carbon clean gerekli mi??

mali_55

İcra Kurulu Üyesi
Yetkili Kişi
Yönetici
Başka Araç
Adı
Mehmet Ali YALÇIN
Kan Grubu
A RH +
Meslek
memur (maliye)
Aracınız
Başka Araç
Araç Yılı
2011
Renk
gri
arkadaşlar forumda açılan bir çok başlık yazılan cevaplarda carbon clean yapılmasından bahsediliyor... bu konuyu ilk kez bu forumda duydum..tam olarak ne işe yarar bunu yaptırmak.. yetkili serviste mi yoksa herhangi bir ustaya yaptırılabilir mi ... bir de maliyeti ne kadardır bu işlemin.. şimdiden teşekkürler cevaplar için... (aracım 2009 model 1,3 combi)

Sevgili kardesim forumda bu konu hakkinda ozellikle ben bir suru arguman yazdim ...ne ise yarar ne zaman yapilmali ve kac para forumu gezersen detaylar hakkinda bir suru sey bulacaksin kolay gelsin

evet bu başlığı açtıktan sonra gördüm bir kaç yorumunuzu ... bir yorumunuz da 100 000 km den fazla km araçlar için uygun olmaz yazmışsınız... benim arcım 145000 km de... neden uygun olmadığını ve bunu yerine nasıl bir temizleme işlemi yapılabileceğini yazabilirmisiniz...

Uygun olmadigini yazmamisimdir sedece ustalar onermiyor yazmisimdir ....ama ilk kez yaptiracaksan sikinti olacagini sanmiyorum.....

maliyalcin55 tarafından yazılan metin:
arkadaşlar forumda açılan bir çok başlık yazılan cevaplarda carbon clean yapılmasından bahsediliyor... bu konuyu ilk kez bu forumda duydum..tam olarak ne işe yarar bunu yaptırmak.. yetkili serviste mi yoksa herhangi bir ustaya yaptırılabilir mi ... bir de maliyeti ne kadardır bu işlemin.. şimdiden teşekkürler cevaplar için... (aracım 2009 model 1,3 combi)

arkadaşım carbon clean işlemi motor silindiri içinde,pistonlarda ve subaplarda biriken carbon artıklarının temizlenmesi işidir.bu bölgelerde biriken kurmalanmalar carbon celan la temizlenir ve zamanla subapların açık kalması,silindir hacmi daralması enjektör tıkanması gibi sorunların oluşmasını engeller.

fiat firması ürettiği doblo araçlar için 40 bin km de bir standart olarak carbon clean işlemi önermektedir.ancak 40 bin km yi geçen aralıklarla carbonclean yapmamaktadır.

bir çok usta çok yüksek kilometreler yapmış araçlara carbon clean ı önermemektedir.bunun sebebi artık iyice aşınmış motor parçalarından kurum temizlendiğinde aracın parçalarının aşınmış olduğu tam olarak ortaya çıkmakta,araçta kompresyon kaçakları ve yağ yakma baş gösterebilemktedir.

aslında arızalı olan aracın arızasını örtbas ettiği için carbon clean ı eski araçlara önermiyorlar.ancak düzenli yaptırırsanız(sürekli her 40 binde bir)bu durumda hiç bozmadan devam ettirmeniz motorun ve motor elemanlarının ömrünü yüksek düzeyde uzatacaktır...ama 300 binden sonra kalkıp carbon celan yaptırayım derseniz.gadayı belayı satın alırsınız.

araç 2009 model ancak bayağı kilometre yapmış .. 145000 km de .. eski sahibi bu işlemi yaptırdı mı bilmiyorum... bu durumda bu işlemi bir kez yaptırmamı önerirmisiniz... tavsiyelerinize göre karar vereceğim...

Karbon Birikimi Nedir ve Nasıl Oluşur?

Karbon birikimi içten yanmalı benzinli ve dizel motorlarda bir HC bileşiği olan yakıtın yanma odasında hava ile yakılması sonucunda meydana gelen kurum adını verdiğimiz karbon depozitlerinin birikmesi ile zaman içinde supap yüzeylerinde, piston yüzeylerinde, yanma odası çeperlerinde ve segmanlar etrafında oluşur. Bu birikimler motorun hava emme kapasitesinde azalma meydana getirir. Hava emme kapasitesi azalan bir motorun volümetrik verimi düşer.

Karbon Birikimi Araçlarda Ne Gibi Problemler Yaratır?

