d4 1.6 105 hp premio plus sürüş izlenimim

alihuseyin

Yeni Üye
Kayıt
16 Mayıs 2015
Mesaj
9
Yaş
33
Adı
Ali Hüseyin ŞİRELİ
Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım sayılır. Bugün yeni doblomuzu gürses otodan teslim aldık. Aracımız 1.6 105 hp premio plus füme rengi. Yaklaşık olarak 50 km yol yaptık. Arnavutköy tarafına biraderlerle pikniğe gittik o arada aracı kullanma fırsatı buldum. Her ne kadar 50 km lik bir kullanım genel izlenim için kısa olsa da heyecanımı sizinle paylaşmak istedim. Bu araçla ile ilgili izlenimlerimi yazmadan önce ufaktan doblo maceramızdan bahsedeyim. İlk olarak 2006 model d2 kasa 1.9 jtd dobloyu 2011 yılında galeriden satın aldık. Ancak aracı alırken gereksiz yere acele edince daha 2 günlük kullanım sonucunda problemli bir araç aldığımızın farkına vardık. Araç belli bir hızın üzerine çıkınca motor arızası veriyordu ve bariz bir şekilde çekişten düşüyordu. İşin ilginç olanı ise bu hata kendiliğinden siliniyordu sonra yüksek hızlara çıkınca tekrar geliyordu. O araçla ilgili söyleyebileceğim en önemli şey çok performanslı olmasaydı. Gaza yüklendiğinde harbiden koltuğa yapıştırıyordu. Neyse 1 yıl sonra araç çok arıza verdiği için baya da zarar ederek aracı gürses'e verdik. Üzerine de para koyup 2012 d3 kasa 1.3 maxi doblo satın aldık. Bu arabada kullandığımız 2 yıl boyunca hiç bir sıkıntı yaşamadık. Ufak tefek kazalar yaptık arka sağ kapı falan değişti taksitleri bitince de pazardan bir komşumuza sattık. Araç en boş versiyondu. Bir de maxi kasa ve 1.3 motor olunca üstelik bagajda pazar mallarıyla yüklü olunca performansı zayıf kalıyordu. Özellikle uzun soluklu dik yokuşlarda araç zorlanıyordu. Bunun dışında genel olarak memnunduk. Ve 1 yıl sonra da Rabbim yeni dobloyu nasip etti çok şükür. Allah daha iyilerini forumdaşlara nasip etsin. Gelelim yeni doblo ile ilgili naçizane görüşlerime:

Tasarım olarak bakacak olursak ki bu göreceli bir bakış açısı gerek iç gerekse de dış tasarım benim açımdan oldukça iyi. Gerçi dış tasarımda çok fazla bir değişiklik yok ama yine de yapılan değişiklikler bence işe yaramış. İç tasarım ise gerçekten çok iyi olmuş. d3 kasa doblomuz boş versiyon olduğu için ondan d4 e geçince hakikaten insan çok daha şık ve kaliteli bir araca bindiğinin farkına varıyor. Aracın içindeki malzemeler sert plastik. Bir yerde krem renkli kaplamanın yumuşak olduğunu duymuştum. Ancak yumuşak değil fakat sertte değil. Yani değişik bir kaplama bildiğimiz sert plastiklerden değil değişik bir yüzeyi var. Koltuklar ve kaplaması hoşuma gitti. Direksiyon çok güzel ele iyi oturuyor. Vites geçişleri yumuşak. Göstergeler biraz ufak ama oldukça şık gözüküyorlar. Tasarım olarak şimdilik dikkatimi çeken unsurlar bunlar. Gelelim sürüş ile ilgili izlenimlerime:

Motordan başlayayım. Açıkçası 1.6 multijeti çok merak ediyordum. Çünkü 1.3 fazla tatmin etmemişti beni. Araç ağır ve yüklü olduğu için bazı durumlarda can sıkıyordu (Tabi babam için bir sorun yoktu). 1.6 nın ilk gaz tepkisi biraz yavaş gibi. Yani çoğu kişinin söylediği gibi gaza basınca araç 1 sn gibi geç tepki veriyor. Ancak 2 bin devirlere yaklaşınca bir anda hızlanmaya başlıyor. İşin ilginç yanı ise koltuğa falan yapışmıyorsunuz. Ancak hız göstergesine veya dikiz aynasından arkada ki araca bakınca aradaki mesafeden ne kadar seri bir şekilde hızlandığınızın farkına varıyorsunuz. Araçta 4 kişiydik ve 2 bin devirde 5. viteste rampada gaza asıldım ve araç gerçekten çok iyi bir şekilde hızlandı. Özetle motor ilk gaz tepkisini saymazsak performans anlamında beklentilerimi fazlasıyla karşıladı.

