Bilgi Enteresan bir sorun hakkında bilgi istiyorum(değişken geç çalışma, çekiş düşüklüğü,titreşim)

mihl

Aktif Üye
Doblo
Kayıt
16 Ocak 2020
Mesaj
64
Yaş
37
Adı
Muhammet AKSAKAL
Kan Grubu
0 +
Şehir
İstanbul
Aracınız
Doblo
Motor
1.9 Jtd
Ben Muhammet aranıza yeni katıldım herkese selam.
Bir aydır gerçekten enteresan bir problem yaşıyorum ve sorunu bulmakta zorluk çekiyorum. Bugüne kadar neredeyse her gittiğim ustadan bir kazık yediğim içinde en son çare ustaya gitmeye karar verdim.
Forumlarda problemini dile getirip çare arayan konu başlıklarında, problemi çözüldükten sonra nasıl çözüldüğüne dair bilgi paylaşma gereği duymadığımız için aylarca takip edilen başlıklar maalesef sorununu çözenin bir daha foruma girme gereği duymaması sebebiyle ucu açık kalıyor.

Biliyorum fazla uzattım kusura bakmayın şimdi problemime giriş yapıyorum.
2 Yıldır kullandığım 2006 Model 1.9 JTD aracımın yakıtından çekişinden vs gayet memnundum.
Taki bir gün yolda ilerlerken alternatörün rulmanı bozuldu ve yerinden çıktı, yani boşa dönmeye başladı ve v kayışı gevşediği için devre dışı kaldı. Hemen kenarda durdum ve kayışın sadece şarj dinamosu,klima ve direksiyon pompasını çevirdiğini teyit edince yaklaşık 3 km uzaklıktaki ikitellide bulunan sanayiye kadar gittim.
Kayış sürtünmeden dolayı fazla ısınmasın diye yolda üç defa mola vererek gittim ve aracın direksiyon sertleşmesi dışında herhangi bir problemi gözüme çarpmadı. Akşam saatleri olduğu için ustanın kapısına bıraktım eve gittim. Alternatör ve kayış değişti (Denso)
Aracı aldığımda aracı çalıştıramadım, birkaç kontak yapmak durumunda kaldım, Daha önce karşılaşmadığım bir problemdi.
Detaycıyar için şöyle tarif edeyim, çalıştırırken motor ani bir şekilde çalışacakmış gibi yarım tur dönme hareketi yapıyor bu esnada marj dinamosunu geri itiyor fakat motor dönme hareketinin devamını getiremiyor marj dinamosu tekrar çeviriyor tekrar aynı durum ama çalışmıyor.
Birkaç denemeden sonra çalıştı fakat akü şarjsız kalmıştır diye biraz şarj olsun tekrar etmez vs diyerek aldık aracı.
Ertesi sabah araca ne kadar marj mastıysam çalışmadı. Çok iyi çevirmesine rağmen hiç kıpırtı yok. Aracın bulunduğu yer yaklaşık bir km rampa bir yerdi ordan aşağıya aracı vurdurdum(araç az hızlanınca 3.viteste debriyajdan ayağımı çok hassas bir şekilde ilk kalkış misali kaldırarak motora yumuşak bir şekilde dönme hareketini verdim) yaklaşık 1000 /1500 devir aralığında 1 km bitene kadar motor gayet güzel çevirdi fakat çalışmadı.
Marj bastım ikinci denemede çalıştı.
Çalıştıktan sonra stop ettim tekrar çalıştırtım bu sefer ,eski sorunsuz zamanındaki gibi olmasa da tek seferde çalıştı.
Yaklaşık üç dört saat gibi beklemelerde de çalışıyor. fakat bu saatleri aşan bekleme sürelerinde tek seferde kesinlikle çalışmıyor.
Bakım yaptıralı daha bir yıl olmadığı için ve orjinal parça kullanıldığı için mazot ve hava filitresinden şüphelenme gereği duymadım.
Fakat hortumlara bakıtğımda filitreden pompaya giden hortumda kılcak çatlaklar ve terlemeler görünce bu hortumu değiştirdim.
Enjektörlerden gelen geri dönüş hortumunun yakıt kollektörüne giriş kısmında mazot kaçağı olduğunu fark ettim oraya kelepçe takarak kaçağı önledim.
Ama değişen birşey olmadı.
Yaklaşık bir iki hafta bu şekilde seyreden sabahları geç çalışma problemine artık motor sıcakkende geç çalışma problemide eklendi.
Birkaç gün bu şekilde devam ettikten sonra bu sefer ilginç şekilde hava 3 derece olmasına rağmen sabahları tek marşta çalışmaya başladı.
Yani araç arızanın ilk oluşum evresinde ki durumun tam tersi bir belirti vermeye başladı artık sabahları tek marşda çalışıyor motor sıcakken çalışmıyor. Çalışmaması hiç almama şeklinde değil, alacak gibi yapıp almama şeklinde belirti gösteriyor.
Çalıştığı zaman ise artık eski çekişi yok 120 yi geçmek istemiyor, motor çalışma sıcaklığına erişse bile çok titreşimli çalışıyor .

