SERCAN 83 İÇİN GAZ TAKILMASI-2

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan RAPTOR
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

RAPTOR

Fenomen Üye
Kayıt
18 Aralık 2009
Mesaj
4.136
Modeli
Renk
Beyaz
SERCANIN BANA ÖZEL MESAJ OLARAK BİLDİRDİĞİ ARIZA GEÇMİŞİ:

raptor kardes selamun aleykum bende 1.6 sx brava var arac bakımdan yeni cıktı (40 000) yalnız benım aractada gaz takılması sorunu var servıse gıttık akü tam sarj olmams ondan oluyodur dedıler 1 gun servıste kaldı araba akude sarjda ama cıktı halen aynı aracı calıstırdıgımda falan gaz ibresi 20 ile 25 arasına dusmuyor yolda gıdıyorum ışığa falan yaklastıgımda 40 lara kadar cıkıyor gaz ibresi ama pedalda herhangı bı takılma söz konusu değil gaz verdiğimde tekrar duzelıyo sence sorun neden olabılır artık servisle dövüşecegım neredeyse biraz bilgilendırırsen cok sevınırım bu bılgılerı bende servıse yansıtayım şimdiden tesekkurler kolay gelsın....
 
sercan daha önce dizel bir dobloda benzer bir sorunla karşılaştık.üyelerimizden ramazanın aracında da gaz verme sorunu başgöstermişti.sonuçta problem debimetre çıkmıştı.

ancak bildiğim kadarı ile senin aracın 1.6 sx brava.öncelikle sana aracında LPG kullanıp kullanmadığını sormalıyım.çünkü eğer lpg varsa sorunun muhtemelen LPG beyninden kaynaklanıyor.

eğer aracın lpg li değil ise seninde sorunun muhtemelen benzer bi durum.senin aracında debi metre varmı bilmiyorum ama aracının bilgisayarı gaz kelebeği konum sensöründen bilgi alıyo.bu sensörü arızalı olabilir.bunun dışında

-jikle devresi yada ayarı sıkıntılı olabilir.
-eğer gaz sistemin elektronik tahrikli ise gaz pedali sensörü arızalı olabilir (kuvvetle muhtemel)
-eğer aracın gaz sistemi mekanik tahrikli (telli) ise gaz telinde sıkıntı olabilir.

bu konunun serviste söylendiği gibi bi akü problemi olması akla ve mantığa oldukça ters çünkü akü zayıflığı ile ilgili problemler genelde soğuk havalarda sabah aracı çalıştırırken ortaya çıkar.motor kapalı iken stoplar ve kısaların sönük yanması,sabah aracın çalışmaması yada zor çalışması gibi sorunları getirir.kısaca akü kaynaklı sorunlar akü ile çalışan marş motoru,farlar gibi ekipmanlarda sorun yaratır, gaz vermeye bi etkisi olabileceği hiç aklımın yeri değil.

zaten motor çalıştıktan sonra akü devreden çıkar,araç gereksinim duyduğu elektiriği şarj dinamosundan karşılar. bunu akıl edemeyip motor çalışırken ortaya çıkan bir arızayı elektrik sisteminden bile olsa aküye bağlayan bir ustayı ben işveren olsam hemen kapının önüne koyarım

benim tahminim aracın jikle devresi motor soğukken açıldığından devir dahada yükseleceğinden (malum yeni araçların çoğunda otomatik jikle devresi mevcut) senin devir saatinde 25000 deviri bulabilir.

servisteki ustalara (bunlar nasıl ustaysa?) bu sorunun aküden kaynaklanamayacağını izah et.eğer seninle bu konuda inatlaşırlarsa fiat destek hattını ara ve şikayette bulun.adamların yakıt sistemindeki bi arızayı nasıl olupda aküye bağlayabildiklerine hayret ediyorum!HEMDE MOTOR ÇALIŞIRKEN!
 