Aracın frenleri d3 dekinden daha iyi geldi. Eskisinde sanki frenler biraz daha yukarıda kavrıyordu. Bu da alışana kadar frenlemelerde öne yığılmamıza neden oluyordu. Araca alışınca bu sorun ortadan kalmıştı. Birde araç çok çabuk abs yi devreye sokuyordu. Yeni kasa da ise fren pedalının dozajı benim açımdan çok iyi. Fren hemen yukarıda kavramıyor. Derine indikçe kavrıyor. Ancak üst üste bir kaç fren yapınca hafiften sertleşti sonra hemen eski haline geldi. Debriyaj da gayet yumuşak.

Aracın direksiyon tepkisi d3 e göre daha iyi geldi bana. d3 te direksiyon biraz fazla nazlıydı. Ani direksiyon tepkilerine çabuk cevap vermiyordu. d4 ise bu konuda daha iyi. Ayrıca biraz daha yumuşak geldi bana. Yanılıyor da olabilirim. Sonuçta ticari bir araç normal bir kullanıcı için yeterli seviyede.

Yol tutuşu fazla deneme şansım olmadı. Araç yeni olduğu için kıyamadım;) Ancak d3 kasadaki tecrübeme göre kısa şasi olmasından da ötürü daha stabil olacağını tahmin ediyorum. Nede olsa artık esp miz de var. Artık o da yol tutuşa ne kadar katkı yapacaksa...

Konfor olarak araç fena değil. Bir kere motor baya bir sessiz. Hatta araç çalışırken stop etti sandım ve yeniden kontak çevirdim :) Rüzgar ve yol sesi için şimdilik bir şey diyemeyeceğim çok fazla dikkat etmedim. Ancak ilk izlenimlerim olumlu gibi. Süspansiyonun daha yumuşak olamasını beklerdim. Belki de aracın lastik havaları fazlaydı ondan biraz sert gelmiş olabilir.

Gelelim yakıt tüketimine. Şu aşamada tüketim hakkında konuşmak pekte sağlıklı sayılmaz. Zira araç daha çok yeni ama ufaktan bilgi vereyim. İlk aldığımda ort. tüketim 25 lt idi. En sonda 10 lt civarına düştü. Aracı yumuşak kullandığımı söyleyemem. Yer yer gazladım. İleride kullanıma bağlı olarak düşeceğini umuyorum.

Bu arada hill holder olayı da baya güzelmiş. Baya dik bir yokuşta aracı kaydırmadı. Çok hoşuma gitti. Gerçi benim için olmasa da olur da babam için oldukça iyi bir özellik. Keza navigasyonda baya işe yarayacak gibi duruyor. Arnavutköy'den eve gelene kadar navigasyonda ki dayı susmadı. Şuradan dön solda kal falan baya bir konuştu. Yolu bildiğimiz için hafife aldık kendisini ama yolu bilmediğimiz durumlarda bize çok yardımcı olacağı aşikar.

Bir de şu hız sabitleme olayını bir türlü yapamadım. Gerçi hızı sabitleyecek yol da pek yoktu ama yeni de başaramadım. Bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

Evet arkadaşlar şimdilik söyleyebileceklerim bu kadar. Gerçi yazı biraz uzun oldu hakkınızı helal edin.
 

kardelenkurt

BAŞKAN
Yetkili Kişi
Admin
Doblo
Kayıt
3 Eylül 2009
Mesaj
5.634
Yaş
37
Adı
Murat Üresin
Kan Grubu
0 +
Şehir
Ankara
Meslek
Memur
Aracınız
Doblo
Modeli
20. Yıl Özel Seri
Motor
1.6 Multijet
Araç Yılı
2020
Renk
Siyah
güzel bir izlenim paylaşımı olmuş elinize sağlık..

Allah c.c. kaza bela vermesin ben de seneye düşünüyorum d4 premio plus

füme ayrı bir yakışıyor ben de füme ile lal kırmızı arasında kaldım

kaça aldınız ?
 

doblo vip premio

Onursal Yönetici
Kayıt
16 Ekim 2009
Mesaj
11.568
Yaş
33
Adı
OĞUZ
Kan Grubu
A RH +
Şehir
İstanbul
Modeli
Araç Yılı
2015
Renk
BRONZ KAHVE
Hayirli olsun doblonuz gule gule kullanin
Hiz sabitlEmeyi seyrettiginiz hizda cc acip yukari dogru bi kac sn tutun devreye girecektir
 