Bir yandan arızayı gözlemliyorum bir yandanda arayış içindeyim, Enjektörler gitmiş, pomba bitmiş en az iki bin üç bin masraf var diyenler elbette yok değil. Fakat ben bir anda aracın bu hale gelmesinin basit bir problemden kaynaklanmış olacağını düşündüğümden bir arayış içindeyim.

İki günlüğüne arıza düzelme emaresi verdi. Sabahta ilk marşta çalıştı, titreşim kayboldu, çekişi düzeldi. JTD kullananlar bilirler araç asfalt üstünde kayıyormuş gibi ilerliyor ufak gaz dokunuşları bile ona yetiyor. Bu güzel hissi bir iki gün tekrar bana yaşattı fakat çok sürmedi tekrar eski haline geldi.
Arızanın şuanki evresi sabahta geç çalışma, sonrasında motor sıcakkende geç çalışma, Motorda isteksizlik ve titreşim. artan yakıt tüketimi.
Enjektörlerin seslerini dinledim 4 üde en azından çalışıyor.
Akla ilk gelen ihtimal olan pompa ve enjektör arızasından ziyade elektronik veya bir sensör arızasının olma ihtimalinin daha yakın olduğunu düşünüyorum çünkü aracın alternatör değişiminden sonra bu hale gelmisi,
ve en önemlisi sonradan tekrar denedim araç bu geç çalışma evresinde kesinlikle vurdurularak çalışmıyor. beş dakika boyunca dahi çok iyi motor dönüşü olsa bile çalışmıyor. Fakat marşla en kötü dört beş kısa denemeden sonra alıyor. Marşlada uzun marşla kesinlikle çalışmıyor kısa kısa denemelerle çalışıyor.
Daha önce hiç yapmadığı şekildi rolantide sinyal veya dörtlü açıkken motor sesinde ışıkların yanıp sönmesine paralel şekilde değişimler oluyor.

Altarnatörün böyle bir arızaya sebep olma olasılığı var mıdır?
Ustanın alternatör ve kayış takarken yanlışlıkla söktüğü bir soketi takmama durumu olabilir mi? (tabiki usta sorumluluk almıyor)
Krank sensörü arızası bu belirtileri yapar mı ?

Daha önce böyle birşey başına gelen ve problemi çözen var mıdır, yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.
 

fthpl

Talha Fatih Pala
Doblo
Kayıt
19 Nisan 2018
Mesaj
985
Yaş
33
Adı
Talha Fatih Pala
Kan Grubu
A RH +
Şehir
İzmir
Meslek
Doğalgaz Teknisyeni
Aracınız
Doblo
Modeli
Active
Motor
1.9 Jtd
Araç Yılı
2005
Renk
Yıldız Mavi
Merhaba benimde alternatör bozulduydu tamir edildi ilk zamanlar titresim yoktu yakın zamanda titreşim başladı. Bulamadım sesi. Bi kaç kişiye gösterdim rulman vb diyen var.. karter koruma kapagin sokulup tekrar bakılacak sese.. ayrica motor sanzuman takozlarinda bir sorun olabilir ben onlardan da suphelneyiom...