BRAVA Teknik Özellikler


1.6 16V SX / ELX 1.6 16V SX AT
MOTOR

Silindir adedi ve yerleşimi 4,tek sıra, önde enlemesine
Çap x strok (mm) 86,4*67,4
Silindir hacmi (cc) 1581
Sıkıştırma oranı 10,5 : 1
Silindir başına sübap sayısı 4
Maksimum güç bhp- d/d 103 - 5750
Maksimum tork kgm - d/d 14,7 - 4000
Zamanlama Sistemi Üstten çift eksartrikli (DOHC), dişli kayış Hidrolik itici
Yakıt Besleme MPI elektronik
Ateşleme Elektronik statik avans,enjeksiyon ile entegre

TRANSMİSYON
Çekiş önden
Vites kutusu dişli oranları :
1. Vites 3,909:1 2,807:1
2. Vites 2,238:1 1,479:1
3. Vites 1,444:1 0,1:1
4. Vites 1,029:1 0,735:1
5. Vites 0,872:1 YY
geri 3,909:1 2,7691
Son dişli 3,823:1 3,565:1

DİREKSİYON
Sistem Kramayer,hidrolik
Askari dönüş daire çapı (m) 10,5

FRENLER (ABS Opsiyonel)
Ön :çap (mm) Hava Kanalcıklı Disk
Arka:çap (mm) Kampana
SÜSPANSİYON
Ön Bağımsız Mac Pherson tipi süspansiyon sistemi, ön traverse bağlı salıncak kolları; denge çubuğu
Arka Yardımcı bir kola bağlı bağımsız tip, denge çubuklu arka süspansiyon sistemi

BOYUTLAR
Dingil (mm) 2540
Ön/Arka iz genişliği (mm) * 1451/1453
Uzunluk/Genişlik/Yükseklik * (mm) 4190/1740/1410
Bagaj kapasitesi (litre) (ISO) 350/1135

TEKERLEKLER
Lastikler 185/65 R 14 86 H 175/65 R 14 82 H

ELEKTRİK DONANIM (12V)
Akü kapasitesi (amper- saat) 60 50
Alternatör: maksimum akım (amper) (Klima ile) 90/105(Klimalı) 85/105(Klimalı)

AĞIRLIK - KAPASİTE
Boş ağırlık DIN (kg) 1090 1120
Yakıt deposu (litre) 50 (kurşunsuz)

PERFORMANS
Azami hız (km/s) 185 180
Hızlanma (san) :0-100 km/s 10,9 12,2
0-1000 m (2 Yetişkin kişi + 20 kg) 32 33,6

YAKIT TÜKETİMİ (lt/100km, 93/116 EC standartlarına göre)
Şehiriçi 10,8 12
Şehirdışı 5,8 6,8
Ortalama 7,7 8,5
CO2 (ortalama) 183

VİTESTE MAKSİMUM HIZLAR
3. Vites 130
4. Vites 179
5. Vites 187
 
sercan aracının teknik özellikleri yukarıda belirtildiği gibidir.listede görüldüğü üzere yakıt beslemen elektroniktir.
bu durumda gaz teli bulunmaması gerekir.avans da elektronik olduğuna göre seninde sorunun aracın LPG li değil se gaz kelebeği konum sensörü bozuk olabilir.

aracın lpg li ise önce lpg montajı yaptırdığın servise başvur.eğer lpg li değil ise gidip servisi şikayet edebilirsin.

eğer bu sorun aküden kaynaklanıyorsa bende ehliyetimi kırar çöpe atarım!

şarj dinamosu desen hadi neyse diyecem (%0.0000001 ihtimal belki?dinamo bozukturda voltaj düşüktür de beyin düzgün çalışmıyordurda belki?)ama akü imkansız çünkü motor çalıştıkdan sonra akü zaten devreden çıkıyor,araç elektiriği şarj dinamosundan sağlıyor!
 
RAPTOR tarafından yazılan metin:
sercan aracının teknik özellikleri yukarıda belirtildiği gibidir.listede görüldüğü üzere yakıt beslemen elektroniktir.
bu durumda gaz teli bulunmaması gerekir.avans da elektronik olduğuna göre seninde sorunun aracın LPG li değil ise büyük ihtimalle ya debimetredir yada gaz sensörüdür.

aracın lpg li ise önce lpg montajı yaptırdığın servise başvur.eğer lpg li değil ise gidip servisi şikayet edebilirsin.

eğer bu sorun aküden kaynaklanıyorsa bende ehliyetimi kırar çöpe atarım!

