Otomobil Kullanımı Hakkında Faydalı Bilgiler

ADIGEHAKAN

Azimli Üye
Kayıt
1 Ocak 2012
Mesaj
34
Tepki
10
Eminim bir çoğunuz bunları biliyordur, ancak bilmeyen bir kişide varsa faydası olacağını düşünüyorum...

VİRAJLARDA

Otomobilin çekiş özellikleri farkı gözetilmeksizin, yapılması gereken tek bir şey vardır o da viraja girmeden önce yeterli yavaşlamanın sağlanmasıdır. Bir viraja girerken amaç; virajlara hızlı girmek değil o virajdan otomobile hasar vermeden tek parça çıkmak olmalıdır.

Otomobil hangi gruba dahil olursa olsun, viraja girmeden önce, yavaşlamayı dört tekerleğin de aynı istikamete baktığı zamanlarda gerçekleştirmeliyiz. Ayrıca ideal dönüş vitesini de frenle birlikte viraja girmeden önce seçmiş olmalıyız. Bu andan sonra, yani direksiyonu viraj yönüne çevirdikten sonra, iki elimizle direksiyonu sıkı sıkı tutarak, dengeli bir gaz koordinasyonu ile viraj içinde hızımızı apeks noktasına (virajın çıkış noktası) kadar sabit tutmaya çalışıp, daha sonra gaza yüklenebiliriz.

Önden Çekişli Otomobil Virajdayken

Önden çekişli bir otomobil ile ideal dönüş süratlerinin üstüne çıktığınızda, kafadan kayma eğilimi gösterir.
Hızımız daha önce belirttiğimiz ideal dönme hızının üstünde ise, önden çekişli otomobiller kafadan kaymaya başlar. Otomobili yolda tutmak için, bizim lift-off dediğimiz, ayağınızı çok kısa bir süre için gazdan kaldırarak tekrar basma işlemini yapmamız gerekir. Önden çekişli bir otomobili ancak bu şekilde yolda tutabiliriz.

Arkadan İtişli Otomobil Virajdayken

Arkadan itişli bir otomobil ise, ideal dönme süratinin üstünde bir hızla viraja girerse, viraja girerken kafadan, viraj çıkışında arkadan kaymaya başlar.
Arkadan itişli otomobilde ise olay çok farklı gelişir, otomobil kaymaya başladığında -ki bu kayma arkanın kopması şeklinde olur- otomobili tam ters istikamete çevirerek, yani kontra vererek dengeli veya gerekli ise tam gaz vererek yolda tutmaya çalışmalıyız. Bu arada her ne olursa olsun asla paniğe kapılıp ayağımızı gazdan çekmemeliyiz. Ayağımız asla frene gitmemeli, aksi halde telafisi imkansız sonuçlarla karşılaşabiliriz.

Dört Çeker Otomobil Virajdayken

Dört çeker bir otomobil, ideal dönüş süratinin üstünde bir hızla viraja girdiğinde, viraja girerken önden çekişli otomobil gibi davranır yani kafadan kayma eğilimi içindedir, viraj çıkışında ise arkadan itişli bir araç gibi arkadan kayar.

Dört çeker araçlarda, hem ön hem de arka tekerleklerin tahrik gücüne sahip olması nedeni ile virajda ön tekerleklerin dönüş istikametine çevrilmesinden sonra, arka tekerleklerin de itmesi sonucu otomobil önce kafadan kayar, sonra da dört teker birden yanlayarak kaymaya başlar. Ama dört çeker özelliği bütün bunlardan sonra ortaya çıkarak, otomobil ne kadar central kayarsa kaysın kendi imkanları ile yolda kalmayı başarır. Burada sürücünün ekstra bir beceri göstermesi gerekmez.

