Bilmiyorum ne kadar doğru .

katgis35

Azimli Üye
Kayıt
25 Mayıs 2015
Mesaj
11
Yaş
60
Adı
ŞEFİK KATGI
Kan Grubu
0 +
Şehir
İzmir
Meslek
SATIN ALMA
Modeli
Araç Yılı
2008
Renk
BORDO
Arkadaşlar bu konuya nette rastladım ,ilgimi çekti paylaşmak istedim.ne kadar doğru bilemediğimden sizlere sunmak istedim.



Kışın Mazotun Donmasını Engelleme


Bildiğiniz üzere Kaptan ım ve çalıştığım gemiler Akaryakıt Tankerleridir. Yani mazot, benzin,Fuel Oil taşıyoruz.

Yani akaryakıtlar yaklaşık olarak 10 yıldır uzmanlık alanım Neyse, özellikle son günlerde ülkemizde sıcaklıklar felaket derecede düşük seyretmekte. Bende son 3 yıldır Kuzey Ülkelerinde çalışıyorum. Çalıştığımız bölgelerde kışın denizde 90 cm kadar buz olmakta hava sıcaklıkları ise -35 - 40 dereceye kadar düşmekte.

Bu ülkelere akaryakıt taşıdığımızdan mazotun türlü çeşidini görme ve test etme imkanımız oluyor. Özellikle Norveç,İsveç,Danimarka ve Rusya da KIŞ DİZELİ denen bir dizel vardır. Bunun donma noktası yazdığım ülkelere göre -40 lara kadar varmaktadır. Peki bu mazot rafinerilerde nasıl üretilir. Öncelikle bunu irdeliyelim. Aslında bu tip bir mazotun üretildiği özel bir Ham Petrol yok. Yani bildiğimiz mazotun işlemden geçirilmesi ile üretilir.

Ülkemizde maalesef bu tip mazot satışı yapılmamaktadır. Ondan dolayı ülkemizde sanayi ustalarının kullanıcılara tavsiye ettiği saçma bir yöntem vardır. Depoya benzin eklemek. Bu sistem dizel özellikle yeni nesil dizel araçlara yapılacak en büyük kötülüktür. Nedenine gelelim.

Kimya bilgisidir. Eğer fen öğretmenlerimiz yada aramızda kimyacı varsa doğruluyacaklardır.

Benzinin Yoğunluğu : 0.76 kg/lt (Kaliteye göre 0.74 olabilir)
Dizelin Yoğunluğu : 0.88 kg/lt (Euro dizel olrak bilinen düşük sülfürlü kaliteli yakıt)

Şimdik aracımıza 50 lt lik depoda 5 lt benzin koyduk diyelim ne olacak, aslında kısa sürede pompanın basmış olduğu debi ile bunlar bir birine karışacak ve hakikaten mazotun donma sıcaklığı aşağıya çekilecektir. Ama aracınızı çok kullanmıyorsunuz ve 24 saatten fazla bir süreliğine park ettiniz ne olacak biliyormusunuz benzin ve mazot brbirlerinden ayrışacak ve benzin deponun üstüne çıkacaktır. Bundan dolayı alttaki mazot yine donacaktır. Ayrıca deponun sonu geldiğinde mazot pompanız benzini yoğun bir şekilde çekecek ve aracınız zarar görme riski ile karşılaşacaktır.

Yani anlatmak istediğim kışın deponuza hiç bir şekilde benzin koymayın. Peki ne yapacağız. İşte size bu ülkelerde kullanılmak üzere hazırlanan KIŞLIK MOTORININ sırrını yazacam. Defalarca bu yükü taşımış biri olarak buyrun.

Sırrımız KEROSEN de. KEROSEN aslında halk arasındaki ismi ile gaz yağıdır. Diğer isimleri

1. KEROSENE
2. GAZ YAĞI
3- JET A-1 (UÇAK YAKITI - Dikkat edin uçak benzini değil
biggrin.png
)
4. DIESEL TURBINE FUEL ulkelere ve rafinerilere göre ismi değişiklik gösterir.

Bu dediğimiz yakıtın yoğunluk bilgisine bakalım.

Gaz Yağı Yoğunluğu : 0.87 - 0.91 (Kalitesine göre)
Dizelin Yoğunluğu : 0.88 kg/lt (Euro dizel olrak bilinen düşük sülfürlü kaliteli yakıt)

Gördüğünüz üzere yoğunluklar nerdeyse birebir aynı. Ancak donma noktalarında çok fark vardır. Dizell -22 de donarken gaz yağı yada JET A-1 -45 hatta -50 lerde donar. Yani birebir yapılan bir karışım ile KIŞLIK MAZOTUN donma noktası -35 li rakamlara kadar çıkar. Zaten gaz yağının güzel bir uçak yakıtı olmasının sebebide budur. Yani donma noktasının yüksek irtifalardaki soğuk ile başa çıkabilmesidir.

Şimdik anlatmak istediğim neydi. Yani arkadaşalar soğuk bölgelerimizde yaşayan arkadaşlar araçlarının deposuna 35 lt mazota 15 lt gaz yağı ekliyerek donma noktasını -30 lu rakamalara kadar yükselterek araçlarının kış aylarında performansını artırıp, donma neticesinde zarar görebilecek mazot pompası, mazot devrelerini vs lerinin ömrünü uzatabilirler.
 

doblo vip premio

Onursal Yönetici
Kayıt
16 Ekim 2009
Mesaj
11.568
Yaş
33
Adı
OĞUZ
Kan Grubu
A RH +
Şehir
İstanbul
Modeli
Araç Yılı
2015
Renk
BRONZ KAHVE
Bilgi icin tesekkurler
 

MEHMET78

KARABÜK YÖNETİCİSİ
Yetkili Kişi
İl Yöneticisi
Başka Araç
Kayıt
14 Aralık 2011
Mesaj
10.866
Adı
MEHMET
Kan Grubu
B RH +
Şehir
Karabük
Aracınız
Başka Araç
Motor
1.3 Multijet
Araç Yılı
2016
Renk
BEYAZ
teşekkürler.gaz yağı da ucuz değil artık.donmayı önleyen(dereceyi artıran) katkılar var diye hatırlıyorum.onlar daha uygun olabilir.
 

yenidoblocu

Daimi Üye
Kayıt
22 Temmuz 2010
Mesaj
219
Yaş
39
Adı
Berkay
Modeli
Renk
siyah
Bilgi için teşekkürler.Ayrıca Gaz yağı enjektörleride temizler diye duymuştum.ne kadar doğru bilmiyorum.bide eski insanlar aracı gaz yağıyla siler.bu hem boyayı korur parlatır hemde aracın üstündeki zift vs kalıntılarını temizler.Ama bulması çok zor her yerde satılmıyor..
 

ahmet-42

Daimi Üye
Kayıt
24 Aralık 2011
Mesaj
205
Yaş
54
Adı
AHMET
Kan Grubu
A RH +
Şehir
Konya
Meslek
MEMUR
Modeli
Araç Yılı
2004
Renk
BEYAZ
ben gaz vyagı ile yılda bir vsefer arabayı yıkıyorum boyayı temizler diyorlar