şarj dinamosu desen hadi neyse diyecem (%0.0000001 ihtimal belki?dinamo bozukturda voltaj düşüktür de beyin düzgün çalışmıyordurda belki?)ama akü imkansız çünkü motor çalıştıkdan sonra akü zaten devreden çıkıyor,araç elektiriği şarj dinamosundan sağlıyor!

yani abi akü ile ne alakası var acaba. Bunlarda beyin denen olay var mı Raptor. Onda bi bozukluk olmasın?
 
senden denemeni istediğim bişey var.sabah motoru çalıştır.75 santigrad dereceye kadar motor yüksek devirle çalışacaktır.eğer motor 75 C dereceden sonra deviri normal seviyeye düşürüyorsa aracında sorun yok demektir!bunu yaparken gaz basma aracı sadece rolantide çalıştır!
 
kardeşim bende tam emin olamadım o yüzden önce bu yukarıdaki teknik tabloyu indirdim.sonrada çok nokta enjeksiyonlu (MPI=multi point enjections) elektronik ateşlemeli araçların çalışma sistemini anlatan bi pdf indirdim.bu araçta ecu (beyin) var.en iyi avansıda beyin belirliyor.yani sorun avans ayarında olamaz,aküde olamayacağını açıkladım.beyinde yüksek voltaj koruma devresi var yani şarj dinamosunun beyni bozmasıda mümkün değil,yüksek yada düzensiz-değişken voltaj durumunda devre elektiriği kesip beyini kurtarıyor.sorun beyinde de olamaz.kısacası sorun elektronik sistem yada ayarlarda değil.

bu araçların jiklesi otomatik.jikle devresi dışardan ayarlanıyorsa bir ihtimal jikle devresi yapıyordur ama bu durum motor ısındığında (75 C) ortadan kalkmalıdır.
 
araştırdığıma göre bu tip motorlarda ecu gaz kelebeği sensöründen bilgi alıyor ve ateşlemeyi de buna göre ayarlıyor.eğer bu sensör bozuksa bu arıza ortaya çıkabilir.

kısaca bu gaz pedali ve bu pedale bağlı çalışan tertibattan birindeki sensörlerden kaynaklanan bi arıza
 
bu arada kardelen madalyamı kaybettim gören varmı?*hmm*
 
çok teşekkur edıyorum raptor kardeşim ilgi ve alakandan ötürü dediğin şeyi sabah uygulayacagım servıse yıne ugradım bugun gaz kelebegını falan benzınle temızlediler iyice o kirlenmiş tutukluk yapıyo falan dendide pek içim atmadı yinede sabah o dediğin şeyi deneyip tekrar cvp yazacagım buraya... bu arada arac benzinli lpg yok
 
sercan38 tarafından yazılan metin:
çok teşekkur edıyorum raptor kardeşim ilgi ve alakandan ötürü dediğin şeyi sabah uygulayacagım servıse yıne ugradım bugun gaz kelebegını falan benzınle temızlediler iyice o kirlenmiş tutukluk yapıyo falan dendide pek içim atmadı yinede sabah o dediğin şeyi deneyip tekrar cvp yazacagım buraya... bu arada arac benzinli lpg yok

büyük ihtimalle doğru bulmuşlar!yanlız o aküdendir diyenle tanışmak isterdim.onu bizim siteye alalım mizah bölümüne arıza tespitlerini yazsın okur okur güleriz,hatta kargalarıda çağırırız onlarda güler!

yanlız ben 40000 km de bir aracın gaz kelebeğinin tıkanmasına bi anlam veremedim.1999 dan beridir kapımda benzinli araç var.toplam 150.000 km yaptım bu araçla.biri 70.000 de ve diğeri 140.000 de olmak üzere toplam iki kere topyekün karbüratör bakımı ve temizliği yaptırdım.bunlarda bi arıza çıktığı için değil rutin bakım olduğu için yapıldı.40.000 km de bi aracın gaz kelebeğinin kirlenip tıkanması normal değil.
 