Diğer sorunlara gelince.. elektronik birseylerin olma ihtimali yüksek. Bazen yetkilin servise gitmekte fayda var. 1.9 jtdler çok güzel ve farklı araçlar. Herkes anlamıyor. 1.3 multijetlere göre birz daha çetrefilli. Ama daha dayanıklı

Zira sanayide her tarağı kurcalaıp bırakılır. Zaman vakit kaybi sınır harbi..
 

mihl

Aktif Üye
Doblo
Kayıt
16 Ocak 2020
Mesaj
64
Yaş
37
Adı
Muhammet AKSAKAL
Kan Grubu
0 +
Şehir
İstanbul
Aracınız
Doblo
Motor
1.9 Jtd
Merhaba benimde alternatör bozulduydu tamir edildi ilk zamanlar titresim yoktu yakın zamanda titreşim başladı. Bulamadım sesi. Bi kaç kişiye gösterdim rulman vb diyen var.. karter koruma kapagin sokulup tekrar bakılacak sese.. ayrica motor sanzuman takozlarinda bir sorun olabilir ben onlardan da suphelneyiom...


Diğer sorunlara gelince.. elektronik birseylerin olma ihtimali yüksek. Bazen yetkilin servise gitmekte fayda var. 1.9 jtdler çok güzel ve farklı araçlar. Herkes anlamıyor. 1.3 multijetlere göre birz daha çetrefilli. Ama daha dayanıklı

Zira sanayide her tarağı kurcalaıp bırakılır. Zaman vakit kaybi sınır harbi..
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Yetkili servise gitmem gerektiğini tavsiye etmişsiniz. Çok benzer konuyla ilgili başımdan geçen olayı size anlatmak istiyorum.

Tata Telcoline marka kamyonetimin geç çalışma sorunu vardı bu geç çalışma şuan yaşadığım problemle çok benzer özellikler taşıyordu. Sabahları daha geç, gün içinde bazen geç bazen normal çalışmalar ama her zaman anormal bir gecikmeli çalışma şeklinde devam ediyordu.
Aracı 3 ilde ki yetkili servise götürdüm. İzmir deki yetkili servis, enjektörlerden dedi, enjektörler değişecek dedi. Aracı bırakmadım, Gaziantepte ki yetkili servise götürdüm ,yakıt sisteminde kaçak olabilir dedi basınçlı hava verdi kaçakları gözlemledi pek birşey bulamadı aracı bırakacaksınız mazot pampasının içinden kaçırma var dedi, mazot pompası sökülecek dedi. Yine aracı bırakmadım. İçimde bu arızaya basit birşeyin sebep olabileceği hissi vardı hep. Çünkü aracın sesinden gidişinden vs çok memnundum.
Erzurumda ki yetkili serviste, yakıtın geri kaçtığını , mazot filitresinin değişip yeni tip mazot filitresi takılması gerektiğini söyledi. Orayada tamir ettirmedim.
Dikkat ederseniz hep maliyetli onarımlardan bahsediyoruz. Tabi özel servislerede soruyorum onlarda araç kalacak sökeceğiz bakacağız vs bir sürü şey tabi bu arızanın başında ısıtma bujilerini yakıt hava yağ felan değişmesi gereken herşeyi değiştirmiştim.

En sonunda Erzurumda sanayide gezerken, pompa , enjektör tamiri yapan bir dükkanın önünden geçerken ya bide buraya sorayım nasıl olsa her yere soruyorum dedim.
Girdim dükkana usta tezgahta birşeylerle uğraşıyordu. Bir sorunum var dedim geç çalışma, enjektörlerden pompadan olur dediler bakabilir misiniz dedim. Usta direkt ondan olmaz dedi. Kesin ve net konuşunca ben şaşırdım. Ya neden olur dedim, araç burda mı dedi, evet kapının önünde dedim.
Çırağına, oğlum ordan şu anahtarı ve L kolunu bide levye al gel dedi. Usta sanki hergün yaptığı rutin bir işi yapıyor kararlılığıyla ,mazat pompasının sanırım bağlantı vidalarını gevşetti,levyeyle biraz belki birkaç milim tam bilemiyorum yerinden esnetti ve vidaları sıktı. Bas marşa dedi, çat çalıştı araç, kapat tekrar bas, tekrar hemen çalıştı, geçmiş olsun dedi.
Resmen ağzım açıkta kaldı. İl il gezip çare bulamadığım arıza şimdi belki toplamda iki üç dakika içinde ufak bir dokunuşla çözüldü mü yani, evet çözüldü.
Usta borcum ne dedi ya birşey istemez dedi. Olur mu dedim sen beni neden kurtardın dedim, çırağa harçlık verdim bide gönlümden geçen bir para bıraktım tezgahın üstüne.
Yani her gittiğim yerde yetkili servisler dahil, pompa, enjektör, yakıt sistemi şu bu değişecek, üst kapak açılacak şöyle olacak böyle olacak dedikleri ve binlerce lira masraf çıkardıkları işi neredeyse bedavaya hallettim.

