Klima Hakkında Bilinmesi Gerekenler

geremy

Onursal Kurucu
Kayıt
10 Kasım 2009
Mesaj
4.905
Klimaların yakıt sarfiyatını artırdığını hemen hemen her otomobil sahibi bilir. Peki bu artışın size ne kadara mal olduğunu biliyor musunuz? Hemen söyleyelim; klima açıkken otomobilinizle yaptığınız her 100 km cebinizden 1 lt fazla yakıt masrafı çıkması anlamına geliyor.

Oysa klima kullanırken birkaç küçük konuya dikkat ederek, hem daha az yakıt tüketmek hem de klimadan maksimum verim alabilmek mümkün.

- Güneşte uzun süre kalan otomobilinizin önce camlarını ya da varsa sunroof'unu açıp, iç sıcaklığını düşürdükten sonra klimayı çalıştırın.

- Klimayı çalıştırdığınız zaman kalorifer düğmesinin soğuk konumunda olduğundan emin olun.

- Klimayı sürücü ve yolculara havayı direkt üflemeyecek şekilde; tabana ve camlara doğru ayarlamalısınız. Aksi takdirde baş ağrısı ve sinüzit gibi rahatsızlıklarla karşılaşabilirsiniz.

- İç sıcaklık ile dış sıcaklık arasındaki farkın 10 dereceden fazla olmamasına dikkat edin, yoksa dışarı çıktığınızda aşırı sıcak farkı nedeniyle şok geçirebilirsiniz.

- Klima çalışırken, camları kapalı tutmayı ihmal etmeyin. Klimanızdan en iyi performansı bu şekilde alabilirsiniz.

- Yüksek hızda giderken klimayı devreye sokmayın, düşük hızda çalıştırıp sonra hızı artırın. Bu yakıt tüketiminizi azaltacak bir uygulamadır.

- Çok tozlu yol şartlarında klimayı çalıştırmayın. Bunun yerine kabin içindeki havayı devirdaim ettirin. Aksi halde evaporatör petekleri tıkanabilir.

- Kabin içi havayı kullanabileceğiniz sirkülasyon sistemini 30 dakikadan fazla kullanmayın. Çünkü kabin içinde sizin soluyup dışarı attığınız oksijende yanık hava mevcuttur, bu havayı tekrar soluduğunuzda boğazınızda yanma olabilir.

- Radyatör (kondenser) üzerinde birikmiş toz, ölü böcekler, yapraklar klimadan verim almayı engeller. Soğutmadan azami verimin alınması için periyodik kontroller sırasında bu tür birikimleri temizlenmesi gerekir.

- Klimanızın düzgün ve verimli çalışmasını sağlamak için 6 aylık periyotlarla aracınızın yetkili servisine götürerek kontrol ettirmelisiniz. Periyodik bakımlarda; klima sisteminde gaz kaçağı olup olmadığına, klima radyatörün üzerindeki pislikler ve korozyon nedeniyle tıkanıp tıkanmadığına ve radyatör pervanelerine bakılır.

- Klimanız soğutmuyorsa sorun, gaz kaçağı, sigorta, elektrik ya da radyotör pervanesi olabilir.

- Otomobil klimalarında R12 r 134 A soğutucu gazı kullanılır. Aracınız hangi sistemle çalışıyorsa o gaz ile şarj ettirmeniz gerekir.

- Otomobil klimalarında gaz kaçağı durumunda sistem yağının yüzde 20'sini kaybeder. Gaz şarj ederken bu yağın da sisteme konduğundan emin olmalısınız.

- Klimanın düzenli çalışması için, kompresör tahrik kayışının gerginliğini ayda bir kez serviste kontrol ettirmelisiniz.

- Klima donanımının sürekli olarak randımanlı çalışmasını sağlamak için kış aylarında da ayda bir kez en az 10 dakika klimayı çalıştırmalısınız. Sistem uzun süre kapalı kalırsa contalar kurur ve etkinliğini kaybeder. Gaz kaçakları olabileceğinden beklenmedik arızalarla karşılaşabilirsiniz.

- Kışın otomobilinizin camlarında oluşan buğulanmayı da klimanızı çalıştırarak önleyebilirsiniz.

- Arabasında klima olmayan ve sonradan klima taktırmaya karar verenlerin taktıracakları klimanın otomobillerine uyumlu ve otomobil firmasının tavsiye ettiği özelliklere sahip olmasına dikkat etmesi gerekir.



alıntıdır.
 
topaloglu tarafından yazılan metin:
Araçlarda konfor adına detey arttıkça elin cebinde olacak bu kadar basit.. araçlar artık oyuncak gibi oldu valla sanki araç kullanırken PS 2 oynuyor gibi insan ve bu da doğal olarak ek masraf demek oluyor..

tv de lüks araçların donanımlarını seyrettikçe hayret ediyorum adamlar konfor için hiç bir şeyden kaçınmamışlar.ama fiyatlarda el yakıyor doğrusu.
 
runbelx tarafından yazılan metin:
yaz ayında klima şart ve abiler ama akşama kadar güneişn altında kalmış bir arabada klima açınca heleki gidecegin yer yakınsa daha serinlemeden varıyorsun zaten gideceğim yer birde dikkatimi çekti dizellerde klima haraket halindeyken daha verimli çalışıyor gibi yani benim eski aracım benzinli idi hiç fark etmiyor du klima performansı

bu sorunu ilk kez duydum araştırmak lazım.klimacılara soralım.
 