araştırdıkça daha net şeyler çıkıyor.sercan marea,brava,bravo,stilo,siena...ortak olarak kullanılan 1.6 litre MPI motorun gaz kelebeği,gaz kelebek boğazları ve gaz kelebeği sensörünün kabloları fabrika çıkışı kronik problemli.bu sebepten dolayı bir çok araçta seninkine benzer rolantide gezme problemi ortaya çıkıyor.işin kötüsü mevzu bahis gaz kelebeği boğazı içerisinde rolanti ayar vanası ve rolanti motorunu barındırıyor ve bu parça değişmeye kalkıldığında topyekün değiştiriliyor ki buda yaklaşık 1000 TL nin kapısı.eğer sorun düzelmezse yada tekerrür ederse kusurlu bölge burasıdır.garanti sürüyorsa geç kalma parçayı garantiden değiştir!

moralini bozmak istemem ama tiner yada benzinle kelebeğin temizlemeside geçici bir çözüm,6 aydan kısa bri sürede arıza tekerrür ediyor.

bu tip arızanın başka bir nedenide aracın hava emiş hortumlarında kaçak-çatlak olması.ama bu durum gaz vermeyle normala döndüğüne göre kesinlikle gaz tertibatından!

yani "kelebek-kelebek boğazı-kablolar-sensör". bu 4 ünden biri kesin!
 
raptor merhaba dediğin gibi yaptım sabah calıstırdım gaz ıbresi yine 20 lerde falandı gaza basmadan bekledim bı ara yukselır gıbı oldu gaz sonra kesti yani 75 santigrada ulasmadan kesti sanırım normale dönmüş gibi hiç takılmadıda gaz teşekkür ederim herşey için sıkntı falan oldukça paylasırım arkadaslara öneririm böyle faydalı bi forumu...
 
RAPTOR tarafından yazılan metin:

yanlız ben 40000 km de bir aracın gaz kelebeğinin tıkanmasına bi anlam veremedim.1999 dan beridir kapımda benzinli araç var.toplam 150.000 km yaptım bu araçla.biri 70.000 de ve diğeri 140.000 de olmak üzere toplam iki kere topyekün karbüratör bakımı ve temizliği yaptırdım.bunlarda bi arıza çıktığı için değil rutin bakım olduğu için yapıldı.40.000 km de bi aracın gaz kelebeğinin kirlenip tıkanması normal değil.


benim araçta 2000 model bu zamana kadar yağ hava filtresi bakımı falan yapıldı ama öyle motor temizliği falan hiç yapılmamıstı bu bakımda motor komple bakıldı yani bujiler değişti triger değişti carbon clean yapıldı aynı sekılde yağ hava benzin filtreleri falan hersey elden gecti yani. carbon clean cok fark ettırdı yalnız arabayı motoru cok guzel açmış...
 
sercan38 tarafından yazılan metin:
RAPTOR tarafından yazılan metin:

yanlız ben 40000 km de bir aracın gaz kelebeğinin tıkanmasına bi anlam veremedim.1999 dan beridir kapımda benzinli araç var.toplam 150.000 km yaptım bu araçla.biri 70.000 de ve diğeri 140.000 de olmak üzere toplam iki kere topyekün karbüratör bakımı ve temizliği yaptırdım.bunlarda bi arıza çıktığı için değil rutin bakım olduğu için yapıldı.40.000 km de bi aracın gaz kelebeğinin kirlenip tıkanması normal değil.


benim araçta 2000 model bu zamana kadar yağ hava filtresi bakımı falan yapıldı ama öyle motor temizliği falan hiç yapılmamıstı bu bakımda motor komple bakıldı yani bujiler değişti triger değişti carbon clean yapıldı aynı sekılde yağ hava benzin filtreleri falan hersey elden gecti yani. carbon clean cok fark ettırdı yalnız arabayı motoru cok guzel açmış...

neyse geçmiş olsun.sorun halloduysa gerisi önemli değil.yanlız dediğim gibi her 10.000 bakımında o kelebe-kelebek boğazı falan onlara baktır,hatta her 10.000 de bir temizlettir.ilerde başına iş açmasın pahalı parça.
 
Back