Dört çeker otomobiller, önce kafadan, sonra arkadan, daha sonra da central, yani tümden kaymaya başlar. Bu durumda otomobili dengeli gazla yolda tutmaya çalışmalıyız. Dört çekerlerde ayağınızı asla gazdan çekmeyin. Otomobil zaten kaydığı yere geri gelecek ve yola dönecektir. Dört çeker bir otomobil de diğerlerine kıyasla ayak gazdan kaldırılmadığında, sürücüye daha az iş düşer. Ancak ayağınızı gazdan kaldırdığınız anda dört çeker otomobiller diğer otomobillere oranla iki, hatta üç diferansiyel taşıdıkları için ve daha ağır olduklarından, ağırlık transferi daha yüksek kilolarda meydana gelir ve viraj içinde yapacağınız hatalar diğer otomobillerden çok daha tehlikeli sonuçlara yol açar. Dört çeker otomobilim var, her koşulda dönerim derseniz çok yanılırsınız. Dört çeker bir otomobilde kontrolü yitirdiğiniz zaman geri dönüş çok daha zor, hatta zaman zaman imkansız olacaktır.
Otomobillerin süratlerinden söz ederken, belirli limitler dahilinde konuşuyoruz, normal bir kayma anını düşünüyoruz. Bu limitlerin geçilmesinden sonra meydana gelecek kaymalarda, gaza bassanız da basmasanız da, ne yaparsanız yapın sonuç değişmez. Belirttiğimiz olaylar, optimum hızın biraz üzerinde meydana gelen, kurtarılabilir kaymalar için geçerlidir.
 

ADIGEHAKAN

Azimli Üye
Kayıt
1 Ocak 2012
Mesaj
34
Tepki
10
SÜRÜŞ POZİSYONU

Kontak anahtarını bile çevirmeden önce ilk hazırlamanız gereken şeylerden biri doğru koltuk pozisyonudur. Buna çoğunlukla fazla dikkat edilmez, veya yanlış örnek alınır ve daha zayıf araba kontrolü ve adale kasılmalarına sebep olur.
Eğer çeşitli yarış otomobillerine bakarsanız değişik şekillerde oturuş pozisyonları olduğunu fark edersiniz. Açık tekerlekli CART ve Formula arabalarında genelde sürücü yatar pozisyonda olup kolları gergindir (aslında değildir).Tam kaporta kaplaması olan NASCAR türü yarış arabalarında ise şoför daha dik ve neredeyse direksiyona yapışmış durumdadır. Bu pozisyonların hiç biri binek otomobillerinde kullanılması gereken doğru oturuş biçimi değildir. Açık tekerlekli yarış otomobillerinin gövdesi derin ve kokpit çok dar dır.Bu durum sürücünün oturuş pozisyonunu belirler.Sürücünün bacakları dizde hafif bir açıyla neredeyse uzanmış pozisyondadır ve ayaklar neredeyse kalçaların altındadır.Bu araçların pedalları neredeyse birbirine değecek kadar yakındır.Pedallar bileğinizi germe hareketinden birazcık fazla güç gerektirir.Sürücünün kollarını oynatabilmesi için çok az yer vardır fakat direksiyonu çevirmek için çok az bir döndürme yeterlidir.

Açık tekerlekli otomobillerde fonksiyon (sürücünün oturuş pozisyonu ve kontrol operasyonu) aracın formuna (derin ve ince kokpit) göredir.

Doğru koltuk ayarı için üç dikkat edilmesi gereken madde vardır. Bunların her biri aşağıda maddeler halinde geniş olarak açıklanmıştır. Binek otomobillerde pedal veya direksiyon şekli sizin yapınıza göre doğru yapıda veya uzunlukta olmayabilir. Fakat biraz fedakarlık edilip dengeli bir doğru oturuş pozisyonu bulunabilir. Üzerinde para harcadığınız yarış otomobillerinde veya cadde otomobillerinde pedal kolları veya değişik çaplarda ve derinliklerde direksiyon modifiyeleri ile mükemmel oturuş pozisyonu sağlanabilir.