Araç hareket halinde iken Radyatör önündeki klimanın kondanser peteği daha iyi sıcağını atar , dolayısıyle klimada soğutma daha verimli olur. ama bende hiç farketmedim hareketsiz halde rolentide gayet verimli
 
uzun yolda yakıt sarfiyatına daha az etkisi oluyor klimanın.ekrem kardeşin dediği gibi önden rüzgarı aldıkça verim artıyor.
 
kokplot tarafından yazılan metin:
yavaş hızlarda camları açarım hızlanırsam klima devreye sokarım.


Abi arka camları elektrikle açmak nasıl bi duygu 😀😀
 
Ekrem tarafından yazılan metin:
kokplot tarafından yazılan metin:
yavaş hızlarda camları açarım hızlanırsam klima devreye sokarım.


Abi arka camları elektrikle açmak nasıl bi duygu 😀😀


hiç sorma ekrem usta. önceden beri açamıyorum diye hapis gibi oluyorduk. şimdi otomobil gibi camları açmak yolcuları oldukça rahatlatıyor. bazen bende sırf arka camlar açıyorum direk böbreklere soğuk almayayım diye.
 
birde bagaj yan kelebek camları var bir defa nasıl açılıyo diye açtım bir daha kullanmadım.çok sıcak altın güvenli bir yerde park edilince bu kelebekler açık bırakılabilir.
 
brian tarafından yazılan metin:
murat abi yeri değil ama bişey sorucam yeni dobloda usb girişi var mı varsa bu giriş opsiyon mu standart mı?

konu hafif kaydığı için sorayım dedim🙂


opsiyonlu olduğunu biliyorum ama tam emin değilim. el freninin hemen altında bulunur. fotolarınıda yayınlamıştım sanırım.

193101051653.jpg
 
brian tarafından yazılan metin:
saol abi yeni dobloyu tanıyayımki alırken karşılaştırma yapmam gerekecek

konunun amacı dışında soru sorduğum için teamdoblo ailesinden özür diliyorum

soracaksın tabiii.. soracaksınki bişey biliniyorsa anlatılacak🙂 yoksa forumun amacı nedir yani.soru kapsamlı ise yerine taşır sonra orada cevaplarız soruyu bu kadar basit🙂 ama bu soru kapsamlı değil🙂
 
abi benden bi soru daha.. Bizim bagaj kapıları hafifliği yüzünden zor kapanıyor bilyorsun. d3 de var mı bu sorun
 
Ekrem tarafından yazılan metin:
abi benden bi soru daha.. Bizim bagaj kapıları hafifliği yüzünden zor kapanıyor bilyorsun. d3 de var mı bu sorun

soruyu geç gördüğüm için kusuruma bakma ekrem . d3 lerdede hafif gibi.. bende kapı sistemlerinde köklü değişiklik yapılması gerekirdi diye düşünüyorum. şimdilik memnunum hiç bir sorunum yok kapılarla ama daha iyisi olabilirdi.
 
bence kapı içine 5 kilo beton atsalar düzelecek bu iş. Çamaşır makineleri kazanları plastiğe döndükden sonra 17 kg ağırlığında taş koydular. maliyet yönünden ucuz die 🙂
 
Ben birkeresinde Müşterinin Connect'i ile beraber servise gittim. gideceğimiz yere vardık ben bagajı açtım çantamı aldım bagaj kapısını sertçe kapattım ama ne kapatıştı kapı kopacak gibi oldu. ben alışmışım doblonun bagajı çarpmaya connect fena bi çarpıntı oldu. adam da beni fırçaladı kendi halinde bırak kapanırdı nie çarpıosun die 🙂
 
Ekrem tarafından yazılan metin:
abi benden bi soru daha.. Bizim bagaj kapıları hafifliği yüzünden zor kapanıyor bilyorsun. d3 de var mı bu sorun

Ekrem usta bagajların zor kapanması hafifliğinden değil içeride hava basıncı oluşuyor ondan zor kapanıyor.Daha önce ''https://www.teamdoblo.com/forum/viewthread.php?thread_id=114'' başlığında bu konuyu geremy dile getirmişti. Biraz camı aralarsan bagaj kendiliğinden kapanıyor..
 
Connect neden kapanıyor o zaman. connectin kapısı ağır hava basıncını ittirmeye yetiyor. Doblonun kapısı hafif olduğu için havayı ittiremiyo
 
arkadaşlar connectlerin bagajları olduğu gibi tozu içeri alıyor. ama doblonun kapağından daha ağır olduğunu biliyorum. yalnız benim yeni doblo nun kapağı daha çok yer kapladığından daha ağır.

yeni dobloların arka yada yan kapıları sistemleri öyle yapılmış. toz almamaya özen gösterilen filtreler burada hava konusunda büyük rol oynuyor. filtreleri yeterli kaplamayı sağlar ve kapılar açılırken ve kapanırken oda içi hava sürkülasyonu ani değişim yaptığı için basınç yapıyor hissi uyandırır.
 
Ekrem tarafından yazılan metin:
abi benden bi soru daha.. Bizim bagaj kapıları hafifliği yüzünden zor kapanıyor bilyorsun. d3 de var mı bu sorun

daha öncede değindiğimiz gibi bagaj ağırlığı ile ilgili değil içerde hava şıkışmasından dolayı zor örtülüyor.
aslında hava tahliyesi yapan bir sistemin olması lazım bu olmadığı için havalandırma düğmelerinde dış hava girişi açık bırakılmalı.
bagajda arka çamurlukların arkasında siyah kibrit kutusu büyüklüğünde plastikler var bunları çıkarınca belki kolay kapanabilir.
 
Back