşırı rampalarda yağmurlu havalarda daha erken devreye girebiliyor ısındığında balata disk ve hidrolik akışkanlık daha rahat oluyor sorun görmüyorum aracı yeni mi aldınız yeterince tanımıyorsunuz herhalde

Normal bir durum abs erken devreye girebilir rampanın durumuna göre sensör aşırı rampalarda yağmurlu havalarda daha erken devreye girebiliyor ısındığında balata disk ve hidrolik akışkanlık daha rahat oluyor sorun görmüyorum aracı yeni mi aldınız yeterince tanımıyorsunuz herhalde
Evet yeni aldım, tofaş kullanıyordum daha önce.
Normalde bunu sadece köyde yapıyor, hafif rampa aşağı olduğu için ilk kalkışta rampa aşağı gidiyorum. Ama çok sıkıntılı bir durum, az basma olayı yok neredeyse, az biraz fazla bassan anında frenleme yapıyor.
Sağ taraftan bir ses geliyor amortisör takozu gibi geldi bana, onu baktırırken freni de baktırmayı düşünüyorum.
Aracı yakınımdan aldım, o da abs den olduğunu söyledi, hatta kışın soğuğunda daha fazla yapacağını söyledi.

Akrabada 2006 safeline var, boşu sanırım, onda bu durum yok, onlarda abs yok mu?

Frenler yeniyse veya balatalar sert olabilir kapabilir öncesini bilmediğimiz için bir şey diyemem ama alışınca düzelir hepsinde abs mevcut.Fren hidroliğini değiştirin.

dediğin sorun sabahları bizde de oluyor, frene dokununca kapma yapıyor 3 4 basış sonra dengeleniyor, hidrolik değişti balata disk değişti yine de sorun mevcut, sanırım dikkat ettiğime göre arka frenler kapıyor, el freni teli belki hemen bırakmıyor olabilir diye şüpheleniyorum ben ama büyütülecek bir durum değil bizimkisi.

sizinki sürekli böyleyse hafif çakıllı yerde az fren yap bak bakalım hangi fren kapıyor

Kampanalardan yapıyor bu normal. Kampanaları sökülüp balata spreyi ile temizletirin biraz daha iyi oluyor ama gene aynı problem olacaktır. Ben genelde ilk hareketini geri yapıyorum ve hafif frene dokunuyorum. Kapma azalıyor.
Kışın kar da zaten direk belli ediyor

dediğin sorun sabahları bizde de oluyor, frene dokununca kapma yapıyor 3 4 basış sonra dengeleniyor, hidrolik değişti balata disk değişti yine de sorun mevcut, sanırım dikkat ettiğime göre arka frenler kapıyor, el freni teli belki hemen bırakmıyor olabilir diye şüpheleniyorum ben ama büyütülecek bir durum değil bizimkisi.

sizinki sürekli böyleyse hafif çakıllı yerde az fren yap bak bakalım hangi fren kapıyor

Sürekli yapmıyor, sadece ilk kalkışta yapıyor, sonrasında bu sorun olmuyor, örneğin araç akşam sabaha kadar yatınca sabah yapıyor. Ama gün içinde dur kalk, park edip devam etsem de sorun olmuyor, sadece sabah ilk kalkışta bu sorunu yaşıyorum. İşin garip tarafı her zamanda yapmıyor bunu bayır aşağı olunca yapıyor genelde. Bazen düz yerde park ediyorum, sabah ilk hareketi düz veya yokuş yukarı giderek yapıyorum, dik bayır insem de sorun olmuyor.

Ama el freni olayı bana mantıklı geldi, eğer 1 kademe bile tutsa fren ani kapma yapar, ondan kaynaklıda olabilir bu durum. Bunun için kampanalar sökülül elreni mekanizmasında bir tembellik varmı ona bakmak lazım.

Kampanalardan yapıyor bu normal. Kampanaları sökülüp balata spreyi ile temizletirin biraz daha iyi oluyor ama gene aynı problem olacaktır. Ben genelde ilk hareketini geri yapıyorum ve hafif frene dokunuyorum. Kapma azalıyor.
Kışın kar da zaten direk belli ediyor
Akrabamda aynısını dedi, kışın daha çok yapar onu diye. Ama bunun böyle olması bence normal değil. Özellikle buzlu alanda bayır aşağı ilk hareketi yaparsak kaza kaçınılmaz olur. Bana göre bir sorun bu.

Akrabamda aynısını dedi, kışın daha çok yapar onu diye. Ama bunun böyle olması bence normal değil. Özellikle buzlu alanda bayır aşağı ilk hareketi yaparsak kaza kaçınılmaz olur. Bana göre bir sorun bu.
Ben baktım iki kere kapma yaptığı yeri net şekilde inceledim ikisinde de iki arka teker kapma yapmış, kampanalardan ziyade kampanayı geren el freni teli salmıyor da olabilir,

Buzlu yerde araç yokuş aşağı şekilde ilk freni zaten yapmazsin, kaldı ki bayır aşağı buzlu yerde inerken arka tekerlerin tutmasının pek kontrolden çıkaracak durumu olmaz

Hava eğer buzlanacak derecedeyse el freni ya hiç çekilmez ya da bir tık tutacak kadar çekilir, çünkü el freni de donup kendisini salmaz, bu kampanaları araçların tümünde geçerli bir şey.

Ben baktım iki kere kapma yaptığı yeri net şekilde inceledim ikisinde de iki arka teker kapma yapmış, kampanalardan ziyade kampanayı geren el freni teli salmıyor da olabilir,

Buzlu yerde araç yokuş aşağı şekilde ilk freni zaten yapmazsin, kaldı ki bayır aşağı buzlu yerde inerken arka tekerlerin tutmasının pek kontrolden çıkaracak durumu olmaz

Hava eğer buzlanacak derecedeyse el freni ya hiç çekilmez ya da bir tık tutacak kadar çekilir, çünkü el freni de donup kendisini salmaz, bu kampanaları araçların tümünde geçerli bir şey.

Fırsat bulup gidemedim, uygun zamanda ustaya gideceğim zaten, ön takımdan sesler geliyor, frenleme esnasında ince bi ses geliyor, ön diskleri baktıracağım. Arkaları da baktırırım, hem elden geçmiş olur, önceki sahibi ne derece bakımlı kullandı bilemiyorum, içim rahat olsun. Hem 2 ay sonrasına muayene var, önceden hazırlık yapmış oluruz, balatalar değişirse zamanla tam uyum sağlar.

Buzlu alanda fren yapılır elbet ama sert fren yapılmaz, sadece fren boşluğu alınır (hiç basmazsan araç hızlanır durduramazsın hiç.) Bu kapma olayı da o kısacık alanda bir anda oluyor, boşluğu alma ile frenleme anında oluyor.

Back