Madde 1
İlk madde koltuğa oturmak, koltuğa oturulduğunda sürücünün arkası koltuğun arkasına dik durumda olmalı sürücünün kalçası da koltuğun arkasında ve altında olan kesimlerin ortasına sıkışmış olmalıdır.Bacakların içi koltuğun zeminiyle temasta olmalıdır.Bu pozisyonun amacı sürücünün vücudu ve koltuk arasındaki teması en yüksek düzeye çıkarmaktır.Bunun güvenlik açısından yararları yanında da sürücüye en zahmetsiz kullanımı sağlar.

Madde 2
İkinci madde kol pozisyonu.Yukarda tarif edildiği şekilde oturulduğunda sürücünün kolları tamamen uzanmış durumda bilekler direksiyonun üzerine konulabilecek uzaklıkta olmalıdır. Bu dönüşlerde uzanmış kolların hafifçe dirsekten bükülmesini sağlar. Bu pozisyonun amacı dönüşlerde kolların çok bükülmemesini sağlamaktır (omuzlar direksiyon tamamen çevrilip kollar çapraz pozisyonda iken bile kalkmayacak şekilde olmalıdır).Çok uzatılan ve gerilen kollar çabuk yorulmaya sebep olup sürücünün direksiyondaki titreşimleri hissetmesini de önler.

Madde 3
Üçüncü madde ise bacak pozisyonu. Bacaklar herhangi bir pedal komple ayak parmaklarının altındaki eklemli kısım basıldığında (ucuyla değil), dizlerden bükülmüş olmalıdır. Bu kollarda da olduğu gibi gerilmeyi engellemek içindir. Bununla birlikte bir sürü oto meraklısı binek otomobili kullanmaktadır, bunun için dizlerin konsol altına ya da direksiyonun altına yapışık olmamasına dikkat etmek gerekir. Hatta birkaç santim boşluk olması kaza anında yaralanmayı önlemek açısından çok yararlı dır.Sağ bacak için daha fazla diz mesafesi ayırmakta yarar vardır.Böylece topuğunuzun frende ve ayağınızın ucunun gaz pedalında olmasını sağlayıp topuk-ayak ucu seklinde vites düşürebilirsiniz.
 

Fethi KORKUT

Onursal Bursa Yöneticisi
Onursal Danışman Yönetici
Başka Araç
Kayıt
21 Kasım 2011
Mesaj
1.484
Tepki
4.454
Adı
Fethi
Kan Grubu
0 -
Şehir
Bursa
Meslek
Serbest
Aracınız
Başka Araç
Modeli
Diğer Model
Araç Yılı
2013
Renk
Beyaz
teşekkürler.
 

SerdarEngin

Vice President of TeamDoblo
Yetkili Kişi
Admin
Başka Araç
Kayıt
10 Mart 2011
Mesaj
29.484
Tepki
6.540
Adı
Serdar Engin
Kan Grubu
A RH +
Şehir
İstanbul
Meslek
Satış Md.
Aracınız
Başka Araç
Modeli
Diğer Model
Motor
1.6 Multijet
Araç Yılı
2018
Renk
SİYAH
Değerli ve gerekli bir bilgi.sürüş teknikleri hem kendi hem karsimizdakinin hayati icin gereklidir. En azindan bunu bilmeli ve uygulamali sürücü...
 

hardcrss

Onursal Üye
Kayıt
5 Kasım 2012
Mesaj
547
Tepki
13
benim boyum epey uzun vücutta geniş olduğundan araçlara sığamıyorum. doğru oturuş pozisyonu bana uymuyor. bu yüzden hemen sağ bacağım agrımaya başlıyor. dirseksyonu çevirmekte pek rahat olmuyor.
 

SerdarEngin

Vice President of TeamDoblo
Yetkili Kişi
Admin
Başka Araç
Kayıt
10 Mart 2011
Mesaj
29.484
Tepki
6.540
Adı
Serdar Engin
Kan Grubu
A RH +
Şehir
İstanbul
Meslek
Satış Md.
Aracınız
Başka Araç
Modeli
Diğer Model
Motor
1.6 Multijet
Araç Yılı
2018
Renk
SİYAH
Maassallahhhh sana:)
 

ADIGEHAKAN

Azimli Üye
Kayıt
1 Ocak 2012
Mesaj
34
Tepki
10
Bir bilgi daha, herkesin uygulaya bileceği birşey değil ancak ileri sürüş teknikleri için gerekli sanırım...