Böyle bir olay yaşamış biri olarak elbette ki yetkili servisler dahil çok temkinli davranıyor ve işin gerçekten ustasını denk getirmeye çalışıyorum. Belki sanayi sanayi gezsem günde üç beş gerçek ustaya anca denk gelilirim fakat böyle değerli platrformlarda bu şansımın daha fazla olduğunu düşünüyorum.
 

fthpl

Talha Fatih Pala
Doblo
Kayıt
19 Nisan 2018
Mesaj
985
Yaş
33
Adı
Talha Fatih Pala
Kan Grubu
A RH +
Şehir
İzmir
Meslek
Doğalgaz Teknisyeni
Aracınız
Doblo
Modeli
Active
Motor
1.9 Jtd
Araç Yılı
2005
Renk
Yıldız Mavi
Valla dostum bu işler çetrefilli keyfinden demiyorum ya da servis i övmek için değil.. lâkin tanıdığın yoksa özel servisler de artık öpüyor milleti ayrıca çoğu sorunlara cate olmuyor... olur öyle.. çıkar ses. Takma vb diyorlar...

Ins ıyi bir sservis bulunduğunu çözersiniz.. basen çok basit bir durym olabiliyor...

Insan sıkılıyor bu işlerden.. araçtan soğuyor.. bakalım halinize bir çözüm bilen çıkar elbet..

Çaresiz dert vermesin Allah
 

ErhanÇelik

İSTANBUL YÖNETİCİSİ
Yetkili Kişi
İl Yöneticisi
Başka Araç
Kayıt
21 Mayıs 2015
Mesaj
550
Adı
Erhan ÇELİK
Kan Grubu
AB RH +
Şehir
İstanbul
Meslek
Cam ve ayna dekorasyon
Aracınız
Başka Araç
Modeli
Diğer Model
Araç Yılı
2015
+90 (538) 322 89 43 turan ustamız bostancıdadıt fabrikada eğitmenlik yapmış doblonun müdaimi bir abimizdir her türlü sorunumuzda bizle iyi bir şekilde ilgilenir gitmeden aramanızı tavsiye ederim bayağı yoğundur
 

UğurBalci

Fenomen Üye
Doblo
Kayıt
22 Ekim 2010
Mesaj
1.270
Yaş
34
Adı
Uğur
Kan Grubu
0 +
Şehir
Bursa
Meslek
İşçi
Aracınız
Doblo
Modeli
Premio Plus
Motor
1.6 Multijet
Araç Yılı
2015
Renk
KURŞUN GRİ
Krank sensörü olacağını sanmıyorum da kayışın boşa çıkması ile birlikte araç motpru sente atlamış olmasın. Daha önce böyle durum yaşamış bi arkadaş hatırlıyorum. Birde kayış sebebi ile su pompası devreden çıkmış aracı hareret ysptırmış olmayın
 

mihl

Aktif Üye
Doblo
Kayıt
16 Ocak 2020
Mesaj
64
Yaş
37
Adı
Muhammet AKSAKAL
Kan Grubu
0 +
Şehir
İstanbul
Aracınız
Doblo
Motor
1.9 Jtd
yorumun için teşekkür ederim. V kayışının boşa çıkması triger kayışınının sente atlamasına sebep olabilir mi aralarında nasıl bir ilişki var, birde bu motorlarda devirdaim pompası v kayışından tahrikli değil. O yüzden hararet olayı olmadı kesinlikle. Öncelikle sensör ve elektrik olma ihtimali daha fazla olamaz mı?

