Araç alırken yapılan 10 hata

geremy

Onursal Kurucu
Kayıt
10 Kasım 2009
Mesaj
4.905
Harcayacak çok fazla paranız yoksa, otomobil satın alma kararı vermeden önce çok iyi araştırmanız ve bütçeniz için doğru otomobili bulmak için finansal planlamalar yapmanız gerekiyor.


Maalesef, insanların çoğu araba alma aşamasında bilgi sahibi olmadan karar veriyor. Böylece, ikinci el bir araba deneyerek ya da ekstra donanımlar için dünyanın parasını ödeyerek ceplerinden fazladan para çıkıyor.

Eğer yeni araba almak için eskisini satmayı düşünüyorsanız, alışverişe başlamadan önce araba alırken yapılan en yaygın hataları öğrenebilirsiniz. Böylece, doğru yerden en uygun arabayı satın almak için hazırlanabilirsiniz.

işte Askman.com adlı internet sitesinin derlediği habere göre otomobil alınırken yapılan hatalar:

1. Aracın kasko sigortasını da gözönünde bulundurun: Otomobil satıcıları makul bir fiyat sunabilirler, ancak aracın fiyatı hesaplanırken kasko maliyetini de unutmayın. Kasko ödemeleri, arabanızın yıllık bütçesinin önemli bir bölümünü oluşturabiliyor. Özellikle de, hırsızların hedefi olan bir araba satın aldıysanız. Spor araçlar gibi otomobillerin ailelerin kullandığı araçlara göre sigorta primleri daha yüksektir.

2. Fiyat yerine, ödeme süresini düşünün: Birçok müşteri aynı hataya düşüyor. İnsanlar, araba satın almanın cazibesine kapılıyorlar. Çünkü, firmalar düşük taksitler öneriyorlar. Bunu yaparken 50-60 ay sonra taksit ödeyebilecek durumda olup olmayacağınızı ve toplamda ne kadar faiz ödeyeceğinizi düşünün. Bankalardan otomobil kredisi çekerken faiz oranlarının yanısıra bankaların talep ettiği dosya masraflarını da gözönüne almayı unutmayın.

3. Bazı gizli ve ekstra maliyetleri gözden kaçırmayın: Galerilerin eklediği bazı maliyetler olabiliyor. Bunların fiyata dahil olup olmadığını sorun. Aksi takdirde otomobilinizi aldıktan sonra faturanın altında paspas parası, cila parası gibi bir sürü ektra masraf görürseniz şaşırmayın.

4. Tek bir yere bakıp hemen satın almayın: Araba satın alacağınız zaman, bayiler tek odak noktası değildir. Yüzde 0 finansman oranı başlangıçta çekici görünebilir. Fakat, birkaç ay sonra faiz oranları artabilir. Bankanızın bu gibi durumlarda sizin haklarınızı koruyabilme konusunda bilgi sahibi olun. Sadece galeriler yerine, çeşitli kredi şirketlerini ve bankaları da ziyaret edip şartlarını öğrenin.

5. Tüm fiyatlandırma şekillerini ortaklaşa pazarlık edin: Etiket fiyatı ile fatura fiyatı hakkında satıcının söylediklerini hatırlayın. En uygun tasarruf için en etkili yol, satıcıyla etiket fiyatı, eski arabanızın değeri ve bu tür konular hakkında ayrı ayrı konuşmaktır. Bu kağıt üzerinde basit görünebilir, ama araba satın alma, sıkı pazarlık gerektiriyor.

6. Test sürüşüne çıkmamak: Yeni bir gömlek alırken, denemez misiniz? Tabii ki denersiniz. Niçin araba satın alırken de test sürüşü yapmıyorsunuz? Test sürüşü sırasında bazı şeyleri keşfedebilirsiniz. Elle dokunmak ve frenler gibi aşikar şeylerin yanında, sürüşten ne kadar zevk aldığınızı da görebilirsiniz. Güvenlik özellikleri, kontrol paneli tertibi ve sürüşteki sesler gibi şeyleri not alabilirsiniz.

