Yardım 2006 1.9 MJ Fiat Doblo’ya merhaba dedim fakat bazı sorularım ve sorunlarım var

aranciodoblo562

Yeni Üye
Doblo
Adı
Selim
Kan Grubu
A RH +
Aracınız
Doblo
Merhabalar. 2006 model 2005 çıkışlı henüz 219.xxx’de bir 1.9 mj doblo aldım. Boya var değişeni kesinlikle yok. Mekanik olarak beni tav ettiği için aldım.
Öncelikle aldıktan sonra hemen sanayi yolunu tuttum. Antifriz kullanılmadığından pas birikintisi vardı yedek su deposunu söküp yenisini aldık. Motor temizleme solüsyonunu koyduk ve bir tur devir daim yaptık fakat çürüyen petek girişinden atmış oldu. Kalorifer iptali yaptım acil olarak. Elektrikçiye gittiğimde göğüsü sökmeyi teklif etti fakat kabul etmedim ilk olarak ona çözüm arıyorum.
Sonrasında bir havalimanına gitmem gerekti. Gidişte motor arıza ikaz yaktı harereti sürekli kontrol altındaydı ama kenara çektim herhangi bir gözle farklı bir olay görmedim. Dönüşte soğukken araç yine suyuna baktım yine farklı bir durum yoktu. Dönüşte yağ lambası yaktı ekstradan kendimde 2014 modelide vardı soğukta basınç düşüklüğünü farzedip her ihtimale karşı 1 lt 10w40 aldım sabah depoyu açtığımda durum bayağı değişti su deposu balçık kıvamında yağı be suyu karıştırmıştı anlık bir boşalttım hazneyi temizleyip su ve antifirizle tekrar devir daim yaptım şuan çamur rengi suya döndü ve tekrar topladım motorda yağ hiç kalmamıştı. 3 lt idaretten yağ koydum benzeri bir durum yaşayan var mı peki? Görselin 1.si ilk sanayideki durumdu aksi bir durum yoktu diğerleri bugünün

Dosyalar

• IMG_3200.webp
    IMG_3200.webp
    267,6 KB · Okunma: 42
  • 3E965F13-8FA5-42A4-A48B-9A98F8852C3E.webp
    3E965F13-8FA5-42A4-A48B-9A98F8852C3E.webp
    84,4 KB · Okunma: 33
  • IMG_3209.webp
    IMG_3209.webp
    69,3 KB · Okunma: 33
Selam. Öncelikle geçmiş olsun. Keşke direk temizleme işine girmeseydiniz. Direk su ile kullanıldığı için bazı yerlerin su koyacağı aşikardı. Eğer soğutma sisteminde sorun var ise, pas gördüyseniz vb. dediniz ki sistem içindeki sıvıyı yenileyeyim. Soğutma sistemindeki su tamamen boşaltıldıktan sonra az miktar antifriz ve su eklenir takribi 5de1 , bunu yapma sebebi eğer bir yerden kaçak verirse büyük arıza olmadan tespit edilsin. Normalde Yarı yarıya antifriz su karışımı yapılır fakat bu direk yapılırsa sağı solu patlatır. Neyse artık olan olmuş.

Göğüs sökme işi çok meşakkatli, Allah yardımcınız olsun.

Benim aklıma ilk gelen Yağ soğutucu su koymuş olabilir. 2.ve kötü ihtimal blok üzerinden bir yerlerden yağı suya bastı. Şimdi siz su sistemine bir basınç kontrolü yaptırın. Bastığınız hava nerelerden kaçıyor. Sonra soğutucuya kesin baktırın. En son çare sökülme başlayacak.

Dip not : Motor yağı kıvamı ne durumda ? Bir peçete ile yağ çubuktan örnek alın. Peçete Kuruduktan sonra peçete üzerinde ki rengi takip edin. Yağ ekleme yerinde balçıklanma var mı? Açabiliyorsanız külbültör kapağı içi ne durumda acaba ?