Bugün şöyle bir tespitim oldu, yakıt kollektörünün giriş ve çıkışlarında bariz bir yakıt sızıntısı var . Şırıl şırıl akmıyor elbette fakat elimi sürdüğümde elim ıslanıyor. Mazor pompasının üstünede muhtemelen arac yük altındayken bu kollektör bağlantılarından yakıt sızıyor ki ıslaklik bariz belli. Bu durum bağlantı elemanlarında meydana gelen bir kaçaktan kaynaklandığıni sanmıyorum. Çünkü enjektör geri dönüş hortumuna kelepcé takmiştım orda bile yaşartı var. Buna basınç fazlalığının sebep olduğunu düşünüyorum . Bu konuda görüşleriniz nelerdir. Bu durum geç çalışmayı açıklayabilir mi. Bir diğer tespitim rampa aşagı inişlerde kompesyona bıraktığım zaman çok daha güçlü bir dirençle karşılaşıyorum. Cok dik rampalarda bile neredeyse frene basmaya ihtiyaç duymuyorum. Önceden frenden destek alıyordum.
 

fthpl

Talha Fatih Pala
Doblo
Kayıt
19 Nisan 2018
Mesaj
985
Yaş
33
Adı
Talha Fatih Pala
Kan Grubu
A RH +
Şehir
İzmir
Meslek
Doğalgaz Teknisyeni
Aracınız
Doblo
Modeli
Active
Motor
1.9 Jtd
Araç Yılı
2005
Renk
Yıldız Mavi
Yakıt kolektör ünde benim de ufak kacak vardi giderdim. Plâstik malzeme kriliyor eskiyor , ya tamir edin yenisi takin ama ondan olduğunun sanmiyorum. O mazot geri dönüş toplayici gibi birşey. Fazlayı toplayıp alıyor herhalde
 

htakil

Yunusemre Temsilcisi
Yetkili Kişi
İlçe Temsilcisi
Başka Araç
Kayıt
16 Mayıs 2015
Mesaj
310
Yaş
38
Adı
Hüseyin Takıl
Kan Grubu
A RH +
Şehir
Manisa
Meslek
Elektrik teknisyeni
Aracınız
Başka Araç
Modeli
Diğer Model
Motor
1.2
Araç Yılı
2013
Renk
Beyaz
Uğur Balcı'nın da dediği gibi sente atlamış olabilir. Ben akü bitmesi sonucu vurdurduğumda senteden atlamıştı ve çok değişik bir çalışma şekli vardı.
Erhan Çelik başkanımızın önerdiği Turan usta ile görüşün bence.
 

frkyksl

Yenimahalle Temsilcisi
Yetkili Kişi
İlçe Temsilcisi
Doblo
Kayıt
22 Aralık 2016
Mesaj
149
Adı
Faruk YÜKSEL
Kan Grubu
0 +
Şehir
Ankara
Meslek
Elektronik Teknikeri
Aracınız
Doblo
Modeli
Premio
Motor
1.6 Multijet
Araç Yılı
2011
Renk
Lal Kırmızı
Ne yalan söyleyim aklıma direk sente geldi benim de. Şikayetler senteyi tarif ediyor gibi. Birde motoru rölantinin bir tık üstüne sabit tutup egzos ve motoru dinleyin. Böyle rölanti 800 900 devir ise 50 yukarı alın. Motorun sesinde su motoru gibi poppoppop gibi ses değişimi varmı. Var ise senteye baktır
 

Zeguj

Saygın Üye
Doblo
Kayıt
5 Aralık 2014
Mesaj
408
Yaş
42
Adı
Halil
Kan Grubu
B RH +
Şehir
Bolu
Meslek
Öğretmen
Aracınız
Doblo
Modeli
Safeline
Motor
1.3 Multijet
Araç Yılı
2012
Renk
Çöl Grisi
Takılan alternatörde ya da aküde sorun olabilir mi acaba? Geçici olarak başka bir akü takılıp denenebilir. Düzelmezse alternatöre bakılabilir.
 

mihl

Aktif Üye
Doblo
Kayıt
16 Ocak 2020
Mesaj
64
Yaş
37
Adı
Muhammet AKSAKAL
Kan Grubu
0 +
Şehir
İstanbul
Aracınız
Doblo
Motor
1.9 Jtd
Yakıt kolektör ünde benim de ufak kacak vardi giderdim. Plâstik malzeme kriliyor eskiyor , ya tamir edin yenisi takin ama ondan olduğunun sanmiyorum. O mazot geri dönüş toplayici gibi birşey. Fazlayı toplayıp alıyor herhalde
Bu kaçak herhangi bir soruna sebep olmadı mı ? Bu parçanın fiyatına baktım hatırı sayılır bir fiyatı var bu onun sadece geri dönüşleri toplayan basit bir parça olmadiğını gösteriyor.