* Silindir kompresyonlarının düşmesi
* Motor gücünde azalma
* Fazla yakıt tüketimi
* Egzoz emisyonlarında artış
* Bozuk rölanti
* Hızlanma kabiliyetinde azalma
* Soğuk havalarda zor çalışma
* Motorun silkeleyerek çalışması

Karbon Temizleme Nedir?

Karbon temizleme içten yanmalı 4 zamanlı benzin ve dizel motorlarda yakıt besleme sistemleri ile supap yüzeyleri, piston yüzeyleri, yanma odası çeperlerini motordan herhangi bir parça sökmeden temizleyen bir sistemdir.

Karbon Temizliğinin Yararları Nelerdir?

* Çok kirli motorlarda %15'e kadar sağlanan yakıt tasarrufu, ortalama olarak %3-5 civarındadır.
* Zararlı egzoz emisyonlarının azalması, benzin motorlarında %40'ın üzerinde, dizel motorlarda ise %75'e ulaşan değerlerde tespit edilmiştir. Partikül emisyonlarında azalma ortalama %30'un üzerindedir.
* Motor performansı artar. Dizel motorlarda gücün genelde %10-bazı ölçümlerde %30-artması normal sonuçtur. Benzinli motorlarda temizleme işleminden önce görülen ilk çalıştırma zorluğu, tekleme, düşük devirde sert çalışma ve benzeri şikayetler ortadan kalkar.
* Karbon temizleme işlemi düzenli olarak (her 25.000 km.de bir) yapıldığında motorun ömrü uzar.
* Parça değiştirilmesine gerek kalmadan bu tür harcamalar önemli ölçüde azalır.
* Bakım ve işçilik masrafları ve süresi azalır. Yakıt enjeksiyon sisteminin dizel motorlarda bakımı bir günü, hatta daha fazla zamanı alabilir. Tüm motorlarda Karbon temizleme işlemi en fazla bir saat sürer.

Karbon Temizleme Niye Etkindir?

Günümüz benzin ve dizel motorlarının kalbi yakıt püskürtme sistemidir. Enjektörler, yakıtı çok ince bir sprey halinde ve konik biçimde püskürtürler. Zamanla ısı, yakıt kirliliği ve kullanım sonucu sistem kirlenmektedir. Enjektörlerin yakıt püskürtme deliklerinin 0,5 mm veya daha küçük çapta olduğunu düşünürsek en ufak kirlenmede tıkanmaları doğaldır. Ayrıca dizel veya benzin motorlarında yanma hücrelerinin, pistonların, valf ve yuvalarının, kısaca yanma dolayısıyla zor şartlarda çalışan parçaların kirlenmeye açık olduğu unutulmamalıdır. "Karbon Temizleme" işlemi yakıt sistemini temizleyerek motoru yenilemekte, ayrıca yanma yüzeylerini yumuşak karbon birikimlerinden arındırmaktadır.

Cabon Clean işlemlerinin uygulanma süre ve süreçleri benzinli ve Diesel motorlarda farklılıklar arzeder.
Benzinli motorlarda soın yıllarda üretilen deterjan bazlı benzinlerle kurum oluşması hemen hemen sıfır düzeylerdedir.
Ancak Mazotlu motorlarda kullanılan yakıtın her ne kadar da Avrupa normlarında olduğu varsayılsa bile bünyesinde bulunan kükürt ve diğer kimyasalların belli sürelerde neden olduklar kurumlanma öncelikle motorun ömrünü tehdit eder boyutlardadır.
Bu motorlarda en geç 50 bin km. de bir CC yapılamsında fayda vardır ve motor kaç kilometrede olursa olsun bir zararı yoktur.
Ancak benzinli motorlarda oluşan ince tabaka faydalı kurumların belli bir süreçten sonra CC ile temizlenmesi bu faydalı kurumların yakılmasına neden olup motora yağ yakma ve diğer bazı istenmeyen sonuçları doğurur niteliklerdedir.

arifsenturk tarafından yazılan metin:
Cabon Clean işlemlerinin uygulanma süre ve süreçleri benzinli ve Diesel motorlarda farklılıklar arzeder.
Benzinli motorlarda soın yıllarda üretilen deterjan bazlı benzinlerle kurum oluşması hemen hemen sıfır düzeylerdedir.
Ancak Mazotlu motorlarda kullanılan yakıtın her ne kadar da Avrupa normlarında olduğu varsayılsa bile bünyesinde bulunan kükürt ve diğer kimyasalların belli sürelerde neden olduklar kurumlanma öncelikle motorun ömrünü tehdit eder boyutlardadır.
Bu motorlarda en geç 50 bin km. de bir CC yapılamsında fayda vardır ve motor kaç kilometrede olursa olsun bir zararı yoktur.
Ancak benzinli motorlarda oluşan ince tabaka faydalı kurumların belli bir süreçten sonra CC ile temizlenmesi bu faydalı kurumların yakılmasına neden olup motora yağ yakma ve diğer bazı istenmeyen sonuçları doğurur niteliklerdedir.