Selam biraz geç döndüm. Sorun yağ soğutucusu idi değiştirdik. 4-5 gün yağ kalıntıları için suyuda kimyasalla devir daim yaparak hallettim. Yeni yedek su deposu ve yeni radyatör ek hortumuyla orayı biraz düzelttik. Şuan 1/5 Kış sonuna doğru 1/3 antifrize geçicem. 5/40 liqui moly leichtlauf performance yağ koydum ince çalışsın diye bakıcam o konuya belki 10/40’a dönebilirim. Total glacef organik tercih ettim antifrizi mecburen fiyatlardan dolayı. Kalorifer girişini halen çözemedim. Hafif harekete geçtiğimde direksiyon çevirince tak diye bir ses var sadece sadece kalkarken oluyor teşhis koyamadım yoksa hemen halledicem. 195/60 r15 H endeksli kışlık lastiklerimi momo olarak tercih ettim şuanlık. Yazlığa çelik jant almam lazım aranızda varsa 15 inç elden çıkarmayı düşünen ilgilenirim😁. Şimdilik böyle

Geçmiş olsun. Yağ yakarsa 10/40 liquly moly öneririm. Mavi kutu. 3 dönem dır kullanıyorum. Çok güzel yağ.

Direksiyon tıklamasi ise direksiyon kutusundandir. Alttan tıkr tikr ise akslardan. Akslar cabuk bozuluyor. Dış akslar.

Yağ yakma söz konusu olmadığı için 5/40 tercih ettim. Yakar isede ileride ki düşünmüyorum MoS2 katkılı 10/40 Liqui Moly ye geçerim bende. Direksiyon kutusu sıfır alttan geliyor ses harekete geçerken direksiyon kırdığımda tıkırtı oluyor işte

Yağ yakma söz konusu olmadığı için 5/40 tercih ettim. Yakar isede ileride ki düşünmüyorum MoS2 katkılı 10/40 Liqui Moly ye geçerim bende. Direksiyon kutusu sıfır alttan geliyor ses harekete geçerken direksiyon kırdığımda tıkırtı oluyor işte
Alttan gelen ses dış akslardan gelir. Özellikle sert dönüşlerde kalkarken, ilk esnada yapar.

Motoru yağ yakması zamanla belli olur. Yeni aldın aracı. 5-40 ince gelebilir. Hele biraz bekle bakalım. Kazasız belasız.

Aynen tam teşhisi bu. Doğrudur yağ konusu belirsiz dediğim gibi fakat öncedende hep jtd motorlu alfa 159 ve 156’ya aşina olduğumuz için pekte uzak bir durum değil. Motor sesim inceldi fakat fakat gerekn yağlama az kalıyor farkındayım. Makineydi pek sıkıştırmıyorum “şimdilik”. Ama LM 10-40 en doğru tercih dediğin gibi. Enjektör ve westgate temizliği sonrası egzoz da kaçağım var büyük ihtimalle dpf temizliğinin ardından iptal egr ile birlikte egzozada bir el atmam gerekecek. Kendi fikrimce orjinal setupta olsa dpf dizel motorun düşmanıdır bilinçli bakım olduğu sürece dizel en sağlam motordur

Dpf yok diye biliyorum bizde. 1.9 jtd de yok diye biliyorum. 5-40 kullanılır tabi fakat baştan beri kullanılırsa daha iyi olur. Umarım eksiltmez. Ne kadar yağ koydun? Ben her bakımda neredeyse 5lt koyuyorum. 9-10bin de degisiyorum. Aşağı yukarı değişim yaprken 1lt kayıp oluyor. Normal tabi. Km 400bine dayandı. Bende de egzoz da kacak var diye düşünüyorum. Manifold çıkışı alt da ilk boğumda olabilir.

gule gule kullan zamanla hepsi olur

Bende jtd’de dediğin gibi yok ama multijetde bazı farklı varyasyon bulunuyormuş bilmiyordum örneğin ngk ısı bujilerini aldım vectra ve astra ile aynı normalde jtd’de bunların farklı çıktı aramakla uğraştım ordan başladı serüven. bende 5 lt aldım 4.2 koydum şuan için gözlemlediğim kadarıyla eksilme yok benimde km 220 binde bende 7500’de bir değiştiriyorun şehir içi kullandığım için. Aynen büyük ihtimal bende manifokddan kaçırdığı fikrindeyim bir bakalım ne çıkacak. Teşekkürler, doblolar candır🙂

Back