Takılan alternatörde ya da aküde sorun olabilir mi acaba? Geçici olarak başka bir akü takılıp denenebilir. Düzelmezse alternatöre bakılabilir.
Başka aküde taktım takviye yaparakta destek verdim durum aynı. Alternatörü devre dışı bırakarak deneme yapmayı düşünüyorum. Acaba direkt alternatörun birvsigortası vs var mı?

Ne yalan söyleyim aklıma direk sente geldi benim de. Şikayetler senteyi tarif ediyor gibi. Birde motoru rölantinin bir tık üstüne sabit tutup egzos ve motoru dinleyin. Böyle rölanti 800 900 devir ise 50 yukarı alın. Motorun sesinde su motoru gibi poppoppop gibi ses değişimi varmı. Var ise senteye baktır
Motorun sesini kaputu açıp dinlediğımde normal geliyor. Araç içinde basınçlı bir ses bunu şöyle tafif edeyim özellikle otobüs kamyon gibi büyük araçlar rolantide çalışırken evlerin camlarinı dahi titreten kulakları bas sesi gibi rahatsız eden sesleri vardır insan kendini basınc altında hisseder. İste o sesi alıyorum. Eksozu dinleme imkanim olmadı simdilik. Birde dortluyu yakınca motor sesi dalgalanıyor bi süre sonra rezonans mı diyorlardı titresimin birbirini artarak tetiklemesine öyle düzensizliği artıyor. Sente kaymasinında çeşitleri varmış sanırım ileri doğru veya geriye doğru bir diş iki diş vs.

Uğur Balcı'nın da dediği gibi sente atlamış olabilir. Ben akü bitmesi sonucu vurdurduğumda senteden atlamıştı ve çok değişik bir çalışma şekli vardı.
Erhan Çelik başkanımızın önerdiği Turan usta ile görüşün bence.
Ustaya götürmeden önce hem problemi iyice gözlemleyip ustanın daha kolay teşhis koymasına yarayacak bilgileri toplamaya çalışıyorum hemde aynı problemleri daha sonra yaşayacak olanlara bir kaynak bırakmak istiyorum.
 

fthpl

Talha Fatih Pala
Doblo
Kayıt
19 Nisan 2018
Mesaj
985
Yaş
33
Adı
Talha Fatih Pala
Kan Grubu
A RH +
Şehir
İzmir
Meslek
Doğalgaz Teknisyeni
Aracınız
Doblo
Modeli
Active
Motor
1.9 Jtd
Araç Yılı
2005
Renk
Yıldız Mavi
Sesi kameraya alir mısınız bakalim karsilastirlqim.. arac ici motor yanindan cekip.
Paylaşırsanız
 

mihl

Aktif Üye
Doblo
Kayıt
16 Ocak 2020
Mesaj
64
Yaş
37
Adı
Muhammet AKSAKAL
Kan Grubu
0 +
Şehir
İstanbul
Aracınız
Doblo
Motor
1.9 Jtd
Sesi kameraya alir mısınız bakalim karsilastirlqim.. arac ici motor yanindan cekip.
Paylaşırsanız
Bu sabah saat 7 de hava 2 dereceydi ve araç zorlanmadan çalıştı. Titreşim ve sesde farkedilir bir düzelme farkettim.çekişide iyidi. Sonra ki çalışmalarda sorun çıkaracak korkusuyla kısa bekleyeceğim yerlerde motoru durdurmak istemedim. Fakat mecburen bir saat stop ettim sonra tek marşda calışdı. Beş dakikalık beklemedede çalışdı. Bugün şaşkınım resmen. Bakayım ne kadar devam edecek bu durum. Arızanın tespitinde bu durumda bir anlam ifade ediyordur elbette.
 

Recep.Y.

