AQUAPLANİNG NEDİR.....(hydro-planing )

bakiergul

Onursal Admin
Onursal Danışman Yönetici
Kayıt
28 Kasım 2010
Mesaj
15.330
Yaş
55
Renk
LAL KIRMIZI
Araçların, ıslak yolda su yastığı üzerinde kaymasına ya da kızaklamasına orijinal ifadeleriyle hydro-planing ya da aquaplaning denir. Lastiğin altında ve önünde bulunan su basıncı, seyir hızıyla artar.

Su basıncı sürekli artmaya başlayarak bir süre sonra, lastiğin yol yüzeyinde yüzmesine sebep olur. Lastiğin su kanallarının kapasitesi dolunca, lastiğin yüzeyle teması engellenir. Bu durumda, yol ve lastiklerin arasında tutuş kaybolacağından, araç kontrolü kaybedilebilir. Hydroplaning’in üstesinden gelebilmek için; ayağınızı gazdan çekin, fren yapmayın veya hızlanmayın, direksiyonu ani kırmayın ve lastikleriniz yüzey ile yeniden temasa geçene kadar bekleyin. Tamamen dinamik hydroplaningde, sürücü tarafından yapılacak hiçbir hareket, yol yüzeyine yansımaz. Kısmi hydroplaning sırasında, yüzey ile temas halinde olan lastik veya lastikler, sürüş tepkilerini -fren ve hızlanma- uygulayarak aracın tehlikeli ve kontrolsüz reaksiyonunu başlatmış olur. Hydroplaning; yol yüzeyine, yoldaki mevcut suyun derinliğine, aracınızın hızına, lastiklerin dişlerine, dizaynına ve havasına bağlı olarak ortaya çıkar.

Şu hususların her zaman akılda bulundurulması gerekir. Yeni başlayan yağmur, yolun yüzeyinde bulunan toz, yağ, kauçuk tozu ile karışır ve kaygan bir zemin oluşturur. Aracın yerle temas eden tek kısmı lastiklerdir. Lastiklerin basıncını periyodik olarak kontrol edin ve diş derinliğinin 2 mm’nin altında olmadığına emin olun. Aksi takdirde lastik diş derinliği az veya su derinliği fazla ise, hydroplaning olasılığı düşük hızlarda bile mevcuttur.

Lastiklerinize çok şey bağlıdır. En önemlisi de sizin güvenliğiniz! Hydroplaning’den korunmanın en iyi yolu, yolun yeterince ıslak olduğunu düşündüğünüz zamanlarda aracınızın hızını düşürmek, takip mesafesini arttırmak ve dikkatli olmaktır. Lütfen çevrenizi her zaman kontrol edin ve yolunuzu yorumlayın.



Derin Su Geçişleri

Su derinliğinin egzoz hizasında olduğunu durumlarda, yarım debriyaj yaparak ve motoru yüksek devirde tutarak yavaşça ilerlemelisiniz. Aracınıza yüksek gaz verdiğiniz takdirde egzozdan çıkan gazın basıncından dolayı içeriye su kaçması ve motorun stop etmesi engellenir.

Suya hızlı girdiniz ve motor stop etti. Sakın paniğe kapılıp sürekli motoru çalıştırmak için kontağı çevirip durmayın,aküyü boşaltabilirsiniz. Bu durumda Yapılacak iki şey var ya 15-20 dakika bekleyerek tekrar deneyeceksiniz,beklediğiniz süre zarfında aracınızı stop ettiren su buharlaşacak ve motor çalıştıracaktır; ya da acil olarak sudan çıkmanız gerekiyorsa akünüzün boşalmasını göze alacak ve aracınızı birinci vitese takarak suyun derin olduğu yerden daha sığ bir yere gelene kadar marşa basarak ilerleyeceksiniz. Böylece marş motoru volanı çevirerek motor çalışmasa da sizi ileriye taşıyacaktır.( Lütfen acil durumlar dışında denemeyin. Ayrıca bu yöntem, sadece manuel vitesli araçlarda yapılabilir )

(Derlenmiş bir alıntıdır.)
 
bilgiler için teşekkürler.
 
bilgi için teşekkürler.
 
rica ederim kardeşim.....
 
paylaşım için teşekkürler
 
bilgiler için teşekkürler.
 
Bilgi paylaşım için teşekkürler.
 
Herkeze teşekkür ederim arkadaşlar......
Bilgi paylaştıkça çoğalır ve büyür...sizlerde bizlerin bildiği veya bilmediği her yararlı olacağına inandığınız konuyu kendi katogorisine uygun başlıkta paylaşırsanız bizleri mutlu edersiniz...velevki yanlış bir başlık altında paylaştınız sıkıntı yok biz adminler fark ettiğimiz anda veya bizi uyardığınız anda konuyu ilgili başlığa taşırız....
40/50 kişi ile başladığımız bu yolda siz sevgili kardeşlerimiz sayesinde bugün 5250 üye sayısına ve çeşitli yerlerde yaptırımlar sahibi olan bir ödüllü foruma dönüştük sizlerle büyüyor sizlerle öğreniyor ve gelişiyoruz ..emeği geçen her arkadaşım ve üye kardeşlerime şahsım ve yönetici arkadaşlarım adınateşekkür ediyorum...
 
Back