HEEL AND TOE

Eğer yarı otomatik veya otomatik vites kutulu bir otomobiliniz yoksa heel and toe tekniği ile vites küçültmeyi öğrenmeniz faydalı olacaktır. Bu tekniğin amacı;- Vites küçültme esnasında ayak debriyajdan çekildiğinde ani bir motor freninin meydana gelerek arabanın dengesini bozmasının önüne geçmek. - Kavrama esnasında ortaya çıkacak darbenin debriyaj, vites kutusu ve akslar üzerinde tahribat yapmasını veya ömürlerini kısaltmasını önlemektir. Eğer gelecekte daha hızlı gitmeyi düşünüyorsanız bu tekniği kullanmaya ihtiyacınız olabilir.

Vites Küçültme
Bir viraja yaklaşırken öncelikle hızınızı düşürür ve viraj içi kontrol ve viraj çıkışında hızlanma için bir veya bir kaç! vites küçültürsünüz. Bu işlem esnasında muhtemelen ayağınız gazdan çekili olduğundan motor devri rölanti değerine kadar düşecektir. vitesi küçültüp debriyajdan ayağınızı çektiğiniz anda ise her ne kadar gaza tekrar bassanız da yarış tipi debriyajlar sizin yumuşak bir kavrama sağlamanızın önüne geçecektir. (Zaten sizin o anda bu kadar zamanınız olmayacaktır). Sonuç olarak kaygan zeminde arabanın kararlılığı bozulabilir veya kıymetli tahrik aksamınızdan (debriyaj, pirizdirek mili, vites kutusu ve diferansiyel ve akslarınız) bazı parçalar daha küçük parçalara ayrılabilir. Eğer heel and toe tekniğini kullanmak istediğinizi düşünürsek, yukarıdaki durumda yapılması gerekenler;

"Heel And Toe" Tekniği
Yine aynı viraja yaklaşıyorsunuz. Sağ ayağınız ile frene basarken sol ile debriyaja basıp vitesi küçültün. Bundan sonra sağ ayağınızın topuğuyla veya yanıyla (sağ ayağınızın burnu hala fren üzerinde kalacak şekilde bileğinizi bükerek) gaz pedalına hafifçe dokunup motoru hızlandırın ve debriyajı bırakın. Evet hepsi bu.. Böylece darbesiz ve yumuşak bir şekilde vitesinizi küçülttünüz. Bu tekniği kolaylıkla kullanabilmeniz için fren pedalı ile gaz pedalı seviyeleriniz birbirine yakın olmalıdır. En ideal durum kendinizi en rahat hissettiğiniz durumdur. Ayrıca pek çok sportif pedal kiti bu tekniği destekleyecek şekilde özel formlarda üretilmektedir. Ayrıca kullanılan ayakkabılar da çok büyük önem taşımaktadır. Tabanı çok dar ayakkabılar ile boşu boşuna vakit kaybetmeyin. Normal düz tabanlı bir yürüyüş ayakkabısı yeterli olacaktır. Tabii en iyisi pahalı bir sürücü ayakkabısı almak.

Pratik Çalışma
Yeniden malum geniş ve boş mekanınızdasınız.. Büyük daireler çizmeye başlayın ve vitesinizi 2 den 1 e düşürün. Bunu önce alıştığınız şekilde daha sonra da dahiyane heel and toe tekniğini kullanarak deneyin. 1-2 saat veya 3-5 yüz tekrardan sonra bu işi otomatik olarak yaptığınıza karar verdiğinizde bu sefer 3 den 2 ye düşmeye peşisıra 3 e çıkmaya ve yeniden 2 ye düşmeye başlayın. En çok bir ayda bu işi kusursuz derecede iyi yapabilirsiniz. Bu tür denemeleri trafiğe kapalı alanlarda yapmanızın herkesin sağlık ve !! mutluluğu !! için yerinde bir davranış olduğunu unutmayın.