Aktif Üye
Doblo
Kayıt
9 Kasım 2019
Mesaj
63
Yaş
34
Adı
recwp
Kan Grubu
0 +
Şehir
Bursa
Aracınız
Doblo
Motor
1.6 Multijet
Motorun sesini kaputu açıp dinlediğımde normal geliyor. Araç içinde basınçlı bir ses bunu şöyle tafif edeyim özellikle otobüs kamyon gibi büyük araçlar rolantide çalışırken evlerin camlarinı dahi titreten kulakları bas sesi gibi rahatsız eden sesleri vardır insan kendini basınc altında hisseder. İste o sesi alıyorum. Eksozu dinleme imkanim olmadı simdilik. Birde dortluyu yakınca motor sesi dalgalanıyor bi süre sonra rezonans mı diyorlardı titresimin birbirini artarak tetiklemesine öyle düzensizliği artıyor. Sente kaymasinında çeşitleri varmış sanırım ileri doğru veya geriye doğru bir diş iki diş vs.
Daha once benzer problemi 2000 model astra 1.7 dizel aracimda yasadim. Kalorifer + far açtıgımda veya 4'luleri actigimda motor calisma sesi kulagima farkli geliyordu. Soguk ve sicak havalarda anlamsiz sekilde mars surem uzuyor kisaliyordu.Daha sonralari aku lambasini anlik 1-2 saniye yakmaya basladi.En son akuyu bitirdikten sonra yeni akuye gectim onuda aku isigi yanmadigi halde bitirince.Servisler o degisecek bu degisecek dedikleri icin kendimde elektrikciyim diyerekten alternatoru kontrol etme ihtiyaci duydum.Alternator kablolari motora temas ettiginden gevremis ve soketler korozyan yapmisti.Tamir ettikten sonra tum sorunlarim halloldu.Akunu olctur.Kesinlikle alternatorunu kontrol ettir kacak vs varmi diye.Ayrica Baglantilarini kontrol ettir .Kayis gerginliginede ozellikle baktir.
 

mihl

Aktif Üye
Doblo
Kayıt
16 Ocak 2020
Mesaj
64
Yaş
37
Adı
Muhammet AKSAKAL
Kan Grubu
0 +
Şehir
İstanbul
Aracınız
Doblo
Motor
1.9 Jtd
Daha once benzer problemi 2000 model astra 1.7 dizel aracimda yasadim. Kalorifer + far açtıgımda veya 4'luleri actigimda motor calisma sesi kulagima farkli geliyordu. Soguk ve sicak havalarda anlamsiz sekilde mars surem uzuyor kisaliyordu.Daha sonralari aku lambasini anlik 1-2 saniye yakmaya basladi.En son akuyu bitirdikten sonra yeni akuye gectim onuda aku isigi yanmadigi halde bitirince.Servisler o degisecek bu degisecek dedikleri icin kendimde elektrikciyim diyerekten alternatoru kontrol etme ihtiyaci duydum.Alternator kablolari motora temas ettiginden gevremis ve soketler korozyan yapmisti.Tamir ettikten sonra tum sorunlarim halloldu.Akunu olctur.Kesinlikle alternatorunu kontrol ettir kacak vs varmi diye.Ayrica Baglantilarini kontrol ettir .Kayis gerginliginede ozellikle baktir.
Cok tesekkur ediyorum. İlk fırsatta bubdediginiz duruma bakacağım. Belirttiginiz gibi kablolarda ki ufak bir kaçaklık şaseye sebep olabilir. Heryeri sensör dolu ve birçok yeri elektrikle kontrol edilen bu tip araçlarda elektrikle ilgili problem farklı belirtiler verebilir.

Sesi kameraya alir mısınız bakalim karsilastirlqim.. arac ici motor yanindan cekip.
Paylaşırsanız
Videonun başında dörtluler yanıyor sonra kapatıyorum. Sesin dalgalanmasınin surmasından anlaşılıyor zaten. Ayrıca titreme ve zırıltı sesi net anlaşılıyor.motor sesi normal mi emin değilim ama bana normal geliyor.
 

Dosyalar

  • VID-20200123-WA0028.mp4
    3,8 MB
  • VID-20200123-WA0030.mp4
    5 MB

fthpl

Talha Fatih Pala
Doblo
Kayıt
19 Nisan 2018
Mesaj
985
Yaş
33
Adı
Talha Fatih Pala
Kan Grubu
A RH +
Şehir
İzmir
Meslek
Doğalgaz Teknisyeni
Aracınız
Doblo
Modeli
Active
Motor
1.9 Jtd
Araç Yılı
2005
Renk
Yıldız Mavi
Valla bilemedim bende de ses var ama bunun 10 da biri gibi. Bende çekip atayım bakarsınız. Var bir ilginç durum ama ney?

Birileri fikir verir umarım.

