15" Yerine 16" Jant

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Ekrem
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Ekrem

Onursal Üye
Adı
Ekrem
Meslek
Beyaz Eşya
Modeli
Renk
Beyaz
Arkadaşlar Dün resimdeki Jantları bursadan aldım. Orjinal sıfır Fiorino jantı 16" 400 liraya geldi. normalde alüminyum jant bu fiyatlarda. . Doblo'mun üzerindeki jantlar ise 15" lastik de 185*65*15. öncelikle jant çapı 1" büyüyünce bana sıkıntı çıkartır mı. ne gibi olumsuzlukları olur. yada en uygun hangi lastikleri almalıyım. jant çapı büyüklüğünü uygun lastik alarak açığı kapatabilir miyiz? 195*55*16 lastik almam lazım sanırım tanesine en ucuz 115 tl fiat aldım.
Bir de ben aracı siparişle aldım ve 2 ay beklemiştim. Bekleme süresindeyken de aracın tüm teknik özelliklerini incelemiştim. Normal Combi de 15" varken Combi Maxi de 16" yazıyordu. ama 15" geldi. 16" jant bana sıkıntı çıkartırsa bu işle hiç uğraşmayıp jantları satıcam 🙂

.

16jant.jpg

kanyak ustam araban hayırlı olsun kazasız sürmek nasip etsin rabbim bizim doblolarda da15 cant var. ama modifiye yapanlar. mesela 17 cant takanda var. senin 16 cantların bir zararı olmaz sanırım ve dedigin gibi 195,65,16 lasstik taktıracaksın dar yada geniş taban senin zevkine kalmış

Kanyak benim fikrim de 16" jant sorun çıkarmaz şeklinde... Ama uygun ebatta lastik takarsan...

http://www.miata.net/garage/tirecalc.html

Bu adresteki hesaplama aracını kullanarak farklı veriler alabilirsin. Ama öncelikle Standart seçeneğini metrik olarak ayarlamanı tavsiye ederim.
Ben bikaç deneme yaptım. Stok tire yani orjinal ebatları 185 - 65 /R15 yapıp uygulanacak olanı 195 - 55 /R16 yapınca % 99,9 sonuç veriyor.. Yani 100 km ile giderken 99,9 km yapıcaksın aslında... Çok çok az bi farkla küçük kalıyor ki fazla da önemli değil...
205 - 55 /R16 yapınca %101,7 çıkıyor ve 100 ile gidiyor gözükürken 101,7 yapıcan demektir ama bu biraz büyük olduğunu gösterir.
Fakat geniş taban kullanırım sorun değil dersen 215 - 50 /R16 %100 uyum gösteriyor... Tam oturuyor yani.. ama bu da biraz pahalı olabilir diğerlerine göre 😀

km sapmsı hiç sorun değil gps kullanıyorum o da hızı gösterip uyarıyor zaten. ama asıl problem zamanla aracın belirli yerlerine zarar verirmi. motor 75 Bg bu motor gücünü düşürür mü, yakıtı etkiler mi , ne bileyim başka sıkıntılara yol açar mı. 1000 liralık zevkin bana geri dönüşü 5000 lira olmasın derdim bu 🙂

premio2007_55 tarafından yazılan metin:
kanyak ustam araban hayırlı olsun kazasız sürmek nasip etsin rabbim bizim doblolarda da15 cant var. ama modifiye yapanlar. mesela 17 cant takanda var. senin 16 cantların bir zararı olmaz sanırım ve dedigin gibi 195,65,16 lasstik taktıracaksın dar yada geniş taban senin zevkine kalmış

Saoğasın arkadaşım. uymasına uyabilir işin teknik boyutunu düşünüyorum

kanyak tarafından yazılan metin:
km sapmsı hiç sorun değil gps kullanıyorum o da hızı gösterip uyarıyor zaten. ama asıl problem zamanla aracın belirli yerlerine zarar verirmi. motor 75 Bg bu motor gücünü düşürür mü, yakıtı etkiler mi , ne bileyim başka sıkıntılara yol açar mı. 1000 liralık zevkin bana geri dönüşü 5000 lira olmasın derdim bu 🙂

Çok fazla büyütmediğin için 18" gibi motoru yoracak bi durum söz konusu değil. sadece 1" büyütüyorsun.

Bunun da benim bildiğim kadarı ile faydası şu olur Çok az da olsa fren mesafen kısalır... Geniş taban lastik nedeni ile yol tutuşun normal yollarda artar... Ama zararı da şu olur kış şartlarında yine lastik tabanındaki genişleme yüzünden santimetre kareye düşen basınç azalır ve kaygan yollarda yol tutuşun azalır.

Ban kendi bildiklerimi söyledim... Yanlışım varsa düzelticeklerdir.

lastik ebatı da çok kafa karıştırıyor. Biraz spor dursun diye 205*55*16 takmayı da düşünüyorum

kanyak tarafından yazılan metin:

bende teknik olarak kesin yardım sözü veremem. sitenin teknik bilgi destekleyebilecek abileri var. kendi görüşüm , teker ebatlarını büyütmek yada, lastikleri kalınlaştırmak yakıt fazla harcamasına ve motorun biraz daha yorulmasına yol açabilir. yağışlı, stablize çamurlu zemin ve kaygan yolda ince, kuru ve asvalt yoldada kalın tabanlı lastikler iyi tutar. teker ve cant ağırlığı toplamı genelde fabrika verilerinin üzerine çıkmamak gerekir.

Yakıtı etkiler,
Motor gücünün aktarılmasını etkiler,
Maksimum hızı etkiler,
Frenlemeyi etkiler,
Tutunmayı etkiler,
Aerodinamiği etkiler.

Mekanik arızalara yol açmaz.

taktım gitti 🙂 195*55*16 . jant büyüklüğü yanak küçültülerek kapatılıyor sadece lastik kalınlığı 185 den 195 e çıkıyor. oda 2-3 cm kadar. daha spor bi hava kattı 🙂

Güle güle yak. 🙂

caddy lerdede 195 var değilmi.15 olmasına rağmen daha iri gözüküyor lastikler.

evet onların ki 195*65*15 yanak kalınlığı 65. yükseklik daha fazla

Güle güle kullan usta... Eskişehirdensin sanırım. Kayseriliyim ama Eskişehirde doğup büyüdüm... 11 sene kaldım... Hala 26 plaka görünce akrabamı görmüş gibi sevinirim. 🙂

Sağolasın eskişehirliyim 🙂

Sabah bi an kafam karıştı... "Benim 2010 Combi Maxi" başlıklı konudaki mesajları okudum. Hemen dönüp sana yazacaktım "Bak usta adam yapmış kullanıyor aynı senin janttan, bi ona danış memnunmu diye" yazacaktım. Bi baktım konuyu açan senmişsin zaten.

🙂)) jantları takmadan fikir sahibi olamadık. 2-3 cm kadar lastik kalın oldu ama yakıştı

Allah cümlemize kaza bela göstermesin

Back