teşekkür ederim arif bey açıklamalar için... araç kaç bin kilometrede olursa olsun cc yaptırlabilir diyorsunuz.. bu forumda bir çok defa 100 bin km üzerindeki araçlara ilk defa cc yapılırsa faydasından çok zararı olur, kurumlar temizlendikten sonra sızıntı falan olur v.s yazıldığını gördüm kararsızlığım işte bu yüzden....

Bende tavsiye etmiyorum dostum...

eğer çekişte problem yoksa yaptırma eğer bi problem varsa belli aralıklarda full depoya birtane temizleyici dök

ben otomotivciyim okulda yeni bitti derslerdede görmüştük caarbon clen aslında kurumları temizlemek için iyi bişey ama motorun içini temizliyor ama katalizörü kirletebiliyor bizim motor ustasıda aynısını söylüyor o yüzden belli aralıklarda temizleyiciyi depoya dökün birde güvenli yerlerden euro dizel alın

teşekkür ederim arkadaşlar ... temizleyici de karar kıldım ve bir depoya döktüm... yakıt aldığım istasyonda "crotex" diye bir marka vardı onu kullandım.. ama bir dahaki depoya kadar uzman abilerimizin tavsiyesi ile "wurth" marka bulacağım 🙂

aynen..doğrudur..

teşekkür ederim arkadaşlar ... temizleyici de karar kıldım ve bir depoya döktüm... yakıt aldığım istasyonda "crotex" diye bir marka vardı onu kullandım.. ama bir dahaki depoya kadar uzman abilerimizin tavsiyesi ile "wurth" marka bulacağım 🙂
temizleyici kullanmakla en iyisine karar vermişsin

kesinlikle würth kullanın harika bi etkisi var

arifsenturk tarafından yazılan metin:

Arif ustam yine dokturmussun .....bilgi dagarcigindan nameleri......

doblo vip premio tarafından yazılan metin:

usta abilerim.. "crotex" isimli mazot katkısı kattığım depodaki yakıt bitmek üzere.. yukarıda yapılan tavsiyeler üzerine bir özel fiat servisinden "würth" marka seBasteo - MAZOT KATKISI CR (COOMMON RAIL) isimli bir ürün aldım.. bu ürünü veren usta bu ürün aracın deposuna karıştırman carbon claer etkisi yapar ve uzun bir müddet (en az 10 bin km kadar ) tekrar kullanman gerekmez dedi... sormak istediğim öncelikle aldığım ürün doğru ürün müdür bu ürünü dediği gibi bir kez kullanmam yetrli mi yoksa daha sık arlıklarla mı depoma dökmeliyim... bu markayı kulanan arkadaşlar hangi aralıklarla kullanıyorlar acaba.. son olarak ürünü 30 tl ye aldım piyasası böyle mi acaba (crotex 5 tl idi :🙂..

usta abilerim.. "crotex" isimli mazot katkısı kattığım depodaki yakıt bitmek üzere.. yukarıda yapılan tavsiyeler üzerine bir özel fiat servisinden "würth" marka seBasteo - MAZOT KATKISI CR (COOMMON RAIL) isimli bir ürün aldım.. bu ürünü veren usta bu ürün aracın deposuna karıştırman carbon claer etkisi yapar ve uzun bir müddet (en az 10 bin km kadar ) tekrar kullanman gerekmez dedi... sormak istediğim öncelikle aldığım ürün doğru ürün müdür bu ürünü dediği gibi bir kez kullanmam yetrli mi yoksa daha sık arlıklarla mı depoma dökmeliyim... bu markayı kulanan arkadaşlar hangi aralıklarla kullanıyorlar acaba.. son olarak ürünü 30 tl ye aldım piyasası böyle mi acaba (crotex 5 tl idi :🙂..

yok mu fikri olan abiler..

doğru ürünü almışsınız bende 25 liraya almıştım 1 yıl önce çok etkili bi ürün 10 binde bir atmanız yeterli egzostan ilk zamanlar siyah duman atabilir bu temizlendiğine işarettir

Back