MEHMET78

KARABÜK YÖNETİCİSİ
Yetkili Kişi
İl Yöneticisi
Başka Araç
Kayıt
14 Aralık 2011
Mesaj
10.859
Adı
MEHMET
Kan Grubu
B RH +
Şehir
Karabük
Aracınız
Başka Araç
Motor
1.3 Multijet
Araç Yılı
2016
Renk
BEYAZ
HAYIRLI OLSUn.güle güle kullanın.
 

menesay

Daimi Üye
Kayıt
12 Aralık 2014
Mesaj
114
Yaş
28
Adı
M.Enes
Modeli
Renk
çöl gri
Hayirli olsun allah kaza bela vermesin hız sabitleyici olayi cok basit kolu on durumuna getirip 3 kez(yalniz bunu seri yap) sağa sinyal verir gibi yukarı kaldiracaksin sonra kendisi devreye giriyo bide bizim buradaki bi tanidik 2015 1.6 beyaz premio 53.500 e almis ama premio plus mi bilmiyorum 2 si arasindaki fark ne onuda bilmiyorum aslinda neyse tekrar hayirli olsun...
 

at2015

Aktif Üye
Kayıt
22 Mart 2015
Mesaj
74
Adı
Ahmet KÜPELİ
Yol tutuş hakkinda daha önce bir polemik oluşmuştu. Arabayı iyice test ettikten ve araca alıştıktan sonra şunu söyleyebilirim, Doblo yol tutuş bakımından sınıfının zirvesini rahatlıkla zorlayabilir...
 

bedbaht155

Daimi Üye
Kayıt
21 Eylül 2015
Mesaj
171
Yaş
39
Adı
HAKKI
@menesay
hız sabitleme için on dururmunda bir kere yukarı kaldırmanınz yeterli oluyor aslında.
 

#Raşitemmi

Fenomen Üye
Kayıt
2 Ocak 2016
Mesaj
2.290
Yaş
43
Adı
Raşit DEVE
Kan Grubu
AB RH +
Şehir
Kocaeli
Meslek
Demirci
Modeli
Araç Yılı
2008
Renk
gri granit
Hayırlı olsun Arkadaşım güle güle kullan
 

doblo3535

Fenomen Üye
Kayıt
23 Eylül 2016
Mesaj
1.125
Yaş
43
Adı
m.i
Kan Grubu
B RH +
Şehir
Yurtdışı
Meslek
Gıda toptancısı
Modeli
Araç Yılı
2017
1.6 motorlarda bazen kontağa ilk çevirdiğiniz anda lak diye bir ses geliyor servis buna normal diyor bütün 1.6 larda olduğunu söylüyor sizlerdede varmı fakeden?
Yoksa benim marş dinamosumu sıkıntılı....
 

MEHMET78

KARABÜK YÖNETİCİSİ
Yetkili Kişi
İl Yöneticisi
Başka Araç
Kayıt
14 Aralık 2011
Mesaj
10.859
Adı
MEHMET
Kan Grubu
B RH +
Şehir
Karabük
Aracınız
Başka Araç
Motor
1.3 Multijet
Araç Yılı
2016
Renk
BEYAZ
@doblo3535
bende yok ya da fark etmedim.ama olsa fark ederdim sanırım.
 

tolgakmg

Daimi Üye
Kayıt
31 Aralık 2015
Mesaj
101
Yaş
48
Adı
Tolga
Kan Grubu
B RH +
Şehir
Çanakkale
Meslek
Öğretmen.
Modeli
Diğer Model
Araç Yılı
2009
Renk
Kahverengi
@doblo3535
İyi akşamlar. Bir önceki aracım Linea 1.6 idi. Doblo ile aynı motor / şanzumana sahip. Beceriksiz ve işin ehli olmayan ustalar sebebiyle tam 3 defa şanzuman indirmek zorunda kaldım...Onda da vardı bahsettiğiniz ses...
Öğrendiğim kadarı ile....1.6 ların volantları oynar volant. Yedek parçacıda orjinalini inceledim...Bayağı elinizle oynatabileceğiniz kadar serbest bir yapıda. Bu volant zamanla göbek kısmından boşluk yapmaya başlarsa....marşa ilk bastığınıza yada motoru kapatırken şıngırdama yada takırtı şeklinde (anlık) sesler duyabiliyorsunuz. Genellikle volantın ömrünü tamamlamasına yakın zamanlarda oluyor. Servisin normal demesi....hem çok meşekkatli hemde çok pahalı bir parça. Dışarıda değiştirmek bile volant + baskı + balata+ bilya 1500 TL'yi buluyor (işçilik hariç)