Çok bakılmak yer var. Ben bendeki daha az şiddetli benzer sesi bulamıyorum
 

mihl

Aktif Üye
Doblo
Kayıt
16 Ocak 2020
Mesaj
64
Yaş
37
Adı
Muhammet AKSAKAL
Kan Grubu
0 +
Şehir
İstanbul
Aracınız
Doblo
Motor
1.9 Jtd
Bugün altrnatörun kablosunu çıkardım yine çalışmada sorun oldu fakat çalıştıktan sonra dörtlüleri yaktım farları yaktım kapadım vs seste herhangi bir dalgalanma olmadı. V kayışı biraz gergin gibi beldi bana.

Yakıt kollektörüne üç ayrı noktadan giriş ve çıkış var. Biri enjektörün geri dönüş hortumu,diğeri mazot filitresine geri giden geri dönüş hortumu ve bir diğeri yakıt deposuna geri giden hortum. Araç çalışırken üçünüde sırayla çıkardım üçündende basınçlı bir şekilde mazot geliyor. Bu durum normal mi?

Farklı ustalardanda görüş alarak kendi kendime şöyle bir teşhis koydum.
Yakıt basınç regülatörü ve yakıt basınç sensöründen şüpheleniyorum
Şöyle ki;
Araç marş basma esnasında şu şekilde belirti veriyor.
15 saniye kesintisiz bir şekilde marş basıyorum. İlk 5 saniye çalışacakmış gibi yapıyor fakat çalışmıyor 5 saniye sonra ise artık hiç çalışma belirtisi göstermiyor ve marş hızı yani motor çevirme hızı artıyor bi rahatlama etkisi gösteriyor. Belli ki ECU bir sebeple motorun çalışmasına müsade etmiyor. Bu halde kesintisiz olarak isterse 5 dakika mars basın kesinlikle çalışmaz. Hatta motor devrini 1000 /1500 lere kadar getirin yinede çalışma belirtisi göstermez. Bu durum bana göre pompa ve enjektör arızasını eleyecek bir bilgi. Çünkü pompa kaçırıyor ve yeterli basıncı üteremiyor olsa yüksek devirde arızalı bile olsa yeterli basıncı üretir kaldı ki bu araç çalışınca rolanti devrinde yeterli basınca ulaşıyor.
Ben şöyle bir senaryo belirledim.

Basınç sensörü hatalı bir şekilde ecuya , railde normal basınç olduğu halde yüksek basınç bilgisi gönderiyor. Ve ecu regülatöre valfi açtırarak basıncı düşürmeye çalışıyor. Oysa normal olan basıncı düşürüyor ve bu durum motorun çalışmamasına sebep oluyor ve beyin çok yüksek basınç algıladığı için ateşlemeyi kesiyor ve motorun çalışmasına müsade etmiyor. Birşekilde çalıştıktan sonra ise geri dönüş hattında yüksek basınca sebep oluyor bunun sebebi ise regülatör valfi açık durumda tuttuğu için yüksek basıncı rail yerine geri dönüşe gönderiyor. Bu durum geri dönüş hortumlarında ki sızdırma ve zayıf noktalarından patlamalarını açıklayabilir.
Sensör doğru çalışıyor regülatör hatalı çalışıyorda olabilir.
Sizlerinde görüşünü almak istiyorum.
Beyinciye gidip verileri okumak istiyorum fakat beyincilerin programlari genelde eski oluyor ve albea veya doblo 1.3 gibi araç modellerini seciyorlar. Oysa bu araç motoru onlardan çok farklı. Doğru bilgilere nasıl ulasabilirim
 

YASİNAÇIKYER

Saygın Üye
Doblo
Kayıt
9 Haziran 2016
Mesaj
398
Yaş
37
Adı
YASİN
Kan Grubu
AB RH +
Şehir
Ankara
Meslek
EMLAK TAHAKKUK
Aracınız
Doblo
Modeli
Cargo
Motor
1.9 Jtd
Araç Yılı
2003
Renk
BEYAZ
bu ustalar sonunda bizi usta yapacak. :)
Arkadaş baya beyin yakmış bu yolda rabbim kolaylık versin inşaallah basit ve ucuz yoldan çözersin problemini
 

fthpl

Talha Fatih Pala
Doblo
Kayıt
19 Nisan 2018
Mesaj
985
Yaş
33
Adı
Talha Fatih Pala
Kan Grubu
A RH +
Şehir
İzmir
Meslek
Doğalgaz Teknisyeni
Aracınız
Doblo
Modeli
Active
Motor
1.9 Jtd
Araç Yılı
2005
Renk
Yıldız Mavi
Vallahi öyle,insan kendi çözümünü ariyor...