Yardım 1.9 JTD Turbo Motor Işığı Arızası Ve Çekiş Sorunu (Çözülemeyen)

Kaplancll

Yeni Üye
Doblo
Adı
Celal Kaplan
Kan Grubu
0 +
Aracınız
Doblo
Merhaba Öncelikle Doblo 1.9 JTD turbo, 2004 model bir aracım var. İstanbul’dan dönerken motor arıza ışığı yaktı. O sırada aracı biraz sıkıştırmıştım. Daha sonra ışık ara ara yanıp sönmeye devam etti. Birkaç ustaya gösterdim ama sorunu bulamadılar. Cihaza bağlattım, yine de kesin bir sonuç çıkmadı. Fotoğrafı bıraktım

Hava akışmetre kablosu sökük şekilde kullanıyordum. Ancak kabloyu taktığımda çekiş çok daha fazla düşüyor ve turbo şişirmiyor. Kabloyu sökünce ise turbo devreye giriyor, çekiş belirgin şekilde artıyor.

EGR’yi temizlettim, egzoz borularını yeniledim. Hava filtresi resmen kömür gibiydi, onu da değiştirdim. Fakat buna rağmen sorun hâlâ devam ediyor.

Kırklareli Merkez’de ikamet ediyorum. Bu konuda yardımcı olabilecek abilerimin, kardeşlerimin desteğini bekliyorum.

Dosyalar

• Ekran görüntüsü 2025-11-07 211603.webp
    Ekran görüntüsü 2025-11-07 211603.webp
    38,3 KB · Okunma: 12
1.9 JTDlerin kronik sorunu bu. Bunun yüzünden aracı satmak zorunda kaldık. Akışmetreye gelen tüm elektriği kontrol ettirin. Hava borularında yırtık var mı kontrol ettirin. Gerekirse duman testi yaptırın. Akışmetreyi söktürüp yağsız kontak sprey ile veya akışmetre temizleyici ile temizleyin. En son çare akışmetreyi değiştirmek o da geçici bir çözüm. Birkaç ay sonra tekrar aynı arızayı alabilirsiniz.

Öncelikle geçmis olsun 1.9 multijet 223b100 (egr yok ) araca sahibim anlatıklarına bakılırsa akış metre soktuğunde çekiş artmasınin nedeni araç sensoru okumuyor bu nedenle diger sensorler tum degerleri yuksek okuyor buda sana performansı yuksekmis gibi gelebilir akismetre sokuk kulanmanı tavsiye etmem cunku fazla yakıt yaktıracaktır. Anlattıklarına gore araçta 2 adet n75 valfı bulunuyor turbonun devreye girmesini sağlıyor bunları kontrol ettirmen gerekir araç 300.000 km geçtiyse bu sensörleri kontrol ettirmende fayda var p0235 hata kodunun karşıligı ise basınc sensoru cikiyor

1.9 JTDlerin kronik sorunu bu. Bunun yüzünden aracı satmak zorunda kaldık. Akışmetreye gelen tüm elektriği kontrol ettirin. Hava borularında yırtık var mı kontrol ettirin. Gerekirse duman testi yaptırın. Akışmetreyi söktürüp yağsız kontak sprey ile veya akışmetre temizleyici ile temizleyin. En son çare akışmetreyi değiştirmek o da geçici bir çözüm. Birkaç ay sonra tekrar aynı arızayı alabilirsiniz.
Dediklerinizi yapacağım. Hava akışmetresini 3 defa değiştirdim ama dediğiniz gibi bu sadece geçici bir çözüm oluyor. Kalıcı bir çözüm bulmak için uğraşıyorum fakat bu sorunun kronik olduğuna da inanmak istemiyorum. Aracımı gerçekten seviyorum, o yüzden pes etmek son dileğim. Teşekkür ederim

Öncelikle geçmis olsun 1.9 multijet 223b100 (egr yok ) araca sahibim anlatıklarına bakılırsa akış metre soktuğunde çekiş artmasınin nedeni araç sensoru okumuyor bu nedenle diger sensorler tum degerleri yuksek okuyor buda sana performansı yuksekmis gibi gelebilir akismetre sokuk kulanmanı tavsiye etmem cunku fazla yakıt yaktıracaktır. Anlattıklarına gore araçta 2 adet n75 valfı bulunuyor turbonun devreye girmesini sağlıyor bunları kontrol ettirmen gerekir araç 300.000 km geçtiyse bu sensörleri kontrol ettirmende fayda var p0235 hata kodunun karşıligı ise basınc sensoru cikiyor
Aracım 320 bin kilometreyi gördü. Yakıt konusunda şehir içi dediğiniz gibi çok fazla yakıyor ama uzun yolda 1.9 araca göre az yakmakta. Ben dediğiniz sensörlere baktırayım. Teşekkür ederim

Back