Sonuç Olarak
Kazaların hep beklenmeyen zamanlarda geldiği ve arabadan inildiğinde kestirilenden daha fazla hasar verdiğidir. Güvenlik açısından standart bir araba ile bir yarış otomobili arasındaki tek benzer nokta; her ikisinin de dört tekerlekli olmalarıdır.
 

2009_premio

Fenomen Üye
Kayıt
8 Haziran 2012
Mesaj
2.051
Tepki
536
Adı
Hanefi BOZKURT
Meslek
İngilizce Öğretmeni
Modeli
Renk
GRANİT GRİ
bilgiler için teşekkürler,
benimde boyum çok uzun olduğu için bu sürüş pozisyonları dışına çıkıyorum malesef.
 

SerdarEngin

Vice President of TeamDoblo
Yetkili Kişi
Admin
Başka Araç
Kayıt
10 Mart 2011
Mesaj
29.484
Tepki
6.540
Adı
Serdar Engin
Kan Grubu
A RH +
Şehir
İstanbul
Meslek
Satış Md.
Aracınız
Başka Araç
Modeli
Diğer Model
Motor
1.6 Multijet
Araç Yılı
2018
Renk
SİYAH
Super
 

MEHMET78

KARABÜK YÖNETİCİSİ
Yetkili Kişi
İl Yöneticisi
Başka Araç
Kayıt
14 Aralık 2011
Mesaj
10.864
Tepki
13.367
Adı
MEHMET
Kan Grubu
B RH +
Şehir
Karabük
Aracınız
Başka Araç
Motor
1.3 Multijet
Araç Yılı
2016
Renk
BEYAZ
teşekkürler.
 

cAn 3436

Onursal Danışman Yönetici
Yetkili Kişi
Onursal Danışman Yönetici
Başka Araç
Kayıt
13 Mayıs 2010
Mesaj
6.426
Tepki
3.193
Adı
Can TANRIVERDİLER
Kan Grubu
A RH -
Şehir
İstanbul
Meslek
Uçak Teknisyeni
Aracınız
Başka Araç
Modeli
Active
Motor
1.3 Multijet
Araç Yılı
2007
Renk
Crono Gri
paylaşım için teşekkürler....
 

mus55

SAMSUN YÖNETİCİSİ
Yetkili Kişi
İl Yöneticisi
Doblo
Kayıt
2 Şubat 2011
Mesaj
2.498
Tepki
1.205
Adı
MUSTAFA
Kan Grubu
0 +
Şehir
Samsun
Meslek
Mobilya
Aracınız
Doblo
Modeli
Premio Plus
Motor
1.6 Multijet
Araç Yılı
2015
Renk
Koyu gri
bilgi için teşekkürler
 

doblo vip premio

Onursal Yönetici
Kayıt
16 Ekim 2009
Mesaj
11.568
Tepki
3.146
Adı
OĞUZ
Kan Grubu
A RH +
Şehir
İstanbul
Modeli
Araç Yılı
2015
Renk
BRONZ KAHVE
paylaşım için teşekkürler....
 

bakiergul

Onursal Admin
Onursal Danışman Yönetici
Kayıt
28 Kasım 2010
Mesaj
15.331
Tepki
262
Renk
LAL KIRMIZI
Gayet gerekli bilgiler hakancım paylaşımın için teşekkür ederiz. Sağolasın
 

mali_55

Onursal Danışman Yönetici
Yetkili Kişi
Onursal Danışman Yönetici
Başka Araç
Kayıt
4 Kasım 2011
Mesaj
5.136
Tepki
4.666
Adı
Mehmet Ali YALÇIN
Kan Grubu
A RH +
Şehir
Samsun
Meslek
memur (maliye)
Aracınız
Başka Araç
Araç Yılı
2011
Renk
gri
teşekkürlerr...