7. Sadece size en yakın galerileri ziyaret edin: Güzel bir gömlek almak için sabrınız varsa, şehrin dışındaki farklı mağazaları da gezmelisiniz. Ancak, bu durum araba galerileri için aynı değildir. Aynı üretici için çalışan galerilerde bile demografik ya da lokasyon gibi faktörlerden dolayı fiyat farklılıklarıyla karşılaşabilirsiniz. Diğer galerilerdeki fiyatları karşılaştırma yapmak için öğrenebilirsiniz.

8. Hemen satın alma: İnsanlar araba satın almak için uzun süre bekler mi? Herkes beğendiği arabayı hemen satın alır. Galeriler, sık sık müşterilerini eski ödeme koşullarıyla yeni arabaya sahip olacakları konusunda ikna ederler. "Tepetaklak" olarak bilinen bu trend, çok kötü olabiliyor. Düşük faiz oranları çekici gelebilir. Ancak,hemen araba satın almak istediğinizde, galeri eski arabanızın etiket fiyatını düşürür, eski arabanızı değerinden daha düşük fiyata satın alır.

9. İhtiyacınız olan arabayı satın almamak: Yaşam tarzınız için hangi araba türüne ihtiyacınız olduğunu belirlemek zorundasınız. Örneğin, siz iki kişilik spor araba istiyorsunuz. Ancak eşiniz bunu kabul etmiyorsa, ailelere hitab eden iki veya 4 kapılı, MPV'leri veya station tarzı arabaları gözden geçirin, avantajlarını ve fonksiyonlarını karşılaştırın. Çok fazla seyahate çıkıyorsanız, bagajı büyük olan otomobil tercih edin. Yakıt ekonomisi de önemli bir faktördür. Yakıt ekonomisi umurunuzda değilse ve paranız çoksa, 4x4 araç bile alabilirsiniz.

10. Uygun araştırmayı yapmamak: Araba satın almanın ayrıntılarını, zor yanlarını öğrenmenin en iyi yolu araba dergilerini ve imkanınız varsa internetteki otomobil sitelerinizi takip etmektir. Araba satın almadan önce dergilerin son sayılarını okuyun, arama motorunda araştırın ve otomobil sitelerinde sörf yapın. Son olarak, ilgilendiğiniz arabanın ikinci el satış fiyatlarını da inceleyin. Bazı arabaların ikinci elleri de yüksek fiyatlara satılabiliyor. Bu fiyatlar arabadan arabaya farklılık gösteriyor.

Kaynak : Milliyet
 

premio2012_55

Fenomen Üye
Kayıt
18 Mart 2010
Mesaj
2.370
Yaş
38
Adı
recep
Meslek
oto elektirik
Modeli
Renk
granit gri
ikinci el araç alırken bunlara cok dikkat edilmeli ama millet olarak kimse fazla ilgilenmiyor.
 

DobloM

Fenomen Üye
Kayıt
7 Mart 2010
Mesaj
1.774
Adı
Hilmi
Kan Grubu
B RH +
Şehir
Muğla
Meslek
Elektronik Müh.
Modeli
Araç Yılı
2008
Renk
Füme
Teşekkürler Abi :)
 

cAn 3436

Onursal Danışman Yönetici
Yetkili Kişi
Onursal Danışman Yönetici
Başka Araç
Kayıt
13 Mayıs 2010
Mesaj
6.426
Adı
Can TANRIVERDİLER
Kan Grubu
A RH -
Şehir
İstanbul
Meslek
Uçak Teknisyeni
Aracınız
Başka Araç
Modeli
Active
Motor
1.3 Multijet
Araç Yılı
2007
Renk
Crono Gri
paylaşım için teşekkürler :)